Zelf een kinderboekenkast maken

Kinderboekenkast maken

Deze kinderboekenkast is een leuk en slim opbergidee voor in de kinderkamer. Ideaal om speelgoed en boeken in op te bergen. En nóg beter: het is heel eenvoudig om zelf te maken!

Ik kan volop genieten van de kinderen van familie en vrienden. Niks leukers dan te zien hoe die kleintjes de wereld ontdekken. Zo ook van mijn twee neefjes. Spelen, rennen en gek doen, maar vooral dol op boekjes kijken en (poging tot) lezen! Het huis van mijn schoonzus ligt er vol mee. Het werd daarom tijd voor een centrale plek voor al die boekjes die ook nog eens leuk staat bij de inrichting van de woon- of kinderkamer! Ik ging daarom aan de slag met het maken van een kinderboekenkast op hoogte van de kinderen, zodat ze de boekjes lekker zelf kunnen pakken én opruimen. In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe jij ook zelf een kinderboekenkast maakt!

stap 1

Bepaal de afmetingen van de boekenkast

Bepaal de afmetingen van de boekenkast en laat dit op maat zagen bij Karwei. De afmetingen in het voorbeeld zijn:
- Lange zijde= 2x 30x90cm
- Korte zijde= 2x 30x50cm
- Bodemplaat= 1x 90x50cm
- Plankjes in de kast= 2x 28,2x50cm
- Deksel= 1x 30x50cm

stap 2

Behang de binnenkant

Omdat de boekenkast deels open is, heb ik de binnenkant een speels detail gegeven met een mintkleurig behang. Het gaat hier om een klein oppervlakte, dus dit kan eenvoudig gelijmd worden met kant-en-klare behangrandenlijm. Smeer het hout in met de lijm, leg dit op een stuk behang en snij dit vervolgens strak langs de houtrand af met een stanleymes.

stap 3

Zet de losse onderdelen in elkaar

Nu kunnen de losse onderdelen in elkaar gezet worden. Ik heb ervoor gekozen de randen eerst in te lijmen met sterke houtlijm en de verbinding vervolgens te versterken door hier spijkers in te slaan.

stap 4

Bevestig de houten poten met schroefjes

Draai de kast om en bevestig de houten poten met schroefjes aan de onderzijde. Let hierbij op dat je niet door het hout heen komt aan de andere zijde. Gebruik dus kleine schroefjes!

stap 5

Bevestig de deksel

Plaats vervolgens de deksel door aan de achterzijde van de kast twee kleine scharniertjes te bevestigen. Maak de deksel af met een houten handgreep zodat de kinderen de deksel straks zelf gemakkelijk kunnen openen en sluiten.

stap 6

Verf de buitenkant

Tot slot gaf ik de buitenkant van de boekenkast nog een likje verf. Ik koos voor een subtiele grijstint (dauw grijs) om het mintkleurige behang aan de binnenkant alle aandacht te geven. Natuurlijk kun je ook zelf een variatie op mijn kinderboekenkast bedenken met ander behang, houtmateriaal of kleur verf.

Nu kan het opbergen in de kinderkamer beginnen!

De boekenkast heeft een fijn plekje in de kamer van mijn neefje gekregen. Ik ben helemaal losgegaan met superleuke kinderaccessoires. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke kleuren accessoires jij wil toevoegen aan jouw kinderboekenkast.

Bij thuiskomst is mijn neefje direct aan de slag gegaan met het netjes sorteren van de boeken in zijn nieuwe boekenkast en is hij alle boeken gaan opbergen. ‘s Avonds wilde hij niet in bed, maar naast zijn nieuwe kast een boekje lezen. De nieuwe kinderboekenkast is dus een succes!

Naast een kinderboekenkast kun je ook zelf een houten leesbankje maken voor in de kinderkamer! En bekijk ook meer inspirerende ideeën voor de kinderkamer.

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!