Een gedekte kersttafel

Kersttafel dekken: in 4 stappen een superfeestelijke tafel

Als er één moment is om echt uit te pakken met een feestelijk gedekte tafel, dan is het wel met kerst. De tafel is tenslotte het middelpunt tijdens de feestdagen. Samen zijn, heerlijk eten en herinneringen maken. Deze slimme stylingtips en kersttafel ideeën zorgen ervoor dat jouw kersttafel er deze kerst uitziet om door een ringetje te halen. Voor nog meer feestvreugde!

Stap 1: Het thema van je kerstdiner tafel

Een thema geeft houvast bij het dekken en decoreren van jouw kersttafel voor het kerstdiner. Zo’n thema kan bijvoorbeeld een kleurenpalet zijn. Kies een aantal kleuren (drie, vier of vijf) die je op tafel terug wilt laten komen. Een paar prachtige paletten:

  • Roze, wit, grijs en goud: voor een rustige look met genoeg warmte.
  • Zwart, wit, goud en een snufje glitters: stoer en glamorous.
  • Wit, rood en groen: klassieker, voor eindeloze combinaties.
  • Crème-wit met poederig oudroze en bordeauxrood: stijlvol trio.

Een thema kan ook een bepaalde stijl betekenen. Zoals een Scandinavische sfeer met veel wit, natuurlijke materialen en kerstgroen. Of een winters tafereel met verschillende witten, veel glaswerk en zilver of juist een touch of gold.

Stap 2: De basis voor een mooi gedekte tafel

Verzamel de basis om je kersttafel aan te kleden. Denk aan een molton (voor onder het tafelkleed, staat super aangekleed), een kwalitatief en tijdloos kleed, stoffen servetten en stijlvolle servetringen. Aan die basis kan je accenten toevoegen. Denk aan één of twee tafellopers uit jouw kleurenpalet, een kleedje met uitgesproken patroon of placemats die precies in jouw thema passen. Zo oogt de tafel in een handomdraai anders en kan jij elk jaar wisselen van stijl.

Tip!

Ben jij nou ook altijd op zoek naar een tafelloper die niet bestaat? Kijk dan eens op de behangafdeling, daar zitten onwijs leuke patroontjes tussen en het formaat van de behangrol leent zich perfect als tafelloper!

Stap 3: Het juiste kerstservies

Tijd om de tafel te dekken! Een mooi gedekte kersttafel oogt extra feestelijk als je het servies stapelt. Kies verschillende formaten bordjes en kommen voor de gerechten en speel met textuur, materiaal en kleur. Zo ontstaat een verrassend geheel. Serveer je soep bijvoorbeeld in een mooie kom met een bijzonder bord eronder. Gebruik een katoenen servet. Daar kun je jaren mee vooruit en ze zien er ook nog eens stijlvol uit.

Door naar het bestek. Als je het neerlegt volgens de de etiquette-regels oogt dit al snel heel chique. Daarbij leg je het bestek dat je als eerste gebruikt aan de buitenkant van het bord. De glazen voor water en wijn staan rechtsboven. Mag het iets informeler? Er zijn veel creatieve manieren om bestek een mooi plekje op tafel te geven. Bind het met een stylish lint of stoer keukentouw op een opgevouwen servet of aan een kersttakje zoals eucalyptus.

Stap 4: Maak het af met kerst tafelversiering

Dan is het nu decoratietijd. Kies je favoriete kerstdecoratie, leg een lichtsnoer op je tafel en zorg voor kerstgroen en bloemen. Doe wat de stylisten doen. Maak groepjes, zorg voor lagen en wissel af in hoogte. Zet bijvoorbeeld een hoge kandelaar naast theelichtjes en een kleine kandelaar naast grotere kaarsen.

Een persoonlijk tintje is natuurlijk de kers op de taart van een feesttafel!
- Hang naamkaartjes aan kerstfiguurtjes, zoals deze giraffe of een dennenappel van glas. Ook leuk! Maak je eigen houten naambordjes, bekijk daarvoor deze DIY.
- Zet deze zelfgemaakte naambordjes bij of op de borden.
- Maak een naamlabel en bindt het met lint aan het servet, zet rechtop in een glas of hang aan de stoel.
- Schrijf het menu op mooi papier, rol op en maak vast met lint of washi-tape.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen? Zorg voor een finishing touch! Strooi hier en daar wat kleine decoratie op tafel. Glinsterende sneeuwvlokjes, een hand eucalyptusblaadjes of tafelconfetti zorgen voor dat extra beetje sparkle. Vergeet de decoratie boven de kersttafel niet en maak een DIY kersttak. Dit wordt een kerst om nooit te vergeten!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!