Maak je eigen wandrek

Maak je eigen wandrek

Afgelopen week ben ik aan de slag gegaan met dit nieuwe DIY-idee. Het is halverwege februari, maar ik heb buiten in het zonnetje staan zagen! Hoe heerlijk is dat? Ik kijk nu al uit naar de vele klusdagen buiten van de lente en zomer :). Dit DIY wandrek maakte ik van vuren planken en stokken. Om deze DIY te maken gebruikte ik de Zamo laserafstandsmeter van Bosch met drie adapters. Ideaal! Een makkelijk hulpmiddel voor je DIY projecten :).

De Zamo laserafstandsmeter

De Zamo laserafstandsmeter heeft drie adapters voor meer veelzijdigheid, namelijk een lint-,wiel- en lijnadapter. Op deze manier kun je de afstandsmeter heel veelzijdig inzetten!

1) De lintadapter

Met de lintadapter kun je gemakkelijk en nauwkeurig afstanden meten tot 1,50 meter. Deze adapter heb ik gebruikt voor het opmeten van mijn planken. Voor het wandrek heb ik een breedte aangehouden van 50 cm. Met de lintadapter heb ik dit vervolgens opgemeten op de plank en het op deze lengte gezaagd. Ideaal!

2) De wieladapter

De wieladapter is ideaal voor het meten van gebogen en ongelijke oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan het meten van touw voor je DIY macramé hanger. Je kunt hiermee snel afstanden tot 20 meter meten.

3) De lijnadapter

De lijnadapter kun je gebruiken voor het horizontaal en verticaal uitlijnen van objecten, zoals fotolijsten of planken. De waterpas heb je nu dus niet nodig! Ik heb de lijnadapter gebruikt voor het uitlijnen van de planken aan de palen. Aangezien de planken aan allebei de kanten in de palen worden geschoven is het wel belangrijk om uit te lijnen of de planken aan allebei de kanten gelijk zitten. Met de lijnadapter gaat dit heel makkelijk!

stap 1

Zagen

Zaag alles op de gewenste maat. Ik heb de volgende afmetingen gebruikt: 5x 50×20, 2x 20×20, 2x 15×20 en 1x 23,6×50. De twee ronde stokken heb ik op 200 cm gezaagd.

stap 2

Tekenen

Teken vervolgens op de planken af waar de stokken doorheen moeten komen. Ik heb ongeveer één derde van de plank aangehouden.

stap 3

Maak de openingen

Maak daarna de openingen in het hout met een gatenzaag van 35 mm. De gaten vervolgens nog met een schuurpapiertje gladmaken.

stap 4

Onderste en bovenste kastje vastmaken

Vervolgens zet je het onderste en het bovenste kastje in elkaar met houtlijm en schroeven. Het is handig om hierbij de PushDrive van Bosch te gebruiken. Je kunt de gaten eerst voorboren met een klein boortje. Schuur dit ook weer tot een net resultaat. De schroefgaten heb ik opgevuld met houtvuller.

stap 5

Nu is het tijd om de drie losse elementen op de stokken te schuiven

Ik heb de lijnadapter van de ZAMO gebruikt om te kijken of de plankjes en kastjes waterpas aan de stokken zitten. De onderdelen klemmen al goed aan de stokken, maar voor extra stevigheid kun je de elementen eventueel via de zijkant met een schroef aan de stok vastmaken.

stap 6

Knopjes bevestigen

Tot slot kun je nog knopjes op het bovenste kastje bevestigen. Schilder het wandrek in een kleur naar keuze.

Benodigdheden

Materialen (5)
  • CanDo timmerpanelen vuren 18 mm (populieren multiplex of MDF kan ook)
  • 2 stokken 35 mm grenen
  • Houtvuller
  • Schroeven
  • Verf naar keuze
Gereedschappen (4)
  • Boor
  • schroevendraaier of PushDrive
  • Gatzaag 35 mm
  • Schuurpapier

Stylen van het wandrek

Het wandrek is een ideale plek om mooie spulletjes op uit te stallen. Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik gekozen voor messing items. Ik vind namelijk dat messing een mooie warme touch geeft aan je interieur! Ik koos onder andere voor een glazen box in messing tint, een borduurring en een messing spiegeltje. Het zwart zorgt voor een mooi contrast met de roze kleur en een paar mooie planten maken het plaatje compleet! Het wandrek kreeg een plekje naast mijn bank. Het leuke aan dit wandrek is dat je ‘m voor veel verschillende functies kunt gebruiken! Als plantenrek, als pronkrek of bijvoorbeeld als een keukenrek!

Rocco moest natuurlijk vanuit de slaapkamer zichzelf weer even laten zien ;). Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!