Multifunctionele plantenhanger met opbergruimte maken

Multifunctionele plantenhanger met opbergruimte maken

Met dit stappenplan kun je zelf een plantenhanger maken, mét handige opbergvakjes. Een creatief DIY-idee voor in de werkkamer. Met een eigen creatie maak je je huis uniek en creëer je een inspirerende omgeving om in te leven. Ik ging aan de slag met een idee voor boven mijn bureau en maakte deze multifunctionele plantenhanger met opbergruimte. Een plek voor verschillende planten en daarnaast ook nog functioneel om spulletjes in op te bergen! In dit stappenplan leg ik uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

stap 1

Bepaal de maten van je plank

Mijn plank is 100 cm breed en 25 cm diep.

stap 2

Bepaal de maten van de vakjes

De vakjes ga je op de plank bevestigen. Ik heb gekozen voor een dichte opbergbak en twee losse vakkenkastjes. De afmetingen van het dichte kastje zijn: L30xD25xH15 en van de andere twee kastjes: L25xD25xH12.

stap 3

Zaag het hout

Laat al het hout zagen in de bouwmarkt of zaag het zelf op maat.

stap 4

Verf de planken

Je kunt ervoor kiezen om de planken zo te houden of om ze een kleurtje te geven. Ik heb gekozen voor wit, omdat dit mooi afsteekt bij de muur. Je kunt de planken verven voordat je de kastjes in elkaar zet of als het al in elkaar staat. Net wat je fijn vindt!

stap 5

Maak een gat in de voorste plank

Maak een gat in de voorste plank van het dichte kastje met een speedboor. Dit wordt je deurtje. Een optionele stap, maar ik vind het wel leuk staan!

stap 6

Bevestig alle plankjes met houtlijm aan elkaar

Druk de plankjes goed aan en laat de houtlijm vervolgens goed drogen. Eventueel kun je de vakjes versterken met koploze spijkers. Dit heb ik zelf niet gedaan, maar mocht je hele zware objecten op de kastjes gaan zetten dan is het zeker aan te raden.

stap 7

Bevestig een scharnier aan de voorste plank van het kastje

Vind je dit te moeilijk? Maak dan een opbergbakje dat open is aan de bovenkant.

stap 8

Boor vier gaten in de plank, aan elke zijde twee

Ik heb de gaten 2 cm van de kanten geboord. Bevestig in het gat een schroefoog en maak deze aan de onderkant vast met een borgmoer. Met een karabijnhaak bevestig je de ketting aan het schroefoog. Ik heb deze materialen zwart gemaakt zodat het mooi staat bij de zwarte ketting.

stap 9

Lijm de kastjes

Lijm de losse kastjes vast aan de plank.

stap 10

Hang de plantenhanger op

Boor nu twee gaten in het plafond en bevestig een haak in het plafond waaraan je de plank op kunt hangen. Mijn haak hangt 20 cm van de muur af.

Deze afmetingen heb ik gebruikt:

• Afmetingen houten plank: 100 x 25 cm
• 2x B30 x H15 cm (dicht kastje)
• 2x D21,4 x H15 cm (dicht kastje)
• 2x B26,4 x D21,4 cm (dicht kastje)
• 3x H10 x D25 cm (Kastje met twee vakken)
• 1x B25 x D25 (Kastje met twee vakken)
• 2x H 10 x D25 cm (Kastje onder plank)
• 1x B25 x D25 cm (Kastje onder plank)

Handige tip!

Smeer je terracotta plantenpotje in met wat Alabastine poeder. Zo creëer je een zachtere uitstraling

Styling van de plantenhanger

Voor de aankleding van de plantenhanger koos ik voor een toffe zandloper, een mooie zalmkleurige vaas en verschillende plantenpotten. De terracotta potten smeerde ik in met wat Alabastine poeder om een wat zachtere uitstraling te creëren. Zo passen ze perfect in het kleurenpallet van mijn werkkamer. Voor een speels effect verfde ik halve delen van de terracotta potten wit. En hoe leuk is het plantenpotje met gezichtje van Karwei? Een echte eyecatcher met de zaagcactus als kapsel! Ook de pandaplant heb ik nieuw in mijn plantencollectie. Alleen de naam zorgde er al voor dat ik de plant moest hebben ;)

Het kleurenpallet

De multifunctionele plantenhanger met opbergruimte steekt mooi af tegen de groen/blauwe muur van mijn werkkamer. Ik had nog een restje muurverf over in de kleur Light Blue van Farrow & Ball. Dit restje mengde ik met muurverf van vtwonen in de kleur Sea Green. Dat heeft goed uitgepakt, vinden jullie ook niet? Een mooi geheel met de zalmkleurige tinten en het groen van de planten.

Wil je naast de plantenhanger ook nog een bureau op maat maken in jouw werkkamer? Bekijk dan ook dit leuke DIY-idee van een bureau met tegels!

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!