Hoe maak ik een kaptafel met LED verlichting?

Je slaapkamer zo optimaal mogelijk inrichten gaat perfect wanneer je zelf aan de slag gaat met opmaak gemaakte meubelen. Een onbenut hoekje in de slaapkamer en altijd al gedroomd van een mooie kaptafel voor al je make-up en sieraden? Ga dan met onderstaand stappenplan aan de slag en maak je eigen kaptafel op maat!

Aan de slag!

stap 1

Begin met het zagen van het MDF in de gewenste maten en vormen. De hoogte tot en met de bovenkant van het tafelblad is 78cm hoog. Dit is ook afhankelijk van de stoel die je neerzet. De totale breedte van de kaptafel is 115cm. De totale diepte vanaf de muur is 55 cm. De totale hoogte van de kaptafel is 205cm (zie ontwerp)

stap 2

Je zaagt eerst de achterkant MDF plaat die tegen de muur komt. Je zorgt dat de hoek rechts boven rond afloopt. Dit kun je doen door een ronde vorm te gebruiken zoals een teiltje. Teken de hoek rond af en zaag het af met een decoupeerzaag. Zorg daarnaast voor een aantal ronde gaten in je achterkant (zie ontwerp). Je bevestigd hier later holle wanddozen in zodat er een mogelijkheid is tot elektriciteit.

stap 3

Nu ga je beginnen met het zagen van het blad. Tussen de bovenkant van het tafelblad en de onderkant van het plankje zit 20cm. Ook de ronde hoek van het blad zaag je weer rond af op dezelfde manier als de achterkant

stap 4

Als laatste zaag je het plankje die zoals hierboven is gemeld 20 cm boven het tafelblad komt

stap 5

Je bevestigd nu alles eerst aan elkaar voordat je de kaptafel ophangt aan de muur. Je bevestigd alles aan elkaar door alles goed aan elkaar te lijmen met houtlijm en daarna vast te schroeven.

stap 6

Als het helemaal klaar is, ga je de kaptafel vast schroeven aan de muur. Als je elektriciteit wil in je kaptafel, zorg er dan eerst voor dat je elektra zich op de juiste plek bevind.

stap 7

Als de tafel hangt, kun je de holle wanddozen in de kaptafel schuiven en kun je de stroomdraden door trekken. Hier kun je dan als dit klaar is de stopcontacten/lichtschakelaar op bevestigen. Je maakt in de muur onder de tafel ook nog een gat waar een stopcontact kan komen voor de LED-verlichting.

stap 8

Nu ga je natuurlijk nog de spiegel bevestigen. Om een mooi licht achter de spiegel te krijgen. Zaag je een extra MDF plaat die achter je spiegel past. Als je zorgt dat de spiegel een stuk over dit MDF plaatje heen hangt, kun je aan de randen van het MDF een LED-licht plakken.

stap 9

Om nog opbergruimte te creëren, kun je een ladekast uit de collectie toevoegen. Let hierbij wel op de hoogte van het kastje dat je kiest en stem hier de hoogte van de kaptafel op af!

stap 10

Nu alleen nog een mooi kleurtje. Verf de kaptafel eerst met grondverf en vervolgens in de gewenste kleur met de lak op waterbasis, even drogen en KLAAR!!

In dit voorbeeld kreeg de achterwand van de kaptafel de mengkleur: IG KH K-389 en de onderkant van de kaptafel de kleur IG KH M-053 zijdeglans hout (kras-stootvaste verf)

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het KARWEI inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.