Plantenstandaard van hout maken

Plantenstandaard van hout: zo maak je hem zelf!

Een plantenstandaard van hout, je hebt hem vast weleens voorbij zien komen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een plantenstandaard kunt maken. Het leuke aan dit project is dat het niet ingewikkeld is om te maken en het is ook nog eens low budget DIY-idee! Volg de stappen en ontdek hoe je zelf een plantenstandaard kunt maken.

stap 1

Bepaal de hoogte

Bepaal vooraf hoe hoog de plantenstandaard moet worden en welke bloempot je wilt gebruiken. Kies voor een bloempot met een bredere rand aan de bovenkant, deze blijft beter hangen in de standaard. Meet de diameter van de bloempot aan de binnenkant op, houd het meetlint op de plek waar de verdikking van de rand stopt. Dit is het punt waar de bloempot straks op het hout blijft rusten. Nu weet je hoe groot de opening van de plantenstandaard moet worden. Bij mij was dit 19 cm, daarom ga ik in dit stappenplan verder met die afmeting. Ik koos ervoor om de latten in verstek te zagen voor een mooie afwerking. Teken de lengte af op de houten lat, dit wordt de kortste kant (binnenkant) van de lat, aangezien je ze schuin gaat afzagen.

stap 2

Zaag de latten

Zet de afkortzaag op een stand van 45 graden. Zaag acht stukken van 19 cm (of jouw gewenste afmeting) schuin af en zorg ervoor dat de kortste kant van de latten niet minder dan 19 cm is. Zet de afkortzaag daarna weer op een stand van 90 graden en zaag vier stukken van 35 cm recht af. Schuur de randen van de latjes glad met schuurpapier.

stap 3

Lijm de korte latjes

Lijm eerst de korte latjes met houtlijm aan elkaar waardoor je twee vierkanten krijgt. Je kunt eventueel een stukje schilderstape gebruiken om de hoeken te verstevigen tijdens het drogen. Laat de lijm goed drogen.

stap 4

Lijm de lange latjes

Lijm daarna de lange latjes als een soort poten tussen de twee vierkantjes en er ontstaat een rechthoekige kubus. Ook hier kun je weer tape gebruiken ter versteviging tijdens het drogen. Om er zeker van te zijn dat de plantenstandaard niet in elkaar zakt, kun je de lijm het beste minimaal een uur laten drogen.

stap 5

Voeg kleur toe

Wanneer de plantenstandaard van hout goed gedroogd is, kun je eventueel nog een kleur toevoegen met houtlak of krijtbordverf. Ik koos voor de kleur Jadegroen van Flexa Creations in een matte lak. Ik schilderde de standaard niet helemaal, omdat ik het leuk vond om nog een deel van het hout terug te zien. De bloempot met Monstera plant kreeg een plekje in de plantenstandaard en ik plaatste nog een klein terracotta schoteltje onderin de bloempot om het teveel lekken van water te voorkomen. Kijk uit met het geven van water aangezien er een gat in de onderkant van terracotta bloempotten zit. Doe het desnoods even boven de gootsteen of leg er een handdoek onder om je vloer te beschermen.

Een plantenstandaard maken is best makkelijk dus!

Als je eenmaal door hebt hoe zo’n afkortzaag werkt, gaat er een wereld voor je open! Je kunt een afkortzaag bijvoorbeeld ook gebruiken voor het snijden van laminaat en het doorzagen van planken. En zo werk je nog netjes ook! Het zorgde er in ieder geval voor dat deze DIY plantenstandaard een makkelijk klusje werd. Des te sneller kon ik genieten van het eindresultaat!

Je kunt ook een houten plantenstandaard maken voor meerdere planten. In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe je te werk gaat. Bekijk nog meer DIY-ideeën om zelf plantenbakken en bloempotten te maken. Voor binnen én buiten!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!