Plantenstandaard maken voor je mooiste kamerplanten

Maak een plantenstandaard voor je mooiste kamerplanten

Je kunt nooit te veel planten hebben, toch? Zeker niet met deze leuke plantenstandaard van hout! Planten zijn niet meer weg te denken uit mijn interieur, en dan spreek ik volgens mij niet alleen voor mezelf als ik alle mooie planten aanschouw op social media. De kamerplant heeft een heuse comeback gemaakt en blijft gewoon lekker shinen in onze woonkamers.

De meeste kamerplanten heb ik her in der in huis verspreid staan maar sommige planten verdienen gewoon een podium. Zo’n podium heb ik letterlijk en figuurlijk weten te creëren met onderstaande DIY. Volg het stappenplan en maak zelf ook een plantenstandaard van hout voor je mooiste kamerplanten!

plantenrek stap 1
stap 1

Zaag het vurenhout op de juiste maat

Laat het multiplex in de bouwmarkt zagen.

Handige tip!

Met de Karwei klantenkaart kun je plaatmateriaal gratis op maat laten zagen.

plantenrek stap 2
stap 2

Maak de eerste staander

Om de eerste staander te maken, leg je twee latten van een meter aan de bovenzijde over elkaar. Zorg voor voldoende overlap, maar laat de latten niet te ver uitsteken. Ondersteun de bovenliggende lat, zodat deze stabiel ligt.

plantenrek stap 3
stap 3

Boor met een 3 mm boor een gat

Boor met een 3 mm boor een gat, op ongeveer 3 cm van de bovenkant. Neem een 60 mm-schoef en verbind de twee latten aan elkaar. Draai de schroef niet aan en laat hem nog uitsteken. Pas in een volgende stap wordt hij vastgezet. Herhaal stap 2 en 3 voor de andere staander.

plantenrek stap 4
stap 4

Boor twee gaten in de vier staanders

Boor twee gaten in de vier staanders op 9 en 11 cm van de onderkant en op 3⁄4 cm van de zijkant. Gebruik ook nu het 3 mm boortje en de verzinkboor. Boor nogmaals twee gaten op 44,5 cm en 46 cm van de onderkant en op 3⁄4 cm van de zijkant.

stap 5

Bevestig de vier dwarslatten

Zet samen met een klusmaatje de staanders rechtop. Bevestig de vier dwarslatten (twee van 60 en twee van 63,6 cm) m.b.v. 40 mm schroeven. De dwarslat aan de top komt later aan de beurt.

plantenrek stap 6
stap 6

Plaats het paneel van 45 cm op de onderste dwarslatten

Zet de staanders zover uit elkaar, zodat het paneel aan beide zijden 2,5 cm uitsteekt. Schroef het paneel vast met 40 mm schroeven (eerst voorboren, dan schroefkop verzinken).

plantenrek stap 7
stap 7

Plaats het paneel van 30 cm op de bovenste dwarslatten

Zorg ervoor dat het paneel aan beide zijden evenveel uitsteekt. Schroef ook dit paneel vast.

plantenrek stap 8
stap 8

Plaats de laatste dwarslat aan de bovenzijde

Plaats de laatste dwarslat aan de bovenzijde, tussen de staanders. Draai de reeds geplaatste schroeven van 60 mm aan, zodat ook de bovenste dwarslat vast komt te zitten. Plaats eventueel een extra schroef voor de stevigheid.

De styling van de plantenstandaard

Het plantenrek stylde ik af met kamerplanten in diverse groentinten en structuren voor een speels effect. Om het geheel toch rustig te houden, kun je er ook voor kiezen alle planten in één pot te planten. Ik koos hier voor de terracotta pot in combinatie met rotan manden. Ben je niet zo fan van deze stijl? Je kunt de potjes eenvoudig verven in iedere gewenste kleur. Zo kun je matchen met de rest van je interieur.

Kamerplanten bestellen

Ben je gek op planten maar heb je geen tijd om naar de winkel te gaan? Bestel de kamerplanten dan gewoon online bij Karwei! Bekijk hier het hele assortiment kamerplanten. En ben je nog niet klaar met klussen na deze plantenstandaard? Bekijk dan ook deze DIY bloembakken en plantenbakken.

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!