Kweekbak maken

Kweekbak maken

Heb je afgelopen zaterdag de workshop ‘kweekbak maken’ in de bouwmarkt gemist? Geen nood! In enkele stappen laat ik je zien hoe je zelf deze leuke houten bak klust, zodat je snel aan de slag kunt met het beginnen van je eigen moestuin.

Voor het maken van je kweekbak, kun je een kant-en-klaar bouwpakket gebruiken zoals ik heb gedaan, maar je kunt ook enkele planken op maat (laten) zagen.

Voor het maken van deze kweekbak, heb ik dit handige bouwpakket gebruikt. Alle planken zijn al op maat gezaagd, wat het klussen een stuk eenvoudiger maakt. Heb je geen bouwpakket? Zaag dan zelf alle latten op maat, of laat dit doen in de bouwmarkt.

DIY-kweekbak-maken-2
stap 1

Begin met het maken van de bak met de twee lange planken

Begin met het maken van de bak met de twee lange planken van 45 centimeter en twee korte planken van 42 centimeter. Schroef de korte planken ‘aan de binnenkant’ van de lange planken. Gebruik hiervoor lange schroeven. Het is handig om de gaatjes eerst voor te boren. Eventueel kun je ook een verzinkboor gebruiken zodat de schroeven mooi in het hout vallen.

DIY-kweekbak-maken-3
stap 2

Schroef de kleine, vierkante plankjes

Schroef met lange schroeven de kleine, vierkante plankjes op de hoeken van de kweekbak.

DIY-kweekbak-maken-4
stap 3

Leg vervolgens drie planken van 42 centimeter in de bak

Je kunt de buitenste twee er eventueel los in leggen, omdat ze steunen op de hoekplankjes. Bevestig de middelste plank met korte schroeven. Hierna plaats je de twee laatste planken als kruislings als tussenschot in de kweekbak. Heb je geen bouwpakket gekocht? Frees dan een opening in twee planken van 42 centimeter zodat je deze als een kruis in elkaar kunt zetten.

DIY-kweekbak-maken-5
stap 4

Schroef de twee smalle latten aan weerszijden

Als laatste stap schroef je twee smalle latten aan weerszijden van de kweekbak. Doe dit ter hoogte van het tussenschot, zodat deze wordt vastgeschroefd aan het handvat. Tussen de rechtopstaande latten plaats je de laatste lat en schroef je ook deze vast. (Spiegel en tafel zijn privé bezit).

Benodigdheden

Materialen (5)
  • Schroeven (3,5 x 35 mm en 4,0 x 25 mm)
  • 2 planken van 45 cm x 14 cm
  • 7 planken van 42 cm x 14 cm
  • 4 planken van 14 cm x 14 cm
  • 3 latten van 45 cm x 5 cm
Gereedschappen (2)

Nu je kweekbak klaar is, is het de hoogste tijd om te tuinieren. Wil je weten wat je in maart kunt zaaien? Lees dan onze blogpost over het beginnen van je eigen moestuin.

Heb je zelf ook een kweekbak gemaakt? Deel dan het resultaat op Instagram met #KARWEI en wie weet zie je jouw foto terug op onze Throwback Thursday.

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het KARWEI inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.