Keuken make-over: opknappen en stylen

Keuken make-over: opknappen en stylen

Met een huurwoning of met een kleiner budget kan je niet hele rigoureuze dingen veranderen aan de keuken. Toch kan je met wat minder grote aanpassingen iets heel moois maken van een basic keuken! Hieronder vind je een mini make-over van de keuken van een vriendin van mij.

Before & After

Door wat kleine aanpassingen en toevoegingen is de basic keuken een stuk sfeervoller geworden! In een huurwoning kan je vaak geen blijvende veranderingen toepassen en moet de woning uiteindelijk weer in originele staat worden opgeleverd. Toch kun je nog best veel doen om een keuken meer naar jouw smaak te maken! Hang bijvoorbeeld leuke wandplankjes of rekjes aan de muur en kleed deze aan met jouw favoriete accessoires en mooiste servies. Vervang handgrepen en/of de kraan en voeg sfeerverlichting toe zoals een mooie hanglamp of tafellamp. Daarbij doet kleur ook een hoop. Het kleurvlak dat wij toevoegde geeft net dat accent dat deze hoek nog miste.

Nieuwe greepjes

Het idee voor deze makeover begon bij de aluminium greepjesdie standaard bij de keuken kwamen. In principe niets mis mee maar wel vrij doorsnee, dat kan leuker! Zo'n relatief klein detail kan al zo'n verschil maken! Bij Karwei keken Martine en ik naar het aanbod aan handgrepen en kozen uiteindelijke voor de zwart metalen grepen. Een goede match met het zwarte keukenblad en mooi tijdloos. De grepen waren makkelijk te vervangen met een schroevendraaier, alleen de vaatwasser was een uitdaging maar met z'n tweeën kwamen we eruit!

Een toefje kleur

Daarna was het tijd voor wat kleur. De muur had al een hele subtiele lichtroze kleur maar er mocht nog wel een accent aan worden toegevoegd. We kozen voor een lange baan in de kleur Rich Butterscotch bovenaan de muur die de hoek omgaat. Daaronder kwam een smalle donkerrode baan met het kleurnummer GN 095-04 welke maar een klein stukje de hoek omgaat. Een handige tool om rechte lijnen af te tekenen en af te plakken is een laser apparaat. Ik bevestigde de laser op mijn statief maar je kunt hem ook ergens opzetten of aan vastklemmen. De laser zorgt ervoor dat de lijn waterpas is en zo kun je het vlak direct afplakken met tape. Dit scheelt je aardig wat tijd!

Styling van de keuken

Het voordeel van een basic keuken is dat je met kleur en leuke woonaccessoires nog alle kanten op kunt! Door je mooiste spullen uit te stallen op een wandrek of plankjes betrek je de keuken gelijk ook meer met de woonkamer. Denk hierbij aan mooi servies en glaswerk maar een mooie vaas, lampje of poster kan natuurlijk ook prima in de keuken! De spullen die je liever niet wilt zien berg je zoveel mogelijk op in de keukenkastjes. Zelf vind ik het ook leuk om wat planten ter decoratie te gebruiken in de keuken. Planten voegen direct meer leven toe aan een ruimte! Daarentegen zal een mooie en kleurrijke bos bloemen ook zeker niet misstaan... Dit soort elementen zorgen in ieder geval voor een gezellige en huiselijke sfeer in de keuken.

Zelf aan de slag?

Kan jouw keuken ook wel een opfrisbeurt gebruiken maar heb je geen budget voor een compleet nieuwe keuken of woon je ook in een huurwoning? Kijk dan naar andere mogelijkheden en kleinere ingrepen die toch een groot verschil kunnen maken. In dit geval ging het om andere greepjes, kleur op de muur en leuke styling. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor andere deurtjes of zelfs het schilderen of beplakken van de frontjes. Een ander keukenblad of bijvoorbeeld het (deels) betegelen van de muur kan ook al een groot verschil maken. Investeer in mooi servies, glaswerk, textiel en apparatuur wat gezien mag worden! Na deze makeover van de keuken bij Martine denk ik dat ik ook eens een kritische blik ga werpen op onze eigen keuken.....

Handige tip:

Lees ook het stappenplan voor een DIY houten wijnrek die ik maakte tijdens deze keuken make-over :)!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!