Maak zelf een houten wandrek

Maak je eigen wandrek

Zelf een wandrek van hout maken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Zeker niet wanneer je een laserafstandsmeter hebt. Ik ben stylist Tanja van Hoogdalem en ik leg je stap voor stap uit hoe je een houten wandrek maakt. Voor dit DIY project gebruikte ik de Zamo laserafstandsmeter van Bosch met drie adapters. Ideaal! Een makkelijk hulpmiddel voor allerlei DIY projecten.

De Zamo laserafstandsmeter

De Zamo laserafstandsmeter heeft drie adapters voor meer veelzijdigheid, namelijk een lint-,wiel- en lijnadapter. Op deze manier kun je de afstandsmeter heel veelzijdig inzetten!

1) De lintadapter

Met de lintadapter kun je gemakkelijk en nauwkeurig afstanden meten tot 1,50 meter. Deze adapter heb ik gebruikt voor het opmeten van mijn planken. Voor het wandrek heb ik een breedte aangehouden van 50 cm. Met de lintadapter heb ik dit vervolgens opgemeten op de plank en het op deze lengte gezaagd. Ideaal!

2) De wieladapter

De wieladapter is ideaal voor het meten van gebogen en ongelijke oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan het meten van touw voor je DIY macramé hanger. Met de wieladapter kun je snel afstanden tot 20 meter meten.

3) De lijnadapter

De lijnadapter kun je gebruiken voor het horizontaal en verticaal uitlijnen van objecten, zoals fotolijsten of planken. De waterpas heb je nu dus niet nodig! Ik heb de lijnadapter gebruikt voor het uitlijnen van de planken aan de palen. Aangezien de planken aan allebei de kanten in de palen worden geschoven is het wel belangrijk om uit te lijnen of de planken aan allebei de kanten gelijk zitten. Met de lijnadapter gaat dit heel makkelijk!

stap 1

Zaag alles op de gewenste maat

Zaag alles op de gewenste maat, of laat het op maat zagen bij Karwei als je het zelf niet kan of wil zagen. Ik heb de volgende afmetingen gebruikt: 5x 50×20, 2x 20×20, 2x 15×20 en 1x 23,6×50. De twee ronde stokken heb ik op 200 cm gezaagd.

stap 2

Bepaal de punten van de stokken

Teken vervolgens op de planken af waar de stokken doorheen moeten komen. Ik heb ongeveer één derde van de plank aangehouden.

stap 3

Maak de openingen

Maak daarna de openingen in het hout met een gatenzaag van 35 mm. Vervolgens maak je de gaten met een schuurpapiertje glad.

stap 4

Maak het onderste en bovenste kastje vast

Zet het onderste en het bovenste kastje in elkaar met houtlijm en schroeven. Het is handig om hierbij de PushDrive van Bosch te gebruiken. Je kunt de gaten eerst voorboren met een klein boortje. Schuur dit ook weer tot een net resultaat. De schroefgaten heb ik opgevuld met houtvuller.

stap 5

Schuif de drie losse elementen op de stokken

Ik heb de lijnadapter van de Zamo gebruikt om te kijken of de plankjes en kastjes waterpas aan de stokken zitten. De onderdelen klemmen goed aan de stokken, maar voor extra stevigheid kun je de elementen eventueel via de zijkant met een schroef aan de stok vastmaken.

stap 6

Bevestig de knopjes

Tot slot kun je nog knopjes op het bovenste kastje bevestigen. Schilder het wandrek in een kleur naar keuze.

Het wandrek stylen

Dit houten wandrek is een ideale plek om mooie woonaccessoires in uit te stallen. Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik gekozen voor messing items. Ik vind namelijk dat messing een mooie warme touch geeft aan het interieur! Ik koos onder andere voor een glazen box in messing tint, een borduurring en een messing spiegeltje. Het zwart zorgt voor een mooi contrast met de roze kleur en een paar mooie planten maken het plaatje compleet! Het wandrek kreeg een plekje naast mijn bank. Het leuke aan dit wandrek is dat je ‘m voor veel verschillende functies kunt gebruiken! Als plantenrek, als pronkrek of bijvoorbeeld als een keukenrek!

Bekijk meer DIY projecten voor meer inspiratie voor wandrekken, wandmeubels en wanddecoratie.

Rocco moest zichzelf natuurlijk vanuit de slaapkamer weer even laten zien ;). Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!