Zelf een wandkast op maat maken | KARWEI

Zelf een wandkast op maat maken

Ik ben interieurblogger Tanja van Hoogdalem en ik deel graag mijn wooninspiratie met jullie. Mijn slaapkamer is niet zo heel groot en ik wilde de ruimte volledig benutten! Niet alleen met opbergruimte, maar ook met decoratie. Daarom maakte ik deze wandkast die naast een decoratieve functie ook een hele praktische functie heeft! Lees snel verder voor het stappenplan en het eindresultaat.

stap 1

Bepaal de maat van je kast

Dit is per ruimte natuurlijk anders en afhankelijk van je wensen! De bovenkant van de kast is bij mij 20 cm diep en de onderkant 42,5 cm hoog. Ik heb de kast zo gemaakt dat de kast rondom de balk van mijn plafond valt.

stap 2

Laat alles op maat zagen in de bouwmarkt

Tip!

Laat met je Karwei-kaart al het houtmateriaal gratis op maat zagen bij Karwei.

stap 3

De basis

Allereerst maak je het interieur van de kast met gemelamineerd spaanplaat. Hieromheen komt straks de buitenkant van de kast gemaakt van MDF. Bevestig de onder en boven panelen met schroeven aan de zijpanelen.

stap 4

Tussenpanelen bevestigen

Bevestig vervolgens de twee tussenpanelen (als je voor drie kastjes kiest)

stap 5

De achterwand

Bevestig de achterwand met schroeven.

stap 6

Bovenkant en zijkant bevestigen

Bevestig nu een bovenblad en zijkanten van MDF 18 mm met schroeven aan het interieur van de kast welke je zojuist gemaakt hebt van spaanplaat.

stap 7

Kast verhogen

Ik heb ervoor gekozen om de kast iets te laten zweven door middel van een plintbak onder de kast te maken. Deze heb ik net zo hoog gemaakt als de plint tegen de muur. Een voordeel hiervan is dat je de kast nu strak tegen de wand aan kunt plaatsen.

Deurtjes monteren
stap 8

Monteer vervolgens de deurtjes

Ik heb ervoor gekozen om 1 deurtje deels met latjes te bekleden. Gebruik hiervoor een MDF plaat van 9 mm. Plaats op een gedeelte daarvan latjes van 9 mm en op het gedeelte zonder latjes nog een stuk MDF plaat van 9 mm. Zo kom je samen uit op 18 mm.

stap 9

Plankdragers verdelen

Vervolgens kun je nog planken in de kast bevestigen met plankdragers.

stap 10

Nu kun je aan de slag met de bovenkant van de kast

Plaats eerst 1 verticale strook en bevestig deze met schroeven via de binnenkant van het kastje aan het kastje vast. Aan de bovenkant heb ik de plank klem tussen het plafond gezet.

stap 11

Plaats naar eigen keuze vervolgens horizontale planken

Bevestig deze met schroeven aan de verticale plank.

stap 12

De verticale strook bevestigen

Plaats vervolgens de tweede verticale strook en bevestig zoals hierboven beschreven. Mocht je planken op dezelfde hoogte willen bevestigen zoals ik, bevestig dan de horizontale planken door schuin te schroeven.

Houten latjes bevestigen
stap 13

Latjes bevestigen

Ik heb ervoor gekozen om in twee vakken een achterwandje te plaatsen met latjes. Bevestig de latjes op een 12 mm MDF plaat met houtlijm en tacker.

stap 14

Plamuur de schroefgaten en laat goed drogen

Schuur vervolgens voor een glad resultaat.

stap 15

De laatste stap; lakken!

Tot slot kun je de kast in de grondverf zetten en vervolgens lakken in een kleur naar keuze! Ik heb de kleur Cosmic Glory van Flexa gebruikt. De onderkant van de kast heb ik in de lak gezet en de bovenkant van de kast heb ik mee geschilderd met de muur met latex.

Stylen van de wandkast

Na het ontwerpen en maken van de kast kon ik losgaan met de styling. Ik koos voor accessoires in aardetinten gecombineerd met een goudkleurige touch! De bruin/oranje vaas met pluimen is een echte eyecatcher in de kast. In de metalen glazen box bewaar ik wat sieraden en kaartjes. Daarnaast kregen een pot met gezicht en een stolp met grijs glas een plekje in mijn kast. Tot slot een fotolijstje in een zwarte tint voor wat contrast! Vanuit mijn bed heb ik nu een fijn uitzicht op mijn wandkast :).

Opbergruimte in de slaapkamer

Naast dat een DIY er mooi uit moet zien probeer ik er ook altijd een praktisch aspect in te verwerken. De onderkant van de wandkast kreeg daarom als functie opbergen. Als je net als ik niet zoveel ruimte hebt in je woning moet je handig omgaan met de ruimte. De drie kasten bieden lekker veel opbergruimte! De deurtjes heb ik greeploos gelaten en een push open systeem gemonteerd. Dit geeft een mooi strak effect.

Wat vinden jullie van het resultaat? Zin in meer DIY-projecten? Lees dan snel verder.

Liefs,

Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!