Welke kleur wit: zo kies jij jouw wit-tint!

Welke kleur wit: zo kies jij jouw wit-tint!

Stralend wit, RAL 9010, RAL 9001: bij het zien van alle verschillende soorten wit-tinten raak je al bijna de weg kwijt. Welke kleur ga je kiezen voor op de muren en ga je het plafond in dezelfde tint mee verven? Ben je benieuwd naar hoe je het beste deze basis kleur toepast in je interieur? Lees dan snel verder!

Hoe vind je de perfecte kleur wit?

Wie dacht dat witte verf saai is heeft het mis. Je kan met witte verf namelijk verschillende effecten in een ruimte creëren en je hoeft echt niet alleen met 1 wit-tint te werken. Allereerst zetten we om het wat overzichtelijker te maken de meest gebruikte wittinten voor je op een rij:

Crème wit: RAL 9001
Deze werd vooral in de jaren ’90 veel gebruikt. Het is nog steeds een veel gebruikte kleur in de bouw en afbouw maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen blijft dit echter wel een populaire tint.
Zuiver wit: RAL 9010
Deze kleur is iets gebroken wit. Dit kan je goed zien als je de kleur tegen een spierwitte muur houdt. RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen.
Verkeerswit: RAL 9016
Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL kleuren. Door zijn lichte en frisse tint is 9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht. RAL 9016 lijkt steeds populairder te worden, vooral in de nieuwbouw wordt steeds meer gewerkt met RAL 9016 in plaats van de traditionele RAL 9010.

Test met dag- en avondlicht
Bepaal welke van de bovenstaande tinten bij jouw woning passen en ga aan de slag met testers. Bekijk de kleurstalen zowel bij daglicht als avondlicht op verschillende plaatsen in je woning. Heeft jouw woning veel ramen en daglicht dan komt 9010 het beste tot zijn recht. Is je woning wat donkerder en heb je weinig ramen? Dan is 9016 een betere optie.

Wat kan je allemaal met deze wittinten?

1. Een rustige basis met veel wit

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor veel wit in je interieur. Met wit creëer je een rustige basis. Vooral als de muurverf streeploos is aangebracht. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Sikkens kwaliteitsmuurverf. Als je iets meer spanning maar nog wel die rustige basis wilt, speel dan met verschillende wittinten in je interieur of met opvallende accessoires. Schilder je plinten, kozijnen en deuren bijvoorbeeld in een andere verschillende soorten wit-tinten.

2. Frisse uitstraling met koele kleuren

Wit zorgt daarnaast voor een mooie, frisse uitstraling. In mediterrane landen zoals bijvoorbeeld Griekenland of Ibiza zie je regelmatig witte muren. In combinatie met zon en de blauwe lucht zorgt dit voor een prachtige uitstraling. Deze sfeer kan je thuis ook creëren. Op zonnige dagen kan het mooie, warme zonlicht goed combineren met frisse, koele kleuren als wit, zachtblauw en -groen. Ben jij op zoek naar een frisse, witte muurverf? Bekijk bijvoorbeeld Flexa Powerdek.

3. Ruimtelijk effect met matte verf

Ook kan je met een witte kleur ervoor zorgen dat je kamer groter en lichter lijkt. Wanneer je al je muren wit schildert met een matte muurverf, zoals Flexa Strak op de Muur, versterk je dit ruimtelijke effect. Naarmate het daglicht verandert van de ochtend naar de avond, zie je zelfs het wit van kleur veranderen. Bijvoorbeeld RAL 9010: dit is een gebroken wit, en deze wordt geler naarmate het daglicht verandert naar de avond en stralender wit in de ochtend.

4. Witwonen met neutrale of beige woonaccessoires

Ben jij van de ‘witwonen’ trend maar mis je een beetje warmte in huis? Een kleur harmonieert bijna altijd met zichzelf en met lichter of donkerdere tinten van dezelfde kleur. Daardoor is het bijvoorbeeld erg mooi om de witte muur te combineren met mooie, zachte en warme materialen zoals hout, kurk, riet, zachte vloerkleden om de juiste balans te vinden. Bij het kiezen van de juiste kleur wit is het dus belangrijk dat ook materiaalkeuze qua interieur wordt meegenomen.

Let op! Bekijk bij het kiezen van de wit-tint de verschillende tinten op meerdere momenten van de dag zodat je de kleur bij verschillende lichtsituaties ziet.

Witte binnenverf inspiratie voor jou

Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 l
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitstekend reinigbaar m... Sikkens muurverf binnen mat wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor el...
63.
49
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat ral 9010 gebroken wit 2,5 l
Uitstekend beoordeeld
9 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat ral 9010 gebroken wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitst... Sikkens muurverf binnen mat ral 9010 gebroken wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren e...
63.
49
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat ral 9001 crème wit 2,5 l
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat ral 9001 crème wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte binnenshuis. Het product is bestendig tegen vlekken... Sikkens muurverf binnen mat ral 9001 crème wit 2,5 l is geschikt voor het afwerken van muren en p...
63.
49
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat RAL 9010 10 liter
Uitstekend beoordeeld
29 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitstekend reinigbaar me... Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk...
138.
00
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in muurverf
Sikkens muurverf binnen mat wit 10 liter
Uitstekend beoordeeld
23 klantreviews
Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk type ruimte. Het product is bestendig tegen vlekken en uitstekend reinigbaar me... Sikkens muurverf binnen mat 10 liter is geschikt voor het afwerken van muren en plafonds voor elk...
138.
00
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in muurverf

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!