Open BBQ ombouw met wielen

DIY: Een barbecue ombouw

Tanja Hoogdalem heeft een toffe DIY ombouw voor haar nieuwe barbecue gemaakt. In haar tuin genieten ze graag van gezellige etentjes op verschillende plekken. Toen ze besloot om een nieuwe BBQ aan te schaffen, was het voor haar essentieel dat de ombouw verplaatsbaar zou zijn. Wel zo handig! In deze blog deelt ze het stappenplan van de BBQ ombouw, zodat ook jij zelf aan de slag kunt gaan en voor je barbecue een mooie en praktische ombouw kunt maken.

stap 1

Maak het frame

Ik begin met het maken van het frame voor de ombouw. Hier heb ik Douglas tuinpalen met een afmeting van 6,5 x 6,5 cm voor gebruikt. Allereerst heb ik de breedte van de barbecue gemeten om de maat van de opening in de ombouw te bepalen. De opening voor onze barbecue (de medium maat) is 47×47 cm. De tuinpalen voor de zijkanten van het frame heb ik in verstek gezaagd, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk.

stap 2

Bevestig 4 zwenkwielen

Aan de onderkant van het frame heb ik 4 zwenkzwielen bevestigd. Zo is de bbq-ombouw makkelijk te verplaatsen.

stap 3

Maak de bladen

Voor de bladen kun je natuurlijk Douglas planken gebruiken, maar ik vond het leuk om er een twist aan te geven en wat meer structuur aan het blad te geven. Met behulp van de afkortzaag heb ik stukjes hout voor de bladen gezaagd, waarbij ik opnieuw de douglas tuinpalen heb gebruikt net als voor het frame. De stukjes hout heb ik op een dikte van 3 cm gezaagd en vervolgens in halfsteens verband gelegd. Daarna heb ik de vierkantjes op watervast verlijmd multiplex bevestigd met waterbestendige lijm. Na het lijmen heb ik de kleine openingen tussen de houtjes opgevuld met plamuur en de bladen grondig geschuurd.

stap 4

Bevestig de bladen

In het frame heb ik latjes bevestigd waarop de planken kunnen rusten. De bladen heb ik op deze latjes gelijmd. Daarna heb ik de randen rondom het frame en de bladen gekit om te voorkomen dat vocht tussen de naden kan lopen.

stap 5

Ga de ombouw beisten

Vervolgens heb ik het frame en de bladen geschilderd in de kleur steengrijs beits van Cetabever. De bladen heb ik twee hele dunne laagjes gegeven, zodat de structuur van het hout mooi zichtbaar blijft.

stap 6

Monteer de lattenwand

Na het drogen van de beits heb ik de lattenwand van Karwei op maat gezaagd en tegen de achterkant van de ombouw vastgezet met schroeven.

stap 7

Plaats de barbecue in de ombouw

Let erop dat je de barbecue niet rechtstreeks op het hout plaatst vanwege de vrijkomende hitte. Om dit te voorkomen heb ik wat tegeltjes onder de barbecue gelegd, zodat deze niet in direct contact staat met het hout.

DIY barbecue ombouw

Inmiddels hebben we al genoten van heel wat lekkere gerechten op onze nieuwe barbecue. Ook als het nog niet warm genoeg is om buiten te zitten, is het erg fijn om de BBQ te gebruiken. We zetten de barbecue met ombouw dan onder de veranda en genieten van ons eten binnen aan de eettafel, die grenst aan de veranda. Ideaal! Doordat de lattenwand van Karwei aan beide zijden bewerkt is ziet de ombouw er vanaf elke kant mooi uit. De kleur van de schutting komt overeen met die van de ombouw, ook steengrijs van Cetabever. Over een paar weken zal de Toscaanse Jasmijn die over de schutting groeit bloeien met ontelbare witte, geurende bloemetjes. Het vrolijke servies met streepjes van Karwei maakt het buitenleven én buiten eten nog leuker. O ja, en de kruidenplantjes staan in een kratje van de kringloop die ik in dezelfde kleur als de ombouw heb gebeitst!

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!