DIY: maak een bureau op maat voor een tienerkamer

Make-over tienerkamer met bureau op maat

Ik kan me mijn eigen kamertje als tiener nog goed herinneren. Het was er klein maar fijn! De ruimte werd volledig benut met een halfslaper met uitschuifbaar bureau. Onder de halfslaper stalde ik al mijn spulletjes uit, het was een soort mini museum… Ondanks de beperkte ruimte die ik had kon ik er naar hartelust spelen met vriendinnetjes, knutselen en zelfs hele barbie-dorpen bouwen! Kortom, goede herinneringen! Ik ging dan ook met veel plezier aan de slag, in samenwerking met Karwei, met deze makeover bij mijn nichtje Saar. Zij wilde graag hetzelfde bureau als haar tante (hier kun je zien hoe deze eruit ziet) en dan kon geregeld worden! In deze blogpost vertel ik je hoe we het bureau op maat hebben gemaakt en hoe ik de kamer heb afgestyled.

De wensen van Saar

Saar wilde graag een bureau op maat waar ze zowel haar huiswerk kon doen & kon knutselen als een plekje waar ze kon tutten voor de spiegel. Natuurlijk was een beetje opbergruimte voor haar knutselspullen, boeken en prullen een must! Tenslotte mocht er van Saar wel wat kleur worden toegevoegd aan haar kamer. Maar dan niet te zoetsappig met teveel roze, het mocht wel een beetje stoer! Duidelijk, gaan we regelen Saar! Eerst maar eens aan de slag met het bureau…

stap 1

Maak een ontwerp

Voordat je aan een DIY begint is het natuurlijk het beste om eerst een schets of ontwerp te maken. Logischerwijs is dit dus de eerste stap. Meet de ruimte en de muren op waar het bureau moet komen en bepaald dan hoe groot het bureau moet worden. Bedenk of en waar je extra opbergruimte wilt creëren en wat een prettige hoogte is voor het bureau. Wij kozen voor een bureau met een dik blad en een ladenblok in het midden.

stap 2

Zaag het hout op maat

Wanneer je de maten voor het bureau hebt bepaald laat je de platen op maat zagen bij Karwei. Voor de breedte van het bureau hielden we de maat van de multiplex plaat aan (240 cm) zodat het blad mooi uit 1 geheel bestaat. Het bureau werd 60 cm diep en 80 cm hoog. Laat ook de delen voor het ladekastje op maat zagen of doe dit zelf als je er het gereedschap voor hebt. Gebruik je pootjes onder het ladekastje? Houd hier dan rekening mee wanneer je de afmetingen bepaald. Kies je net als bij dit bureau voor een stevige look, reken dan de platen voor het blad, de zijkant het het ladekastje dubbel.

stap 3

Stel het bureaublad samen

Wij kozen ervoor om het bureau een stevige look te geven door onder andere een dikker blad te maken. Dit doe je door de platen 2 keer te laten zagen en deze op elkaar te bevestigen. Als je geen schroeven wilt zien op of onder het blad, bevestig de platen dan aan elkaar met houtlijm en een nietpistool. Ook de zijkant en de ombouw van het ladekastje maakten we van dubbele platen. Nadat de platen aan elkaar zijn bevestigd kun je de randen mooi glad schuren zodat het lijkt alsof het 1 geheel is.

stap 4

Ga aan de slag met het ladekastje

De ombouw van het ladekastje maakten we van dubbele platen. Daarna werden deze delen nog in verstek gezaagd zodat je een mooie verbinding krijgt in de hoeken. Bevestig de schuine randen aan elkaar met houtlijm en laat het een nachtje drogen met behulp van tape zodat de delen niet gaan schuiven. Plaats ook een plank aan de bovenkant van het blok tussen de twee dikke platen. Hiermee kan je straks het ladekastje blind aan het blad bevestigen. Schroef de plankjes in het ladekastje vast met een schroefverbinder boorhulp. Een ideale tool om planken blind aan elkaar te bevestigen. Bevestig de pootjes aan de onderkant van het kastje. Maak de lades op maat en gebruik ook hier een extra plankje aan de binnenkant om de voorkant van de lades vanuit de binnenkant te bevestigen.

stap 5

Bouw het bureau op de gewenste plek

Bevestig de zijkant aan het bovenblad met de schroefverbinder boorhulp zodat je wederom geen schroeven aan de bovenkant van het blad ziet. Plaats het bureau op de gewenste plek tegen de muur. Bevestig daarna de andere kant van het blad met een plankdrager aan de muur. Schuif nu het ladekastje eronder en bevestig deze vanaf de onderkant. Dit doe je met behulp van het extra plankje die ik hierboven al noemde. Het bureau is nu af! Je kunt het hout nog behandelen met een matte, transparante lak ter bescherming. Zeker een goede optie als er geknutseld gaat worden aan het bureau!

Prikbord & wandplanken maken van resthout

Van de houten delen die we nog over hadden maakten we twee wandplankjes en een prikbord. Deze maakten we ook van dubbele platen die in verstek zijn gezaagd. Dit geeft de plankjes en het prikbord net even een andere look. De plankjes hingen we op met houten plankdragers en het prikbord werd bekleed met een stuk kurk en ook aan de muur bevestig met ophanghaakjes.

Kleur toevoegen

Naast het nieuwe bureau mocht er ook nog wat meer kleur in de kamer van Saar komen. Ze zocht zelf een frisse mintgroene kleur uit met de code N9.07.78 en ik schilderde hiermee een rechthoekig vlak op de muur. Het vlak loopt een stukje onder het bureaublad door wat een leuk effect geeft! Naast de kleur op de muur voegde ik nog wat kleurrijke items toe uit de Karwei collectie. De mosterdgele kuipstoel, het lichtroze tafellampje, wat leuke deco items en de bloemen en plantjes zorgen voor een gezellig geheel.

Make-over geslaagd?

Ik gaf voor het eerst een tienerkamer een makeover, weer eens wat anders! Gelukkig is Saar helemaal blij met deze makeover van haar kamer. Het bureau op maat geeft haar veel meer ruimte om zowel haar huiswerk te doen als te knutselen en tekenen. Daarnaast heeft ze nu ook een plekje om te tutten voor de spiegel. Het is een vrolijke maar volwassen meidenkamer geworden en ik vond het ontzettend leuk om te doen!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!