Zelf een opbergkast maken voor op je kantoor

Zelf een opbergkast op maat maken

Ik was al een lange tijd op zoek naar een praktische opbergkast voor mijn werkplek waar ik mijn administratie, printer & allerlei andere spullen in op kon bergen! Het oog wil ook wat en mijn kritische ook werd maar niet blij van de kasten die ik tot nu toe had gevonden. Daarom besloot ik om zelf een kast te ontwerpen en deze samen met Evert te maken. Deze DIY opbergkast heeft lekker veel opbergruimte en als ik er een rommeltje van maak (gaat gebeuren) kan ik gewoon die deuren dichtdoen en zie je niets meer van de chaos! De oude toonbank vind ik nog steeds geweldig maar praktisch is hij voor mijn kantoor helaas niet. Deze verhuist naar mijn studio waar ik er allerlei klus spullen in ga opbergen en hem als extra werkbank ga gebruiken. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd toch? Benieuwd hoe wij deze DIY opbergkast hebben gemaakt? Lees dan verder!

Before

Hier nog even een foto van de voor situatie. De geweldige vintage toonbank was op zich handig om al mijn rommel in op te bergen door alle lades. Maar grotere spullen zoals een printer, boeken of mappen kon ik er niet in kwijt waardoor deze alsnog bovenop de kast terecht kwamen. De werkbank staat nu in mijn studio waar ik allerlei klus spullen in de lades ga opbergen. Daarbij is het een handige extra werkbank in onze werkplaats. Hij gaat dus zeker nog niet de deur uit!

Hout op maat zagen
stap 1

Hout op maat zagen

Je kan je hout op maat laten zagen bij de zaagafdeling van Karwei. Als je een pasje hebt dan zijn hier geen extra kosten aan verbonden! Dit zijn de maten die ik heb aangehouden voor deze kast:

• Zijkanten: 2x een plank van 40 x 176,4 x cm in populieren multiplex van 18 mm dik
• Boven- en onderkant: 2x een plank van 40 x 120 cm in populieren multiplex van 18 mm dik
• Achterkant: 1x een plaat van 120 x 180 cm in MFD can 3 mm dik
• Deuren: 2x een plank van 59,8 x 180 cm in populieren multiplex van 18 mm dik
• Sierlijst deuren: 2x een plank van 59,8 x 180 cm in populieren multiplex van 9 mm dik
• Planken: 4x een plank van 40 x 116,2 cm in MDF van 18 mm dik

Wij kozen ervoor om gaatjes aan de binnenkant van de zijkanten te maken (bijvoorbeeld om de 3 cm) met een houtboor in de gewenste maat. Hier kun je legplankdragers in plaatsen waarmee je de planken gemakkelijk kunt verstellen en op de gewenste hoogte kunt plaatsen.

Zet het frame in elkaar voor je kledingkast
stap 2

Frame in elkaar zetten

Start met het in elkaar zetten van het frame voor de kast. Bevestig de planken aan elkaar met schroeven maar boor eerst de gaatjes even voor met een houtboortje. Hiermee voorkom je dat het hout gaat splijten. De achterkant kunt je bevestigen met schroefjes maar ook met spijkers of met een tacker/nietpistool

De sierlijsten maak je met behulp van een touwtje, spijker en potlood
stap 3

Sierlijst met boog maken voor de deuren

De deuren bestaan uit twee planken. Met de bovenste plank van 9 mm dik maak je de sierlijst. Ik koos ervoor om een uitsparing te maken van een afgeronde boogvorm. Teken de bogen met behulp van een spijker, touwtje en een potlood of pen. Zaag de rechte delen van de vorm met een cirkelzaag en de boog met een decoupeerzaag. Schuur daarna de randen mooi glad met schuurpapier of bewerk de randen van de sierlijst met een frees waardoor je een extra mooie afwerking creëert.

Stap 4: Sierlijst bevestigen op deuren
stap 4

Sierlijst bevestigen op kastdeuren

Smeer voldoende houtlijm op de onderkant van de sierlijst en plaats deze op de onderste plank voor de deur. Zorg dat de twee delen goed op elkaar aansluiten en zet ze vast met lijmklemmen en laat het goed drogen. Maak intussen gaten in de deuren voor de scharnieren met een forstner boor.

stap 5

Planken maken

De planken maakten we van MDF. Door een reep van de plank af te zagen en in verstek te zagen, kun je een optisch dikkere plank maken. Leg de schuine kanten tegen elkaar en tape ze aan elkaar vast. Draai het geheel dan om en plaats lijm op de schuine kant. Klap het korte deel naar binnen en tape het geheel goed vast zodat het kan drogen.

