Tegelen van de keukenmuur

Ontdek hoe jij de keukenmuur kunt tegelen

Wil je nieuwe tegels plaatsen op de keukenwand, maar weet je niet hoe je moet tegelen? Neem dan even de tijd voor deze blog van Doortje. Interieurstyliste Doortje is het gezicht achter Thuis bij Door, en samen met Karwei inspireert ze interieurliefhebbers met haar woonideeën. In deze blog geeft ze haar keuken een make-over door nieuwe tegels te plaatsen op de wand achter het aanrecht. En krijgt de muur boven de tegels ook een nieuwe kleur. Ontdek hoe je een muur het beste kunt tegelen en zie het effect van nieuwe tegeltjes tegen de wand. Laat je inspireren door Doortje!

Zelf de muur tegelen

Omdat de grote en witte tegels in de keuken van Doortje niet meer echt stijlvol en passend waren bij de rest van het huis, wilde ze iets anders. Via Instagram zag ze hele leuke reels voorbijkomen waarin anderen zelf gingen tegelen. Na wat onderzoek kwam Doortje erachter dat ze ook heel goed over bestaande tegels heen kon tegelen. Dus ze ging de uitdaging aan: voor het eerst zelf tegelen!

Bekijk de benodigdheden

Goed voorbereid van start gaan met tegelen

Om te beginnen is een goede planning en voorbereiding van essentieel belang. Meet de wand goed op en reken vervolgens uit hoeveel tegels je nodig hebt. Houd rekening met zeker 10% snijverlies. Het is belangrijk om te checken of de ondergrond (voor Doortje waren dat bestaande tegels) stevig genoeg is en maak deze grondig schoon. Haal alle stopcontacten, lichtschakelaars en andere obstakels los of weg.

Let erop dat je de juiste spullen koopt voor jouw ondergrond en de tegels. Doortje heeft een speciale primer gebruikt voor op de bestaande tegels die ze gelijk op de schone ondergrond heeft aangebracht met een roller.

Tegels op maat maken met een tegelsnijder

Start met het op maat maken van de tegels voor de onderste rij tegels. Je begint met tegelen altijd onderaan, en werkt zo naar boven toe. Doortje heeft ervoor gekozen om hele tegels op de bovenste rij tegels te bevestigen. Want deze tegeltjes zijn het meest in het zicht. Meet goed uit hoe groot de tegels van de onderste rij moeten zijn en maak ze op maat met een gehuurde tegelsnijder bij Karwei.

Tijd om te gaan tegelen

Tijd om echt te gaan tegelen! Breng een dunne laag tegellijm aan met een lijmkam en plaats de eerste tegels in de hoek van de ruimte. Druk deze stevig aan in de lijm. Gebruik eventueel tegelkruisjes tussen de tegels (dat zijn de witte, plastic kruisjes op de foto) om de voegen gelijkmatig te houden. Ga door met het plaatsen van tegels volgens jouw gewenste indeling, waarbij je de lijm telkens in kleine delen aanbrengt om te voorkomen dat deze opdroogt voordat je de tegels kunt plaatsen.

Kom je onderweg obstakels tegen waarvoor je een tegel op maat moet maken? Maak de tegel dan eerst op maat (met de tegelsnijder) en breng daarna de lijm pas aan.

Ga de tegels voegen

Nadat de tegellijm volledig is opgedroogd (reken hier minimaal 24 uur voor) is het tijd om te voegen! Bereid het voegmiddel zoals op de verpakking staat, en breng dit aan met een voegrubber. Wanneer het voegmiddel meer is gedroogd, kun je ook nog met een droge (oude) theedoek over de tegels heengaan om de laatste voegresten weg te halen. Laat het voegmiddel vervolgens voldoende uitharden, om daarna alles goed te kunnen reinigen.

Tip!

Breng het voegmiddel diagonaal over de tegels aan, zodat het voegmiddel echt in de naden tussen de tegels komt. Veeg daarna overtollig voegmiddel weg met een lichtvochtige spons.

Ga nu de tegelranden kitten

Kitten is de laatste stap. Nadat je de tegels hebt geplaatst en de voegen hebt afgewerkt, is het tijd om de tegelranden te kitten. Zo voorkomt je vochtinfiltratie en het geeft je tegelproject een strakke en professionele afwerking.

Maak eerst de tegelranden grondig schoon en droog. Verwijder stof, vuil en eventuele voegresten met een vochtige doek. Laat de tegels volledig drogen voordat je gaat kitten.

Plaats de kitspuit in een kitpistool en breng een gelijkmatige kitlaag aan langs de tegelrand, waarbij je ervoor zorgt dat de kit de opening volledig vult.

Werk in kleine secties om te voorkomen dat de kit opdroogt voordat je het kunt afwerken. Gebruik een kitstrijker en je vinger om de kit glad te strijken en overtollige kit te verwijderen. Bevochtig de kitstrijker of je vinger met een mild reinigingsmiddel vermengd met water (Doortje gebruikte een simpele sprayflacon met water en afwasmiddel) om het gladstrijken gemakkelijker te maken.

Werk de tegelranden af met een hoekprofiel

Reinig de tegels direct na het kitten met een vochtige doek om eventuele kitresten te verwijderen. Laat de kit volledig uitharden volgens de aanbevelingen van de fabrikant op de verpakking. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van het type kit. Doortje heeft al finishing touch een hoekprofiel over de bovenrand van de tegels geplakt. Dat ziet er gelijk afgewerkt en netjes uit!

Geschreven door:

Doortje Kruisheer

Doortje is interieurstyliste en eigenaresse van Thuis bij Door. Haar passie is het geven van advies en inspiratie voor je interieur. In Amsterdam geniet ze volop van haar huis, die helemaal naar haar wensen is en dat gunt ze iedereen. Maak van je huis de beste plek! In haar blogs deelt Doortje inspirerende interieuradviezen en hele toffe klussen.

Volg ons en mis niets!