Zo maak je een zwart wit bankje

DIY: Zo maak je een zwart wit bankje

Interieurstyliste Doortje is de eigenaresse van Thuis bij Door, en samen met Karwei maakt ze hele toffe dingen. Naast interieurs stylen houdt ze ook erg van klussen. Onlangs kreeg ze de kans haar appartement uit te breiden en te verbouwen. Iedere muur kreeg een andere kleur, de indeling ging volledig op de schop en er kwam een andere vloer. Nu is het tijd om met de echte inrichting aan de slag te gaan.

Maandenlang heeft ze mooie plaatjes opgeslagen met bankjes en kastjes met mooie zwart-wit patronen. Maar, helaas zijn die over het algemeen erg aan de prijs. Doortje besloot dus zelf haar handen uit de mouwen te steken en zelf zo’n bankje te gaan maken!

Ze heeft een leuke DIY voor je klaarstaan, waarin ze uitlegt hoe je zo’n bankje zelf maakt en hoe je daar vervolgens zo’n mooie print op schildert. Vast een kleine hint: het is niet heel moeilijk maar het kost wel even tijd.

De basis van het bankje

Om te beginnen vond ik het leuk om het zitvlak van het bankje in een bijzondere vorm te maken. Daarom ging ik voor de op-maat-zaag-service, en bestelde ik een plank in massief grenen van 28 mm dik. Ik koos voor een rechthoekige vorm, met 4 afgeschuinde hoeken. De lengte van de plaat 140cm, de breedte 45cm. Voor de radius van de hoeken koos ik voor 12cm. Door het laten afschuinen van alle hoeken gaf ik de plank gelijk een luxe uitstraling.

Toen de plank eenmaal binnen was, ging ik aan de slag. Deze stappen doorliep ik:

stap 1

Zaag latten in vier stukken

Om te beginnen zaagde ik van deze latten vier stukken, allemaal van 45cm lang. Handig om daarna beide kanten van de op maat gezaagde latjes even licht op te schuren zodat je geen splinters meer hebt. Dit worden de poten van het bankje.

stap 2

Zaag van de latten twee keer twee stukken

Daarna zaagde ik van deze latten twee stukken van 35 cm lang en twee stukken van 130 cm lang. Ook handig om die gelijk even op te schuren.

stap 3

Maak een frame

Van de latten van 35cm en van 130cm lang maak je nu een frame. De latten van 130cm plaats je op de uiteindes van de korte latjes. Lijm deze eerste vast aan elkaar met houtlijm, daarna is het handig om er een schroef in te draaien zodat het frame goed bij elkaar blijft.

stap 4

Boor gaten in het frame

Daarna plaats je de vier poten in iedere hoek van je net gemaakte frame. Boor aan de zijkanten van het grote frame twee gaten voor waar je straks de schroeven in kunt draaien. De poten kun je na het voorboren van de gaten het beste eerst ook vastlijmen en daarna kun je de schroeven erin draaien.

stap 5

Frame aan zitvlak maken

Tijd om het frame aan het zitvlak vast te gaan maken. Meet goed uit dat het frame gecentreerd op de plank ligt, en lijm het frame en het zitvlak daarna aan elkaar vast met houtlijm. Wij kozen ervoor ook nog op 6 plekken schroeven vanuit het frame in het zitvlak te draaien voor extra stevigheid. Let er hierbij op dat de schroeven niet te groot zijn!

stap 6

Boor schroeven in het zitvlak

Voor nog meer stevigheid boorde ik ook 4 schroeven vanuit het zitvlak recht de poten in.

stap 7

Dichten van de schroefgaten

Tijd om de schroefgaten op te vullen! Met allesvuller van Karwei zijn de gaten zo gedicht.

stap 8

Schuur het bankje

Na een paar uur is de lijm droog en is de allesvuller gedroogd. Tijd om het bankje goed op te schuren!

stap 9

Schilderen met houtprimer

Wanneer het bankje goed geschuurd is, is het tijd om het hele bankje te schilderen met de houtprimer.

stap 10

Bankje wit lakken

Is de primerlaag droog? Dan kun je het hele bakje wit lakken. Hiervoor gebruikte ik zijdeglans witte lak van Flexa in RAL9010.

stap 11

Aftapen van de print

Tijd voor de zwart-wit print! Voor een strakke print, gebruikte ik het groene Frog Tape. Tape hiermee de print af op het bankje die je graag wilt. Ik hield de breedte van de tape aan (24 mm) voor de breedte van de banen van de zwart-wit print.

