Tien opruimtips voor je kasten

Tien opruimtips voor je kasten

Januari is een mooie periode om je huis klaar te maken voor het nieuwe jaar. De feestdagen zijn al lang en breed voorbij, het normale leven is inmiddels begonnen en je hebt weer ruimte in je hoofd na een drukke decembermaand. En met de volgende tien opruimtips voor je kasten, heb je binnen een mum van tijd ook weer ruimte in huis!

Handige opruimtips voor je kasten

Durf je de kasten in huis niet open te trekken vanwege de rommel die je zult aantreffen? Soms kan het begin een beetje lastig of zelfs demotiverend zijn, maar met onderstaande tips zul je zien dat het werk zo is gepiept!

1. Neem de tijd om op te ruimen
Zorg ervoor dat je (afhankelijk van het aantal kasten) voldoende tijd hebt om de boel in een keer te kunnen ordenen. Het werkt demotiverend wanneer je de klus moet onderbreken en daarna opnieuw moet beginnen.

2. Inventariseer wat je nodig hebt
Heb je opbergdozen nodig om spullen te sorteren? Zorg ervoor dat je deze in de aanslag hebt wanneer je begint. Je kunt ook oude schoenendozen omtoveren tot leuke opbergers.

3. Denk niet te groot
Maak je gebruik van bakken en opbergdozen? Zorg er dan voor dat deze net groot genoeg zijn voor de spullen die je erin wilt bewaren. Te grote dozen nemen onnodig veel ruimte in beslag én maken de kans groter dat je rommel gaat verzamelen (omdat het toch wel in de doos past).

4. Ruim je kast vaker op
Wanneer je je kasten minimaal twee keer per jaar flink opruimt, is het eigenlijk alleen een kwestie van tussentijds goed bijhouden.

5. Haal alles uit de kast
Haal al je spullen uit de kast en verzamel alles op de vloer of op een tafel. Wanneer je kast leeg is, kun je deze eerst poetsen. Daarna begin je met het echte opruimwerk.

6. Wees streng!
Wees niet bang om streng te zijn voor jezelf. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft een mooie, verhelderende methode ontwikkeld. Dit komt erop neer dat je ieder item in huis in je handen neemt en als het je een blij gevoel geeft, mag je het houden. Zo niet, wees dan streng en doe het de deur uit.

7. Sorteer je spullen
Maak drie stapels: houden, weggeven, weggooien. Alle spullen die de selectie hebben overleefd, ga je nu verder sorteren. Dit geldt net zo goed voor je kleding als voor je papierwerk en losse schroeven. Wanneer je alles sorteert, weet je je spullen snel terug te vinden.

8. Labelen
Wanneer je alles netjes hebt gesorteerd, is het handig om de opbergdozen te labelen. Zo zie je in een oogopslag wat je waar kunt vinden.

9. Denk in seizoenen
Begin je na het lezen van dit stuk direct met opruimen? Berg dan je kerstdecoraties achterin de kast en zorg ervoor dat je voorjaarsspullen binnen handbereik liggen. Wanneer je de ‘seizoenen-regel’ goed volhoudt, zul je zien dat je kast mooi geordend blijft.

10. Twee-jaar-regel
Heb je een kledingstuk al twee jaar niet gedragen, of dat losse kabeltje al twee jaar niet gebruikt? Wees dan streng (zie punt 6) en doe het de deur uit. Is het item nog bruikbaar? Breng het dan naar de kringloopwinkel. Als je heel streng voor jezelf kunt zijn, dan kun je ook de één-jaar-regel hanteren.

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.