Zelf een wandmeubel maken

Hoe maak ik zelf een wandmeubel?

Hoe kun je lange wanden in huis wat gezelliger maken? Dat kan bijvoorbeeld door zelf een wandmeubel te maken. Dit heb ik, stylist Marij Hessel, gedaan voor mijn zus Weidy. Ze was op zoek naar leuke aankleding voor de langste wand in haar huiskamer. Tegen deze wand stond een tv-meubel en was een speelhoekje voor mijn neefje Charlie gecreëerd. Haar wens was om deze wand wat gezelliger te maken, maar ze wilde ook haar spullen netjes kunnen opbergen. Het knutselhoekje voor Charlie wilde ze graag behouden.

Ik stelde voor om een lage wandkast te maken, bijna net zo lang als de wand zelf. Wel moest de deur van de hal naar de huiskamer natuurlijk gewoon open kunnen. Het werd een eenvoudig wandmeubel van mooi neutraal blank hout met daarin lades om spullen in op te bergen. Ik leg je hier stap voor stap uit hoe ik te werk ben gegaan.

stap 1

Maak een schets

Maak een schets van je ontwerp en bereken hoe groot het wandmeubel moet worden. Maak een lijstje met benodigdheden. Laat het benodigde hout op maat zagen bij de zaagservice van Karwei.

stap 2

Bevestig de platen

Leg de twee platen voor de achterkant strak tegen elkaar op de grond en bevestig deze aan elkaar met een dun stuk hout en schroeven (kijk wel uit voor je vloer!).

Tip!

Met onze Rotadrill MDF-schroeven voorkom je verdikking en scheuren in het hout. En je hoeft niet voor te boren!

stap 3

Zaag een lat in stukken

Je hebt voor dit ontwerp twee zijkanten nodig en twee tussenschotten in dezelfde maat. Zaag een driehoek lat in stukken even breed als de schotten en lijm ze hierop vast met houtlijm.

stap 4

Bevestig aan beide zijden een driehoek lat

De tussenschotten krijgen aan beide zijden een driehoek lat. De zijkanten krijgen aan één zijde een driehoek lat. Laat de lijm goed drogen.

stap 5

Boor de tussenschotten en bevestig de platen

Leg de drie platen voor het bovenblad strak tegen elkaar op de grond en boor de tussenschotten en zijkanten vast door de schroeven schuin in de driehoek latjes te boren. Bevestig nu de achterwand aan de schotten, zijkanten en het bovenblad.

stap 6

Zet de kast op zijn plek

Door driehoek latjes te gebruiken zorg je ervoor dat je zo min mogelijk schroeven ziet aan de buitenkant van het wandmeubel. Zet de kast op zijn plek, de ombouw is nu klaar.

stap 7

Meet de ruimte voor de lades

Meet nu hoeveel ruimte je over hebt om lades te maken. Beslis welke wieltjes je wil gebruiken en houd rekening met de hoogte van deze wieltjes. Laat de planken voor de lades op maat zagen en zet de lades in elkaar.

stap 8

Bevestig de wieltjes

Markeer op de onderkant van de lades waar de wieltjes moeten komen en boor deze vast. Schuur eventuele oneffenheden of splinters op de kast en lades weg en schuif de lades in de kast. Werk het hout eventueel nog af met een kleurloze lak voor extra bescherming.

Het wandmeubel inrichten

Het wandmeubel is nu klaar en kan worden ingericht! Zoals je ziet zijn de twee buitenste vakken gevuld met vier grote lades. Het middelste vak lieten we leeg, zodat Charlie hier lekker kan zitten en kan knutselen! Mijn zus kan veel opbergen in de lades, zoals: tijdschriften, dvd’s en natuurlijk ook een hoop speelgoed van Charlie! We twijfelden nog om handgreepjes toe te voegen aan de lades, maar vonden het geheel nu mooi in zijn eenvoud. Wie weet voegen we dit later alsnog toe door bijvoorbeeld een leren greep!

Muurdecoratie maakt het helemaal af

Omdat het wandmeubel lekker breed is, benadrukt dit de lengte van de huiskamer. Deze lange muur had zoiets zeker nodig, want een klein kastje valt al snel weg tegen deze wand. De wand zelf was nog vrij kaal dus creëerden we een collage met verschillende posters en lijsten aan de muur. Mijn zus was hier erg blij mee, omdat ze al een tijdje aan het twijfelen was over deze muur. Eerder schilderden we al een lambrisering in de kleur “Oldtimer Rally” van Flexa op de muur maar dit meubel en de lijsten maakten het plaatje echt af! Missie geslaagd!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!