Verhoogde plantenbakken DIY

DIY: Verhoogde plantenbakken maken

In deze blog neem ik jullie mee in weer een nieuwe aflevering van ‘Pluk je geluk’ in samenwerking met karwei. In deze videoserie leren we je van alles over (pluk) tuinieren, en maak ik zeven DIY-projecten rondom elk tuinier-thema. In deze blogpost deel ik met jullie de DIY van de verhoogde plantenbakken. Erg leuk voor op je balkon of het dakterras, waar je je eigen bloemen in kunt zaaien. Bekijk hieronder de video hoe ik deze bakken maak en zie het stappenplan van deze DIY, zodat je zelf deze toffe verhoogde tuinbakken kunt maken.

Frame verhoogde plantenbak tuin
stap 1

Bepaal de afmetingen van de frames

Ik vind het leuk om wat hoogteverschil te creëren en daarom maak ik een frame van 90, 70 en 50 cm hoog. De plantenpotten gebruik ik als uitgangspunt voor de breedte van het frame. Twee frames maak ik op maat zodat de plantenbak er precies in blijft hangen. 1 frame wordt net even wat anders, want dat wordt ook gelijk een bijzettafeltje.

De 3 frames hebben de volgende afmetingen:
- Hoogste: 4x 26,5 cm, 4x 35,5 cm en 4x 89,5 cm
- Middelste: 4x 26,5 cm, 4x 35,5 cm en 4x 69,5 cm
- Laagste: 4x 60 cm, 4x 51 cm en 4x 50 cm
- 2x Blad: 55 x 51 cm
- Dikte latjes: 2,4 x 4,5 cm
- Dikte balk: 4,5 x 4,5 cm

Frames maken verhoogde plantenbakken DIY
stap 2

Start met de frames

Ik begin met het maken van de frames voor de zijkanten. Ik heb de balkjes in verstek gezaagd en met houtlijm en tape (voor tijdens het drogen) aan elkaar verbonden. Je hoeft de delen natuurlijk niet in verstek te zagen. Het nadeel is dan alleen dat je kopse kanten van het hout blijft zien.

stap 3

Start met frame voor het bijzettafeltje

Vervolgens ga ik aan de slag met latjes voor het frame wat ook een bijzettafeltje wordt. Ik schroef twee latten aan elkaar vast, zodat daar straks de houten plaat op kan rusten. Zie foto ter illustratie. Deze latten schroef ik dan tussen de twee frames die ik zojuist gemaakt heb. Eerst voorboren en verzinken zodat daar de schroef mooi ik kan vallen.

Tip!

De onderste latten schroef ik iets hoger aan het frame, zodat het tafeltje niet op vier maar op twee kanten rust. Zo heb je minder kans op wiebelen.

Bloempot uitzagen verhoogde plantenbak
stap 4

Zaag de platen op maat

Vervolgens kan ik aan de slag met de platen. De platen heb ik op maat lagen zagen bij Karwei. In de bovenste plaat moet een gat komen waar de bloempot in valt. Ik kies ervoor om ‘m uit het midden te plaatsen, zodat je meer blad hebt om iets op te zetten.

stap 5

Monteer de andere frames

De andere twee frames maken gaat eigenlijk op dezelfde manier als bovenstaand stap, alleen heb je geen latjes en een houten plaat nodig.

Houten frame plantenbakken beitsen
stap 6

Verf de houten frames

Beits of schilder de frames in een kleur naar keuze. In deze DIY heb ik gebruik gemaakt van een lichte beits.

stap 7

Vul de bloempotten

We gaan nu de potten vullen met kleurrijke planten naar keuze. Zet deze in de verhoogde bakken en klaar is deze leuke DIY :)

Bloemen oogsten

Wil je genieten van je gezaaide bloemen en de bloemen oogsten? Dan is de periode juli en augustus de perfecte tijd om je eigen bloemen te plukken. Knip je zelf gezaaide bloemen en vul je vazen met een mooi bos bloemen uit je eigen tuin. Bekijk alle video’s en leuke DIY’s van Pluk je Geluk, en ga nog meer genieten van jouw buiten!

Wat vinden jullie van het eindresultaat?

Liefs,
Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!