Kleine ruimte, mooi ingericht: 5x inspiratie voor een goede indeling

Kleine ruimte, mooi ingericht: 5x inspiratie voor een goede indeling

Hoe richt je een kleine ruimte, zoals een studio, mooi en creatief in? Relaxen, studeren, werken en slapen in dezelfde ruimte betekent dat je alle wanden en elk hoekje optimaal wil benutten. Wie klein woont, moet dus creatief zijn met de inrichting. Met een slimme indeling geef je één ruimte meerdere functies. Zo creëer je met het openschuiven van een gordijn of het dichtklappen van een bureau de extra ruimte die je nodig hebt. We geven je een kijkje in een slim ingerichte studio en we geven 5 praktische tips om jouw woonruimte optimaal te benutten.

Tip 1: Ga de lucht in met een modulair wandsysteem

Je kunt optimaal gebruikmaken van een ruimte door de lucht in te gaan. Door bijvoorbeeld te werken met een modulair wandsysteem bepaal je zelf hoe hoog en groot je de wand maakt en welke functies je de wand geeft. Zo ga je van wandkast naar werkplek en van werkplek naar kinderhoekje. Het kan allemaal, ideaal!

Tip 2: Omlijst de ruimte

Je kunt de lucht in gaan met een wandkast, maar je kunt er ook voor kiezen de kast zo te ontwerpen dat deze meegaat met de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het omlijsten van je kozijnen met een vakkenkast. Door te werken met open vakken houd je de ruimte luchtig en laat je de ruimte optisch groter lijken. Maar let op: open vakken kunnen ook onrust veroorzaken. Om dit voorkomen plaats je in enkele vakken manden en opbergbakken om kleine rommeltjes in op te bergen en de rust te bewaren.

Nog een leuke tip:

Zet je boeken eens andersom in de kast. Dat straalt net wat meer rust uit. Het wordt dan natuurlijk iets lastiger om een boek snel terug te vinden, maar er ontstaat wel een mooie eenheid van lichte tinten door het tonen van de bladzijdes van de boeken in plaats van de (vaak drukke) kaften.

Tip 3: Houd het luchtig

Woon je in een studio? Denk dan eens out of the box en maak een afscheiding van je ruimte door gebruik te maken van raamdecoratie. Bevestig de rails dus niet boven je kozijn maar aan het plafond op de plek waar je een afscheiding wenst, bijvoorbeeld bij het slaapgedeelte. Op deze manier geef je de ruimte een subtiele afscheiding en laat je de ruimte ruimer lijken door het transparante karakter van de raamdecoratie.

Tip:

Het transparante karakter kun je ook doorvoeren in de verlichting en accessoires van de ruimte. Door te kiezen voor ontwerpen met elegante, open constructies gemaakt van lichte, luchtige materialen zorg je ervoor dat de studio ruimtelijk en overzichtelijk blijft. Denk hierbij aan een rotan hanglamp of stoel, mooie draadstalen accessoires en glazen vazen.

Tip 4: Centreer je meubelen

Met een beperkt aantal vierkante meters ben je misschien geneigd om meubels tegen de wand te plaatsen. Maar als de ruimte multifunctioneel is, is het handig om verschillende zones te creëren en meubels midden in de kamer te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld de loze ruimte achter de bank gebruiken om de eettafel tegenaan te plaatsen. Op deze manier wordt de ruimte volledig benut en houdt je in de ruimte genoeg beweegruimte over.

Een ander handig idee is een ranke stellingkast te centreren als roomdivider waarmee je het eetgedeelte afscheidt van de loungehoek. Met deze kast zorg je ook voor een open karakter en dat zorgt voor ‘luchtigheid’ in de ruimte. Hierbij is het verstandig rekening te houden met de indeling van de vakken om ook hier de rust in de ruimte te bewaren. Wissel deels open vakken af met gevulde vakken door het plaatsen van leuke opbergmanden.

Tip 5: Schuiven is het nieuwe openen

Deze laatste tip is misschien wel de meest handige! Haal je standaard deurscharnieren eruit en ga aan de slag met het plaatsen van een schuifdeur. Het grootste voordeel hiervan is dat je ruimte bespaart die normaal gesproken nodig is om de deur te openen. Je bent dan veel vrijer met de plaatsing van de meubels. De ruimte die de deur namelijk nodig heeft om open en dicht te kunnen, komt vrij. Nog niet uitgekeken? Bekijk hier meer tips voor slim in te richten ruimtes.

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!