DIY Een open tuinkast maken

DIY Tuinkast: Een open tuinkast maak je zo!

Maak een toffe open tuinkast voor jouw buiten. Of je nu een grote tuin hebt, een klein tuintje of een lekker balkon, deze makkelijke tuinkast is ideaal om spullen in op te bergen. En de kast zorgt ook voor een leuke aankleding van jouw buiten. Ontdek dit houten tuinkast ‘bouwpakket’ én de stappen hoe je deze DIY tuinkast helemaal zelf maakt. Creëer een handige plek voor het brandhout, je stekkies, bloempotten en andere tuinsnuisterijtjes. Opgeborgen staat netjes!

Waarmee maken we open tuinkast?

Met 24 houten planken, veel schroeven en twee klant-en-klare Donau hekken maak je deze houten tuinkast. De grenen geïmpregneerde hekken zijn 180 cm hoog en 60 cm breed, en zijn de basis van jouw open DIY tuinkast. Voor deze tuinkast heb je de onderstaande houten onderdelen met de volgende afmetingen nodig:
• 2 Donau houten hekken
• 20 planken van 71 cm (voor de schappen)
• 4 planken van 72 cm (voor de bovenkant)

Aan de slag met je tuin

Wil je nog meer tuininspiraties opdoen voor op je balkon of zoek je leuke ideeën voor in je tuin? We hebben veel leuke tips en toffe DIY’s voor je, zowel voor buiten als binnen. Ontdek wat je allemaal zelf kunt maken met onze originele creaties.

stap 1

Zaag alles op maat

Zaag de 24 planken op de juiste lengte, namelijk 20 stuks van 71 cm en 4 planken van 72 cm. Al deze planken zaag je uit geschaafde tuinplanken van
1,6 cm bij 14 cm en 240 cm lang.

stap 2

Start met de Donau rekken

Plaats de twee Donau rekken rechtop met de brede afwerklat naar voren gericht. Zet de rekken op maat met behulp van de planken van 71 cm lang. Doe dit aan de onderkant en op de een na bovenste balk. Zet de planken vast met een lijmklem.

stap 3

Zaag de hoekjes eruit

Teken één plank af die aan de voorkant van de tuinkast komt, waarbij je aan beide zijdes een hoek eruit haalt. Zo kan de voorste plank strak tegen de afwerklat aan de voorzijde geplaatst worden. Als je deze hebt gezaagd kijk dan of je deze plank als mal voor de andere planken kunt gebruiken. Zaag bij in totaal 5 planken de hoeken eruit, die je straks aan de voorkant gaat plaatsen.

stap 4

Bevestig aan de voorzijde

Plaats de vijf op maat gemaakte planken van 71 cm uit stap 2 aan de voorzijde, nadat je deze eerst hebt voorgeboord met een zinkboor om splijten te voorkomen. Schroef nu de planken met twee schroeven links en twee schroeven rechts vast aan de rekken.

stap 5

Bevestig aan de achterzijde

Plaats nu vijf planken van 71 cm aan de achterzijde, op zo’n manier dat deze strak tegen de achterste balk aan vastgeschroefd zitten. Zorg ervoor dat je ook hier eerst voorboort.

stap 6

Maak elke schap in de kast af

Monteer per verdieping van de thuiskast de overige twee planken en verdeel de ruimte tussen de planken (ongeveer 5 mm). Doe dit op het oog, want tuinhout kan nogal van maat variëren. Boor eerst alles voor met een zinkboor en schroef vervolgens de planken vast.

stap 7

Schroef de 72-cm planken vast

Bevestig de 4 planken van 72 cm aan de bovenzijde. Begin met de voorkant en zorg dat deze plank goed uitlijnt met de afwerklat aan de voorzijde. Plaats de overige planken aan de bovenzijde en verdeel deze met een ruimte van 5 mm tussen de planken. Vergeet ook hier niet eerst voor te boren.

stap 8

Leg de kast op de grond

Plaats de open tuinkast op de voorkant op de grond en kijk met een blokhaak of de kast goed haaks ligt.

stap 9

Bevestig een diagonale lat

Plaats diagonaal een lat op de achterkant van de kast voor extra stabiliteit. Teken de lat aan de onderzijde af en zaag deze op maat. Bevestig de houten lat met 3 schroeven aan de onderzijde en 3 schroeven aan de bovenzijde vast aan de open tuinkast.

stap 10

Schuur het houten tuinrek licht op

Zet de kast weer rechtop op z’n pootjes en schuur deze licht op. Geef de kast een goede beschermlaag door de tuinkast te verven met houtlak voor buiten.

stap 11

Style je DIY tuinkast

De kast is nu klaar. Geef jouw eigen open tuinkast een mooie plek buiten en inrichten maar!

Tip!

Zet de kast op stenen tegels zodat de poten ‘droog’ blijven, en de kast langer mee kan buiten. Een droge plek is ook erg prettig voor de open kast, dus kijk hoe de wind - en dus de regen - in je tuin staat.

Shop de look!

Tuinhek grenen Donau ca. 60x180 cm
Tuinhek hardhout Donau ca. 60x180 cm Het tuinhek Donau is ca. 180 cm lang en ca. 60 cm hoog. Hierdoor is deze ideaal te gebruiken als een modern voortuinhekje. Het tuinhek Donau... Tuinhek hardhout Donau ca. 60x180 cm Het tuinhek Donau is ca. 180 cm lang en ca. 60 cm hoog. Hier...
29.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in tuinhek
Altrad Fort Kruiwagen Groen Metaal 80 Liter
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
De Altrad Fort Kruiwagen Groen Metaal 80 Liter is een handige kruiwagen voor klussen in en om het huis. De kruiwagen heeft een plaatstalen bak met een inhoud van 80 liter, waari... De Altrad Fort Kruiwagen Groen Metaal 80 Liter is een handige kruiwagen voor klussen in en om het...
139.
00
Bekijk alles in kruiwagen
HWA buis verzinkt Ø 80mm 3 meter
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
Deze verzinkte Martens hemelwaterafvoerbuis is een regenpijp voor het afvoeren van regenwater van het dak naar een regenton, regenput of het riool. De afvoerbuis is geschikt voo... Deze verzinkte Martens hemelwaterafvoerbuis is een regenpijp voor het afvoeren van regenwater van...
46.
99
Bekijk alles in afvoerbuis
Ophangbeugel 80mm verzinkt + pen M10X100
2 klantreviews
Deze buisbeugel met draadpen is geschikt voor het bevestigen van een verzinkte regenpijp. Met de bijgeleverde draadpennen, kun je gemakkelijk de pijp aan de muur bevestigen. Zo ... Deze buisbeugel met draadpen is geschikt voor het bevestigen van een verzinkte regenpijp. Met de ...
7.
09
Bekijk alles in bevestigingsbeugel
Gieter antraciet/zwart 10 ltr
26 klantreviews
De Gieter antraciet/zwart 10 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloemen. Op de tuit van de gieter kun je een broeskop plaatsen om een fijnere straal e... De Gieter antraciet/zwart 10 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloeme...
6.
49
Bekijk alles in gieter

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!