Deuren bevestigen aan de opbergkast
stap 6

Scharnieren & meubelpoten bevestigen

Bevestig de meubelpoten aan de onderkant van de kast. Ik koos voor de Duraline poten in zwart van 15 cm hoog. Wanneer de lijm van de deuren goed is uitgehard kun je de scharnieren bevestigen aan de deuren en in de kast. Plaats nu de kast tegen de muur en bevestig deze aan de muur met hoekprofielen. Het bevestigen van de kast aan de muur is in dit geval een must omdat de kastdeuren vrij zwaar zijn en je wilt voorkomen dat de kast om kan vallen. Plaats dan de planken in de kast op de gewenste hoogte. Tenslotte kunnen de deuren worden bevestig aan de kast met behulp van de scharnieren.

De kast beitsen of schilderen
stap 7

Kast beitsen of schilderen

Mijn oorspronkelijke idee was om de kast te beitsen met een bruine beits om een soort vintage look te creëren. Dit idee bleek in de praktijk helaas niet wat ik in gedachten had… Na wat getwijfel besloot ik de kast toch over te schilderen in de kleur “Indigo Depths” van Flexa. De binnenkant van de kast en de planken kregen de kleur “Fresh Fruit” van Flexa. Erg blij met deze beslissing! De kast oogt een stuk moderner in deze kleur en de vormen komen daarbij ook veel beter uit.

Inrichten & opbergen

Nadat ik de kast had geschilderd liet ik de lak goed uitharden. Daarna kon ik de kast gaan inrichten en al mijn spullen netjes gaan opbergen. Dit was ook gelijk een goed moment om de spullen die ik niet meer gebruik weg te geven of weg te gooien. Ik heb bij het ordenen gekozen voor verschillende kratjes, manden, dozen en potten van Karwei. Ideaal aan deze opbergers is dat je ze kunt stapelen en dus de ruimte in de kast volledig kunt benutten. Een leuke bijkomstigheid zijn de frisse kleurtjes van deze opbergers waardoor het ordenen van je spullen een stuk leuker wordt! Ook mijn printer (altijd een doorn in het oog) kon ik netjes wegwerken in de kast, net als onze administratie mappen. Spullen die voorheen in het zicht stonden staan nu fijn en overzichtelijk opgeborgen achter de deuren.

Eindelijk orde

Ik liep al best lang met dit project in mijn hoofd en nu we het eenmaal hebben gerealiseerd ben ik er zo blij mee! Ik kan je vertellen: het geeft zoveel meer rust, zo’n handige opbergkast op je werkplek. En praktisch kan dus echt wel stijlvol zijn… Wil je wat meer fun in zo’n kast, gebruik dan onverwachte items zoals een vaas of een bloempot om bijvoorbeeld kwasten of potloden in te bewaren. En je printpapier staat toch ook net wat gezelliger in een mooie mand of gekleurde krat? Hopelijk heb ik jullie met deze DIY opbergkast kunnen inspireren en wie weet zelfs kunnen aanzetten om zelf aan zo’n DIY project te beginnen!

Shop de styling van de werkkamer van Marij:

Varamin Vloerkleed Zwart/Wit stip 35 mm 200x290 cm sticker sticker
Uitstekend beoordeeld
43 klantreviews
Het vloerkleed Varamin met zwarte stip is een warm hoogpolig karpet dat is voorzien van een fraai dessin en een satin look. Het unieke patroon zorgt voor een eigentijdse en tren... Het vloerkleed Varamin met zwarte stip is een warm hoogpolig karpet dat is voorzien van een fraai...
159.
00
Bekijk alles in vloerkleed
Vouwkrat Karwei oker 15 liter
1 klantreview
Je hebt extra opbergruimte nodig, maar het moet er wel leuk uitzien? Dan eindigt hier je zoektocht. Deze leuke vouwkrat van 15L biedt de ruimte die je nodig hebt en de okergele ... Je hebt extra opbergruimte nodig, maar het moet er wel leuk uitzien? Dan eindigt hier je zoektoch...
5.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in krat

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!