DIY: bed van pallets maken

Zelf een palletbed maken

Zelf je eigen unieke bed maken is misschien wel de leukste DIY. Voor een klein budget maak je de lekkerste slaapplek voor jezelf, en je bepaalt zelf de grootte van het palletbed. In een kleine ruimte maak je een perfect bed op maat en woon je wat groter dan mag het bed ook groter worden. Creëer een fijn nestje om in te slapen met deze toffe DIY met opbergvakken onder de bedrand. Bekijk hieronder alle stappen!

Het zaagplan van het palletbed

Vanavond kun je al in je zelfgemaakte bed slapen, want met de juiste benodigdheden en dit stappenplan is het bed van pallets zo gemaakt. Bekijk het zaagplan voor de bedombouw en volg de stappen één voor één voor het maken jouw unieke bed. Welterusten voor straks!

Zelf bed maken met deze bouwtekening

Wanneer je zelf een zwevend bed gaat maken heb je - naast een helder zaagplan - ook een bouwtekening nodig die overzichtelijk is. Bestudeer voordat je begint met je eigen bed te bouwen dus eerst goed deze bouwtekening van de bedombouw. Zo weet je zeker dat je een goed bed van pallets gaat maken, waar je jaren van gaat genieten en mooie dromen gaat maken.

Leg alle gezaagde onderdelen bij elkaar:
- Binnenbak (onderdelen 4 en 5)
- Linkerkant (onderdelen 9, 10, 11 en 12)
- Rechterkant (onderdelen 9, 10, 11 en 12)
- Voorkant (onderdelen 7, 8 en 12)
- Afwerklatten bovenkant (onderdelen 1,2 en 3)
- vuren latten (onderdeel 13)

Stap 1 zelf bed van pallets maken
stap 1

Maak de binnenbak van het bed

Monteer eerst de binnenbak (onderdelen 4 en 5) met lijm en schroeven. Plaats deze vervolgens op de plek waar het bed moet komen te staan. Gebruik de 40 mm schroeven en vergeet niet voor te boren om splijten van het MDF te voorkomen. Meet de diagonaal twee maal (kruislings) zodat je zeker weet dat het bed recht staat.

Stap 2 zelf bed van pallets maken
stap 2

Bevestig de zijkanten en voorkant aan elkaar

Lijm en schroef de linkerzijde en de rechterzijde (onderdelen 9, 10, 11 en 12 + plinten) en daarna de voorzijde (onderdelen 7, 8 en 12 + plinten) van de bedombouw in elkaar zoals aangegeven op de tekening.

Stap 3 zelf bed van pallets maken
stap 3

Schroef de 3 onderdelen aan de binnenbak

Bekijk de tekening bij deze stap goed, en lijm en schroef vervolgend de 3 onderdelen aan de binnenbak. Fixeer deze allemaal met behulp van lijmklemmen.

Stap 4 zelf bed van pallets maken
stap 4

Bevestig de bovenkant en boor ventilatiegaten

Plaats nu de 4 latten (onderdelen 1, 2 en 3) aan de bovenzijde van de bak. Boor, voordat je de lattenbodem gaat plaatsen, een aantal ventilatiegaten door beide zijkanten en door de middenplaat van de binnenbak. Doe dat zoveel mogelijk bovenin zodat deze niet in het zicht zijn.

Stap 5 zelf bed van pallets maken
stap 5

Plaats de latten op de bodem van het bed

Zaag de vuren latten op maat voor de lattenbodem van het zwevende bed en monteer deze met schroeven van 3,5 bij 35 mm.

Stap 6 zelf bed van pallets maken
stap 6

Schuur en lak het palletbed

Ga voor een mooie afwerking van het bed. Ontvet eerst het MDF, schuur dan het houtwerk. Schilder alles met grondverf, plamuur vervolgens de gaten met houtplamuur en schuur alles licht op. Lak als laatste stap het bed in jouw gewenste kleur.

Tip!

Als je de bedombouw maakt van populieren multiplex, dan kun je deze ook transparant lakken of beitsen.

Zwevend bed maken én afstylen!

Jouw zwevende bed die je altijd al hebt willen maken is nu klaar! En het leuke komt nog, want we gaan afstylen. Leg een lekker vloerkleed naast het palletbed en zet er ook een sfeervolle vloerlamp bij. Kies voor verduisterende raamdecoratie op je slaapkamer voor een goede nachtrust. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste gordijnen? We helpen je hier graag bij met een persoonlijk raamdecoratie advies bij jou thuis. Helemaal gratis!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!