Welke kleur wit: zo kies jij jouw wit-tint!

Welke kleur wit: zo kies jij jouw wit-tint!

Stralend wit, RAL 9010, RAL 9001: bij het zien van alle verschillende soorten wit-tinten raak je al bijna de weg kwijt. Welke kleur ga je kiezen voor op de muren en ga je het plafond in dezelfde tint mee verven? Ben je benieuwd naar hoe je het beste deze basis kleur toepast in je interieur? Lees dan snel verder!

Hoe vind je de perfecte kleur wit?

Wie dacht dat witte verf saai is heeft het mis. Je kan met witte verf namelijk verschillende effecten in een ruimte creëren en je hoeft echt niet alleen met 1 wit-tint te werken. Allereerst zetten we om het wat overzichtelijker te maken de meest gebruikte wittinten voor je op een rij:

Crème wit: RAL 9001
Deze kleur wit heeft een beige ondertoon en werd vooral in de jaren ’90 veel gebruikt. Het is nog steeds een veel gebruikte kleur in de bouw en afbouw maar wordt de laatste jaren door de beige ondertoon minder toegepast op de binnenmuren.
Zuiver wit: RAL 9010
Deze kleur is iets gebroken wit. Dit kan je goed zien als je de kleur tegen een spierwitte muur houdt. RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Het heeft geen gelige ondertoon en is daardoor een stuk neutraler binnenhuis.
Verkeerswit: RAL 9016
Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL kleuren. Door zijn lichte en frisse tint is 9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht. RAL 9016 lijkt steeds populairder te worden, vooral in de nieuwbouw wordt steeds meer gewerkt met RAL 9016 in plaats van de traditionele RAL 9010.

RAL 9010 of 9001 kiezen voor je woning

Bij het kiezen tussen RAL 9010 of 9001 voor je woning, houd je rekening met de specifieke eigenschappen van beide kleuren. Door de beige ondertoon vindt niet iedereen RAL 9001 mooi staan op muren en plafonds. In monumentale panden of als je een retro tintje wilt geven aan je interieur, kan RAL 9001 juist wel een erg goede keuze zijn.

RAL 9010 is gebroken wit en heeft een neutrale maar toch frisse uitstraling. Het is de meest verkochte tint witte muurverf. RAL 9010 heeft een minder harde uitstraling dan echt wit, waardoor het een fijne basis vormt in huis.

RAL 9010 of 9001 voor kozijnen

Naast een witte tint voor op de muren, vinden veel mensen witte kozijnen ook erg mooi. Ook voor kozijnen heb je de keuze uit alle verschillende wittinten. Of je kiest voor RAL 9010 of 9001 kozijnen, hangt af van jouw smaak. Ral 9001 blijft voor buitenkozijnen echter wel een populaire tint omdat de beige ondertoon, goed met donkere kleuren combineert en minder ‘hard’ oogt. Als je juist van een wat ‘hardere’ kleur op je kozijnen houdt, is RAL 9010 de juiste keuze.

Test met dag- en avondlicht

Twijfel je nog steeds tussen de verschillende kleuren wit? Ga dan aan de slag met testers. Probeer de verschillende kleuren op meerdere plekken in huis en bekijk hoe deze staan in zowel daglicht als avondlicht en met kunstlicht. Je ziet dan met eigen ogen welke RAL kleur het beste tot z’n recht komt.

Wat kan je allemaal met deze wittinten?

1. RAL 9001 en 9010 combineren in je interieur

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor veel wit in je interieur. Met wit creëer je een rustige basis. Vooral als de muurverf streeploos is aangebracht. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Sikkens kwaliteitsmuurverf. Als je iets meer spanning maar nog wel die rustige basis wilt, speel dan met verschillende wittinten in je interieur of met opvallende accessoires. Schilder je plinten, kozijnen en deuren bijvoorbeeld in een andere verschillende soorten wit-tinten.

2. Frisse uitstraling met koele kleuren

Wit zorgt daarnaast voor een mooie, frisse uitstraling. In mediterrane landen zoals bijvoorbeeld Griekenland of Ibiza zie je regelmatig witte muren. In combinatie met zon en de blauwe lucht zorgt dit voor een prachtige uitstraling. Deze sfeer kan je thuis ook creëren. Op zonnige dagen kan het mooie, warme zonlicht goed combineren met frisse, koele kleuren als wit, zachtblauw en -groen. Ben jij op zoek naar een frisse, witte muurverf? Bekijk bijvoorbeeld Flexa Powerdek.

3. Ruimtelijk effect met matte verf

Ook kan je met een witte kleur ervoor zorgen dat je kamer groter en lichter lijkt. Wanneer je al je muren wit schildert met een matte muurverf, zoals Flexa Strak op de Muur, versterk je dit ruimtelijke effect. Naarmate het daglicht verandert van de ochtend naar de avond, zie je zelfs het wit van kleur veranderen. Bijvoorbeeld RAL 9010: dit is een gebroken wit, en deze wordt geler naarmate het daglicht verandert naar de avond en stralender wit in de ochtend.

4. Witwonen met neutrale of beige woonaccessoires

Ben jij van de ‘witwonen’ trend maar mis je een beetje warmte in huis? Een kleur harmonieert bijna altijd met zichzelf en met lichter of donkerdere tinten van dezelfde kleur. Daardoor is het bijvoorbeeld erg mooi om de witte muur te combineren met mooie, zachte en warme materialen zoals hout, kurk, riet, zachte vloerkleden om de juiste balans te vinden. Bij het kiezen van de juiste kleur wit is het dus belangrijk dat ook materiaalkeuze qua interieur wordt meegenomen.

Gebruik de Flexa Powerdek Clean voor intensief gebruikte ruimtes. Deze matte muurverf is zeer goed reinigbaar, blijft mooi mat na de reiniging en behoudt zijn kleur goed.
Let op! Bekijk bij het kiezen van de wit-tint de verschillende tinten op meerdere momenten van de dag zodat je de kleur bij verschillende lichtsituaties ziet.

Witte binnenverf inspiratie voor jou

Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 liter
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitstekend reinigba... Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voo...
44.
44
63.49
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9010 gebroken wit 2,5 liter
Uitstekend beoordeeld
11 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9010 gebroken wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en u... Sikkens muurverf binnen mat RAL 9010 gebroken wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van mur...
44.
44
63.49
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9001 crème wit 2,5 liter
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9001 crème wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte binnenshuis. Het product is bestendig tegen vle... Sikkens muurverf binnen mat RAL 9001 crème wit 2,5 liter is geschikt voor het afwerken van muren ...
44.
44
63.49
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9010 10 liter
Uitstekend beoordeeld
44 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds. Sikkens binnenmuurverf mat heeft een goede dekking, waardoor een optimaal rendement wor... Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds. Sikkens...
97.
30
139.00
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat wit 10 l
Uitstekend beoordeeld
34 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitstekend reinigbaar me... Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk...
97.
30
139.00
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Bekijk alles in muurverf

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!