De voor- en nadelen van wave gordijnen

Mooie raamdecoratie zorgt voor een warme, fijne sfeer in huis. Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie, zo ook wave gordijnen. Wat zijn wave gordijnen precies? En welke voor- en nadelen kent dit type raamdecoratie? Lees hieronder verder en ontdek of wave gordijnen een goede keuze voor jouw interieur zijn.

Wat zijn wave gordijnen?

Wave gordijnen zijn gordijnen die op een speciale manier geplooid worden. Hierdoor krijg je gelijkmatige plooien in een golvend patroon. Je ziet deze golven (waves) zowel als de gordijnen open en dicht zijn. Hierdoor geven wave gordijnen je ruimte altijd een stijlvolle, maar toch speelse uitstraling.

Wat zijn de voordelen van wave gordijnen?

Wave gordijnen zijn een populaire vorm van raamdecoratie. Dit hebben ze met name te danken aan hun strakke uiterlijk. De gordijnen zien er altijd netjes uit, of ze nou open of dicht zijn. De plooien blijven gelijkmatig over het gordijn verdeeld. Bovendien heeft het gordijn geen zichtbare naden.

Het openen en sluiten van een wave gordijn gaat door speciale runners en rails altijd soepel, maar wave gordijnen zijn ook op te hangen aan een stang als er ringen in de gordijnen zitten. Als de gordijnen open zijn, vallen ze mooi weg naar de zijkant. Dit oogt compacter dan bij veel andere gordijnen. Verder kun je zelf kiezen hoe groot de golven in jouw gordijn worden en ook de diepte van de golf varieert. Zo heb je veel invloed op het uiteindelijke resultaat.

Waar moet je op letten bij wave gordijnen?

Naast de vele voordelen zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden bij wave gordijnen. Zo heb je afhankelijk van de ophangmethode voor je wave gordijn wellicht speciale runners en rails nodig. Hierdoor kan de prijs voor wave gordijnen iets hoger uitvallen dan voor andere soorten gordijnen. Ook is het belangrijk om te weten dat de wave gordijnen zowel aan de voorkant als de achterkant van de rails uitsteken door de golvende plooien. Een wave gordijn heeft daarom vanaf de muur minimaal 10 cm nodig om vrij te kunnen hangen. Hierdoor is er redelijk wat ruimte benodigd om een wave gordijn mooi te laten hangen. Hierdoor staan wave gordijnen bijvoorbeeld ook niet mooi achter een bank. Wanneer je een kleine woonkamer hebt zijn wave gordijnen dus niet zo geschikt, omdat ze de kamer een stuk kleiner maken.

Wave gordijnen ophangen

Wil jij wave gordijnen ophangen? Dit kan iets uitdagender zijn dan het ophangen van andere gordijnen, maar natuurlijk helpen wij je hierbij. Je hangt de wave gordijnen aan een koord met waverunners in een speciale rail. Deze runners hebben een gelijke afstand van 6 of 8 centimeter. Eerst plaats je de runners in de rail, daarna hang je het gordijn met haakjes aan de runners.

Bij het ophangen van wave gordijnen is de afstand tot de muur belangrijk. De diepte van de plooien bepaalt wat de afstand tot de muur moet zijn. Heb je plooien van 8 centimeter? Dan hang je het middelpunt van de rail op 9 centimeter van de muur. Gebruik je plooien van 6 centimeter? Dan hang je het middelpunt op 7 centimeter vanaf de wand. Zo krijgen de waves voldoende ruimte om mooi te vallen.

Gratis advies & inmeten bij jou thuis

Er zijn heel veel soorten raamdecoratie. De juiste keuze maken én goed inmeten is dan ook niet altijd makkelijk. Daarom komen wij gratis bij jou thuis om je te adviseren, de stoffen of materialen te laten voelen en je ramen in te meten!
- Snel een ervaren raamdecoratie-adviseur bij jou thuis
- Je ramen worden gratis ingemeten
- Je ontvangt gratis een kundig advies op maat

Plan nu een afspraak

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!