Wasmachine ombouw van hout maken

Wasmachine ombouw van hout maken

Ik ben Marij, allround stylist, content maker en eigenaar van blog Enter My Attic. Ik ben verslaafd aan interieurinspiratie en het delen daarvan. In deze blog ga ik aan de slag met een houten wasmachine ombouw voor op mijn zolder.

Waarom de wasruimte een make-over verdiende

Een washok bevindt zich vaak in een bijkeuken, berging of zolder. Vaak niet de meest gezellige plekken in huis. Het is ook best lastig om een washok te creëren die zowel praktisch al gezellig is ingericht. Het washok bevindt zich bij ons thuis op zolder, in de hoek, onder een schuine wand. Voor deze make-over was deze hoek allesbehalve praktisch en al helemaal niet gezellig! De wasmachine stond op een stenen verhoging en de droger stond daar weer net iets te dicht op vanwege een te kort snoer. Hierdoor kon de wasmachine niet goed open wat voor veel ergernissen zorgde. In samenwerking met Karwei gaf ik deze hoek een make-over met het doel om hier met plezier onze wasjes te kunnen draaien. Nouja plezier, het liefst doe ik helemaal geen wasjes maar het moet nou eenmaal gebeuren. Deze make-over heeft er in ieder geval voor gezorgd dat wij weer helemaal blij zijn met ons washok!

stap 1

Maak de ondergrond op gelijke hoogte

Omdat onze wasmachine op een stenen verhoging staat, is er een hoogteverschil ontstaan tussen de wasmachine en de droger. Om de machines op gelijke hoogte te krijgen besloot ik een verhoging te maken. Met behulp van vuren balken maakte ik steunbalken die even hoog zijn als de stenen verhoging. Ik maakte drie van deze steunbalken. De eerste steunbalk bevestigde ik tegen het wandje aan de linkerkant door deze hieraan vast te schroeven. De andere twee steunbalken bevestigde ik met acrylaatkit aan de vloer. Zorg ervoor dat de steunbalken gelijk met elkaar lopen.

Zaag de platen hout op maat
stap 2

Zaag de platen hout op maat

Zaag een grote houten plaat op maat die bovenop de steunbalken zal komen. Zaag een smalle plank op maat als voorschot die aan de voorkant van de verhoging zal komen. Bevestig als eerst het voorschot aan de steunbalken. Doe dit met houtlijmen schroef het schot daarna vast aan de balken.

Handige tip:

Met de Karwei kaart kan je kosteloos het hout op maat laten zagen in onze bouwmarkt bij jou de buurt. Je kan ook Hout op maat laten leveren via onze website.

Werk de verhoging af met een houten plaat
stap 3

Werk de verhoging af met een houten plaat

Leg de grote houten plaat bovenop de balken en bevestig deze door hem vast te schroeven aan de balken. Wanneer je de houten plaat ook wilt bevestigen aan een stenen ondergrond heb je een betonboor nodig. Boor eerst gaten voor in het hout en de tegels en schroef de plaat dan vast met behulp van pluggen, schroeven en een boormachine.

Maak een tussenschot van hout
stap 4

Maak nu de tussenschotten voor de ombouw

Je hebt in totaal vier tussenschotten nodig. Meet de hoogte van de machines op en tel hier ongeveer 2 cm bij op zodat de machines wat ruimte krijgen. Houd dezelfde diepte aan als de verhoging voor de tussenschotten. Zaag de tussenschotten op maaten schuur de randen glad. Maak blinde boorgaten aan de onderkant van de tussenschotten zodat je ze straks makkelijk kunt bevestigen aan de houten plaat van de verhoging. Deze boorgaten maak je met behulp van een schroefverbinder boorhulp. Meet de breedte van de machines op en tel hier ook weer ongeveer 2 cm aan beide kanten bij op voor wat extra ruimte. Markeer waar de tussenschotten moeten komen en bevestig ze aan de verhoging door ze vast te schroeven via de voorgeboorde gaten.

Bevestig de plaat aan de bovenkant en werk af
stap 5

Bevestig de plaat aan de bovenkant en werk af

Plaats de wasmachine en droger in de vakken en plaats hier weer een grote op maat gezaagde houten plaat bovenop. Bevestig de plaat door deze vast te schroeven aan de tussenschotten. Boor wel eerst de gaten voor met een houtboortjeom splijten van het hout te voorkomen. Wil je liever geen schroeven zien aan de bovenkant? Gebruik dan een tacker geschikt voor hout. Haal nog even een schuurpapiertje langs alle randen om eventuele splinters te verwijderen en de ombouw is klaar!

Afstyling

Met deze nieuwe ombouw was ons washok al ontzettend opgeknapt! Om het geheel af te maken kwam er nog een nieuw behangetje op het tussenwandje. Daarbij voegde ik een extra lampje toe zodat we ook in de avonduren alles goed kunnen zien tijdens het doen van de was. Het leuke aan deze lamp is dat je hem twee kanten op kunt draaien. Ik kan hem dus aan beide kanten van de wand gebruiken. Ik zie al een gezellig leeshoekje voor me aan de andere kant van de wand…

Om de wat on-charmante wasmiddel flessen weg te werken gebruikte ik twee papieren opbergzakkenvan Karwei. Als laatste maakte ik het geheel nog was warmer met een fijn gestreept kleed. De rest van de zolder is nog een beetje rommelig maar dit hoekje is nu in ieder geval helemaal gezellig en netjes! Dat maakt het wassen toch net wat leuker om te doen natuurlijk!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!