Plantenstandaard van hout; zo maak je hem zelf!

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen, zo’n leuke plantenstandaard van hout… Even geleden gaf ik een workshop in het Karwei Huis (waar ik ook een stijlkamer in mocht richten) en maakten de deelnemers deze diy plantenstandaard. Misschien had jij hier ook wel bij willen zijn maar had je geen tijd of zat de workshop al vol. Daarom deel ik het stappenplan nu in deze blogpost zodat je er eventueel zelf mee aan de slag kunt! Het leuke aan deze diy is dat hij echt niet ingewikkeld is en ook nog eens low budget!

stap 1

Hoogte bepalen

Bepaal vooraf hoe hoog de plantenstandaard moet worden en welke bloempot je wilt gebruiken. Kies voor een bloempot met een bredere rand aan de bovenkant, zo blijft deze beter hangen in de standaard. Meet de diameter van de bloempot aan de binnenkant op, houd het meetlint op de plek waar de verdikking van de rand stopt. Dit is het punt waar de bloempot straks op het hout blijft rusten. Nu weet je hoe groot de opening van de plantenstandaard moet worden. Bij mij was dit 19 cm. Ik koos ervoor om de latten in verstek te zagen voor een mooie afwerking. Teken de 19 cm af op de houten lat, dit wordt de kortste kant (binnenkant) van de lat aangezien je ze schuin gaat afzagen.

stap 2

Zagen

Zet de afkortzaag op een stand van 45 graden. Zaag acht stukken van 19 cm schuin af en zorg ervoor dat de kortste kant van de latten niet minder dan 19 cm is. Zet de afkortzaag daarna weer op een stand van 90 graden en zaag vier stukken van 35 cm recht af. Schuurt de randen van de latjes glad met schuurpapier.

stap 3

Lijmen

Lijm eerst de korte latjes met houtlijm aan elkaar waardoor je twee vierkanten krijgt. Je kunt eventueel een stukje schilderstape gebruiken om de hoeken te verstevigen tijdens het drogen. Laat de lijm goed drogen.

stap 4

Lijm daarna de lange latjes

Lijm daarna de lange latjes als een soort poten tussen de twee vierkantjes en er ontstaat een rechthoekige kubus. Ook hier kun je weer tape gebruiken ter versteviging tijdens het drogen. Om er zeker van te zijn dat de plantenstandaard niet weer in elkaar zakt, kun je de lijm het best minimaal een uur laten drogen.

stap 5

Kleur toevoegen

Wanneer de plantenstandaard van hout goed is gedroogd kun je eventueel nog een kleur toevoegen met houtlak of krijtverf. Ik koos voor de kleur Jadegroen van Flexa Creations in een matte lak. Ik schilderde de standaard niet helemaal omdat ik het leuk vond om nog een deel van het hout terug te zien. De bloempot met Monstera plant kreeg een plekje in de plantenstandaard en ik plaatste nog een klein terracotta schoteltje onderin de bloempot om het teveel lekken van water te voorkomen. Kijk hoe dan ook wel uit met het geven van water aangezien er een gat in de onderkant van terracotta bloempotten zit. Doe het desnoods even boven de gootsteen of leg er een handdoek onder om je vloer te beschermen.

Benodigdheden

Materialen (4)
Gereedschappen (2)

Makkelijk klusje

Als je eenmaal door hebt hoe zo’n afkortzaag werkt gaat er een wereld voor je open! Je kunt ‘m bijvoorbeeld ook gebruiken voor het snijden van laminaat en het doorzagen van planken. En netjes dat ‘ie dat doet! Het zorgde er in ieder geval voor dat deze diy plantenstandaard een makkelijk klusje werd. Des te sneller kon ik genieten van het eindresultaat!

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij KARWEI geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!