Scandinavische kerstboom

Scandinavische kerstboom maken

Wil je zelf aan de slag en Scandinavische kerstversiering maken? Dat kan heel eenvoudig. Met dit stappenplan maak je met hout en karton een Scandinavische kerstboom in de kleur die jij wil. Deze kerstboom krijgt een Scandinavische uitstraling door de neutrale kleuren, natuurlijke materialen en strakke lijnen. Een leuk DIY-idee voor Kerst in Scandinavische stijl!

Ronde houten cirkels
stap 1

Teken twee cirkels

Teken twee cirkels in verschillende afmetingen af op het hout en zaag deze uit met een decoupeerzaag. Schuur de randen mooi glad met een schuurpapiertje.

gat boren in midden houten cirkel
stap 2

Boor een gat

Bepaal het midden van de cirkel en boor hier eerst met een 26 mm (afhankelijk van de grotote van de stok die je gebruikt) een gat in. Let er hierbij op dat je alleen de kleinste cirkel volledig doorboort en de grootste cirkel tot de helft.

Houten cirkels op elkaar lijmen met houtlijm
stap 3

Voeg de cirkels samen

Voeg nu beide cirkels op elkaar en plaats de stok in het gat. Lijm de stok vast met houtlijm en druk dit even goed aan en laat dit vervolgens goed uitharden.

Cirkel uit karton snijden met stanleymes
stap 4

Teken drie cirkels op het karton

Nu de standaard klaar is, kunnen we beginnen aan de vorm van de boom. Teken drie cirkels in verschillende formaten op het karton en snij deze uit met een stanleymes.

Leuke tip!

Neem verschillende tinten karton in dezelfde kleurtoon en geef de boom een mooi ombre effect.

Kegel vormen van karton
stap 5

Kegel maken

Bepaal nu het middelpunt van de cirkel en teken vanaf het midden tot de buitenzijde een lijn. Snij deze lijn uit. Nu kan er een kegel gevormd worden die straks een laag van de boom gaat vormen. Wanneer je de kegel gevormd hebt, kun je de buitenste laag even afplakken met tape. Zo weet je welk deel je straks moet lijmen. Herhaal deze stap voor alle drie de cirkels en plak de vormen vast met lijm.

Tip!

Het is ook mogelijk om houten kerstboom te maken van vurenhout in een niet Scandinavische stijl. Deze DIY is een snelle sfeermaker en heeft een stoerdere uitstraling!

Scandinavische kerstboom in elkaar zetten
stap 6

Maak de opening

Nu is de kegel aan de bovenzijde nog gesloten. Om ervoor te zorgen dat we de boom straks kunnen gaan stapelen door de stok erdoorheen te halen, geef je de bovenzijde vier inkepingen. Schuif nu tot slot de drie lagen van groot naar klein over de standaard en klaar is de boom!

Heb je de smaak te pakken en wil je aan de slag met meer leuke DIY-ideeën voor Kerstmis? Bekijk hier meer ideeën, inspiratie en decoratie voor de feestdagen.

Benodigdheden

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!