Zelf een kaptafel met licht maken

Hoe maak ik een kaptafel met LED verlichting?

Altijd al gedroomd van een mooie kaptafel voor al je make-up en sieraden? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een kaptafel kunt maken. En dit is er niet zomaar eentje, met dit handige stappenplan maak je zelf een kaptafel met licht. Door de ingebouwde LED verlichting kun je dus alles extra goed zien wanneer je je opmaakt.

Zelf een kaptafel met licht maken

stap 1

Bepaal de afmetingen en zaag de platen

Begin met het zagen van de MDF platen in de gewenste maten en vormen. De hoogte, tot en met de bovenkant, van het tafelblad is in dit voorbeeld 78cm hoog. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de stoel die je neerzet. De totale breedte van de kaptafel is 115cm. De totale diepte vanaf de muur is 55 cm. De totale hoogte van de kaptafel is 205cm (zie ontwerp).

Handige tip!

Wil je het liever zelf niet zagen? Laat het dan op maat zagen bij Karwei. De zaagservice is zelfs gratis voor Karwei kaarthouders.

stap 2

Zaag de achterkant en werk af

Je zaagt eerst de MDF plaat die tegen de muur komt. Je zorgt dat de hoek rechts boven rond afloopt. Dit kun je doen door een ronde vorm te gebruiken, bijvoorbeeld een teiltje. Teken de hoek rond af en zaag het af met een decoupeerzaag. Zorg daarnaast voor een aantal ronde gaten in je achterkant (zie ontwerp). Je bevestigt hier later holle wanddozen in voor de elektriciteitsmogelijkheden.

stap 3

Zaag het blad

Nu ga je beginnen met het zagen van het blad. Tussen de bovenkant van het tafelblad en de onderkant van het plankje zit 20cm. Ook de ronde hoek van het blad zaag je weer rond af op dezelfde manier als de achterkant.

stap 4

Zaag het plankje voor boven het blad

Als laatste zaag je het plankje dat 20cm boven het tafelblad komt.

stap 5

Bevestig de platen aan elkaar

Je bevestigt nu alles eerst aan elkaar voordat je de kaptafel ophangt aan de muur. Bevestig de platen door alles goed aan elkaar te lijmen met houtlijm en daarna vast te schroeven.

stap 6

Bevestig de kaptafel aan de muur

Schroef vervolgens de kaptafel aan de muur. Wil je elektriciteit in de kaptafel? Zorg er dan eerst voor dat de elektra zich op de juiste plek bevindt.

stap 7

Schuif de inbouwdozen in de kaptafel

Als de tafel hangt, kun je de holle inbouwdozen in de kaptafel schuiven en kun je de stroomdraden doortrekken. Bevestig vervolgens de stopcontacten en de lichtschakelaar. Maak in de muur onder de tafel ook nog een gat waar een stopcontact kan komen voor de LED-verlichting.

stap 8

Bevestig de spiegel

Bevestig de spiegel aan de kaptafel. Om een mooi licht achter de spiegel te krijgen, zaag je een extra MDF plaat die achter de spiegel past. Als je zorgt dat de spiegel een stuk over dit MDF plaatje heen hangt, kun je aan de randen van het MDF een LED-licht plakken.

stap 9

Voeg een ladekast toe

Om meer opbergruimte in je kaptafel te creëren, kun je een ladekast toevoegen. Let hierbij wel op de hoogte van het kastje.

stap 10

Verf alles in de gewenste kleur

Nu alleen nog een mooi kleurtje! Verf de kaptafel eerst met grondverf en vervolgens verf je de kaptafel in de gewenste kleur met lak op waterbasis. Even laten drogen en klaar!

In dit voorbeeld kreeg de achterwand van de kaptafel de mengkleur: IG KH K-389 en de onderkant van de kaptafel de kleur IG KH M-053 zijdeglans hout (kras-stootvaste verf)

Ideaal voor in een hippe meidenkamer

Deze DIY kaptafel past perfect in een hippe meisjeskamer. Bekijk meer DIY-ideeën, tips en inspiratie voor een slaapkamer voor meisjes.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!