Tip!

Om de zwarte banen straks strak te krijgen, kun je met een klein kwastje met witte verf langs het tape gaan. Zo voorkom je dat de zwarte verf straks onder de tape loopt.

stap 12

Breng zwarte verf aan

Zodra alle witte verf droog is, kun je met een roller de zwarte verf aanbrengen.

stap 13

Verwijder de tape

Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: verwijder alle tape! Als het goed is heb je nu een mooi bankje met een mooie print.

stap 14

Plak vilt onder poten

Tot slot heb ik er voor gekozen om vilt onder de poten te plakken zodat de vloer niet beschadigd.

Een eyecatcher van een bankje!

Wil je ook zo'n leuk bankje maken met een zwart wit patroon? Met de stappen in deze DIY kan je helemaal los gaan met je eigen exemplaar. Ik ben erg blij met het eindresultaat. Nu nog afstylen en klaar is Kees!

Liefs,

Door

Shop de look!

Flexa Strak in de Lak zijdeglans ral9010 750 ml watergedragen
206 klantreviews
Flexa Strak in de Lak zijdeglans in de kleur RAL 9010 gebroken wit zijdeglans 750 ml is geschikt voor binnengebruik. De watergedragen lak is toepasbaar op hout en i.c.m. de juis... Flexa Strak in de Lak zijdeglans in de kleur RAL 9010 gebroken wit zijdeglans 750 ml is geschikt ...
38.
49
Bekijk alles in lak
KARWEI penselenset maat 1, 3, 6, 10 en 14
16 klantreviews
De KARWEI penselenset maat 1,3,6,10 en 14 is een 5-delige set penselen van het KARWEI eigen merk. De set bestaat uit twee penselen in de maten 1, 3, 6, 10 en 14. De penselen zij... De KARWEI penselenset maat 1,3,6,10 en 14 is een 5-delige set penselen van het KARWEI eigen merk....
4.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in kwast
Flexa Strak in de Lak zijdeglans zwart 750 ml watergedragen
101 klantreviews
Flexa Strak in de Lak zijdeglans zwart 750 ml is een zijdeglans aflak op waterbasis die je binnen kunt gebruiken. Je kunt het met de kwast of met de roller aanbrengen op onder a... Flexa Strak in de Lak zijdeglans zwart 750 ml is een zijdeglans aflak op waterbasis die je binnen...
38.
49
Bekijk alles in lak
Flexa universele grondverf wit 750 ml
3 klantreviews
Flexa universele grondverf wit 750 ml is een matte, vullende grondverf voor binnen en buiten. Het is de basis grondverf voor het verder aflakken met terpentineverdunbare dekkend... Flexa universele grondverf wit 750 ml is een matte, vullende grondverf voor binnen en buiten. Het...
31.
79
Bekijk alles in grondverf
Frogtape afplaktape 41,1mx24mm groen
Uitstekend beoordeeld
136 klantreviews
Onregelmatige verfranden zijn een bron van ergernis. Bij FrogTape kruipt de acryl muurverf of lak niet onder de tape, waardoor vervelende verfvlekken verleden tijd zijn. Zowel o... Onregelmatige verfranden zijn een bron van ergernis. Bij FrogTape kruipt de acryl muurverf of lak...
10.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in afplaktape

Geschreven door:

Doortje Kruisheer

Doortje is interieurstyliste en eigenaresse van Thuis bij Door. Haar passie is het geven van advies en inspiratie voor je interieur. In Amsterdam geniet ze volop van haar huis, die helemaal naar haar wensen is en dat gunt ze iedereen. Maak van je huis de beste plek! In haar blogs deelt Doortje inspirerende interieuradviezen en hele toffe klussen.

Volg ons en mis niets!