Sinterklaas idee: een pakhuis van hout maken

Sinterklaas idee: een pakhuis van hout maken

Geef een creatieve draai aan de vrolijkste tijd van het jaar en ga samen met je kleine pietjes aan de slag met een heus pietenpakhuis. Extra leuk aan deze houten surprise: vervang de pakjes na de feestdagen voor opbergdozen en je hebt een woonaccessoire voor de kinderkamer.

Zin om zelf aan de slag te gaan? In deze DIY zijn alle stappen uitgebreid beschreven.

Stap 1
stap 1

Bestel je hout op maat

Of laat het MDF in de bouwmarkt zagen. Schrijf, met potlood, de lettercode op de panelen.

Stap 2
stap 2

Zaag het hout

• Zaag uit de 2,4 cm-MDFstrook 3 stukken van 39,6 cm (schuifrail).
• Zaag uit de 12 cm-MDFstrook:2 stukken van 4,0 cm. (voorkant verdiepingen), 1 stuk van12,0 cm. (nokstuk) en 6 stukken van 14,8 cm. (deurtjes).
• Zaag uit de grenen lat 3 stukken van 39,6 cm (schuif-rail) en 4 stukjes van 2 cm (hijsblok en pakketjes).
• Zaag uit de vurenhouten lat eveneens 3 stukken van 39,6 cm. (geleide-lat voor de deurtjes).

Stap 3
stap 3

Schuifrail maken

Om de schuifrail te maken, plaats je een zojuist afgezaagde strook MDF (39,6 x 4 cm) op een afgezaagd stuk grenenhout. Laat de hoeken en bovenrand mooi ‘lijnen’ en bevestig de stroken met houtlijm en spijkers (2) tegen elkaar.

Handige tip:

Boor de spijkergaten, tot een diepte van 10 mm, voor met een 2mm metaalboor. Zo ‘kiezen’ de spijkers een rechte weg. Indien je een Airpress tacker en brads gebruikt hoeft bovenstaande niet.

Stap 4
stap 4

Bevestig een voorkant-strookje MDF

Draai de schuifrail om en bevestig een voorkant-strookje MDF (12 x 4 cm) op het grenenhout. Het stukje komt op 13,8 cm van de zijkanten. Om de juiste hoogte te bepalen zet je de rail en het kleine stukje MDF op een vlakke ondergrond. De onderzijden komen zo gelijk en aan de bovenzijde steekt het MDF boven de rail uit.

Stap 5
stap 5

Maak een tweede rail

Herhaal stap 3 en 4 voor een tweede rail. Herhaal voor de derde schuifrail eveneens stap 3 en 4, maar gebruik nu bij stap 4 het nokstuk. (12x12 cm.)

Stap 6
stap 6

Bevestig de verdiepingsvloeren

Als laatste bevestig je de verdiepingsvloeren en dak op de schuifrail. Laat de hoeken van vloeren en dak ‘lijnen’ met de uiteinden van de schuifrail. Schuif ze tegen de opstaande voorkant of, in geval van het dak, tegen de nok.

Stap 7
stap 7

Bepaal de maten

Leg de twee panelen voor de voorkant in de lengte tegen elkaar. Zet links en rechts van de grens een markeer streepje op resp. 14 -32- 50 cm van de onderzijde.

Stap 8
stap 8

Bevestig de panelen

Plaats (samen met een klusmaatje) de panelen voor voorkant op een smalle zijde van de zijwanden. Laat de hoeken mooi ‘lijnen’ en bevestig de panelen met houtlijm en spijkers (1) tegen elkaar.

Stap 9
stap 9

Bevestig de zij- en voorpanelen

Plaats de eerste schuifrail met verdiepingsvloer onder de twee uiteengeschoven panelen voor de voorkant. De onderzijde van de verdiepingsvoorkant valt gelijk met het eerste markeerstreepje op 14 cm. Schuif het geheel tegen elkaar en laat de hoeken mooi haaks tegen elkaar vallen. Bevestig de zij- en voorpanelen met houtlijm en spijkers (resp. 1 en 2) tegen de vloer en schuifrail.

Stap 10
stap 10

Herhaal de voorgaande stap

voor de tweede en derde schuifrail-constructie. De tweede valt samen met het markeerstreepje op 32 cm en de derde met het nokstuk valt samen met het markeerstreepje op 50 cm.

Stap 11
stap 11

Bevestig het bodempaneel

tegen het pakhuis. Laat de zijkanten 6 cm. uitsteken. De achterzijde van het pakhuis en bodempaneel vallen samen.

Stap 12
stap 12

Boren

Boor, op 0,5 cm van de zijkant van de deurtjes, en in het midden (op 7,4 cm) een gat met de 10 mm-boor. Zaag stukjes rondhout van 2 cm af. (IJzerzaagje gebruiken). Plaats de stukjes met een tipje lijm in de boorgaten van de deurtjes.

Stap 13
stap 13

Deurtjes bevestigen

Schuif de deurtjes, met de ‘deurknoppen’ naar voren, vanaf de achterzijde in de schuifrail. De twee korte deurtjes komen op de begane grond

Stap 14
stap 14

Lijmen

Plak met wat lijm een reeds afgezaagde vurenhoutenlat (stap 2) achter de deurtjes. Bewaar een paar mm. speling, zodat de deurtjes goed kunnen schuiven.

Stap 15
stap 15

Het hijsblok maken

Doorboor, op een ½ cm van de bovenkant, twee grenenhouten blokjes (2 cm) met de 3 mm-boor. Rijg, voor het maken van het hijsblok, bij een blokje het touw door het boorgat en knoop het weer vast. Aan de andere zijde komt de schroefhaak (voorboren!). Twee blokjes worden ‘pakketjes’ en voorzien van een schroefoogje.

stap 16

Hijsblok bevestigen

Precies in het midden van de nok boor je een gat met de 6 mm-boor. Twee cm daarboven boor je een gaatje met de 3 mm-boor. In het centrale gat bevestig je de oogbout met volgringen. Rijg het touw van het hijsblok door het oog van de oogbout en het bovenste gat. Rijg en knoop het touwtje door het tweede, doorboorde, blokje grenen-hout, zodat het tijdens het hijsen niet kan wegglippen.

stap 17

Geef het pakhuis een kleurtje

Ontvet het MDF met MDF-reinigingsdoekjes. Plamuur de schroefgaten dicht met MDF-vuller. Schuur het geheel. Zet het MDF, indien nodig, in de grondverf. Lak daarna twee keer af. Tussendoor licht opschuren. Teken als laatste de ramen op het MDF met een dikke stift.

Geef er je eigen draai aan, versier het pakhuis met snoepgoed, cadeautjes en maak er een gezellig, sfeervol pietenhuis van. Succes en veel plezier met klussen!

Liefs,

Anouk

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!