DIY kattenhuisje op pootjes; zo maak je hem!

DIY kattenhuisje op pootjes: zo maak je hem!

Dit DIY kattenhuisje is niet alleen perfect voor je kat, maar staat ook erg mooi in de woonkamer. Ik ben stylist Marij van Hessel en heb zelf twee katten. Ik wilde graag iets moois maken voor mijn harige vrienden en besloot zelf een kattenhuisje van hout te maken. Oké, dit was ook een beetje uit eigenbelang... Want nu dit kattenhuisje er staat, kan ik die lelijke kattenbak ook verstoppen! In dit stappenplan leg ik je uit hoe je zelf aan de slag kunt.

Onze fotogenieke witte kat Def (hij is ook echt doof) is een echte aandachtstrekker en houdt van gezelligheid. Als we bezoek hebben komt hij er ook vaak gezellig bij zitten! Onze poes Mos is daarentegen wat meer op zichzelf en is eigenlijk een kleine bangerik… Het gevolg hiervan is dat Def eigenlijk altijd op de foto staat, omdat Mos hier gewoon geen zin in heeft.

DIY-KATTENHUISJE-00-800x1200
stap 1

Maak het ontwerp

Maak een ontwerp of schets van het kattenhuisje en bepaal de afmetingen. Laat de houten platen op maat zagen bij Karwei.

DIY-KATTENHUISJE-01-800x1200
stap 2

Teken de opening

Teken de opening op de deur van het kattenhuisje. Wil je een ronde opening? Met behulp van een spijker, dun touw en een potlood teken je gemakkelijk een ronde lijn.

DIY-KATTENHUISJE-02-800x1200 (1)
stap 3

Boor een gat en zaag de opening

Boor eerst een gat in het hout en steek hier de decoupeerzaag doorheen. Zaag voorzichtig de opening uit het hout. Schuur de randen daarna mooi glad met een schuurmachine of schuurpapier.

DIY-KATTENHUISJE-03-800x1200
stap 4

Bevestig het deurtje

Bevestig het deurtje met opening aan de plank die aan de zijkant zal komen met een pianoscharnier. Kijk eerst goed hoe de scharnier geplaatst moet worden, zodat het deurtje naar buiten open kan.

DIY-KATTENHUISJE-04-800x1200
stap 5

Zet nu het huisje in elkaar

Zet nu het huisje in elkaar door alle planken aan elkaar vast te boren. Begin met de zijkanten en bevestig daarna de boven- en onderkant. Plaats een magneetsluiting aan de binnenkant voor het deurtje.

DIY-KATTENHUISJE-800x1200 (1)
stap 6

Bevestig de pootjes

Bevestig de pootjes aan de onderkant van het kattenhuisje.

DIY-KATTENHUISJE-06-800x1200
stap 7

Maak een trapje van een plankje en een ronde stok

Zaag gelijke stukken van de ronde stok en schuur de zijkanten glad. Verdeel de stokjes evenredig over het plankje en lijm ze vast met houtlijm. Draai twee kleine spiraal haakjes in het plankje en in de zijkant van het huisje. Zorg dat de haakjes in het huisje een stukje openstaan zodat je het trapje er gemakkelijk aan kunt hangen.

DIY-KATTENHUISJE-08-800x1200
stap 8

Bevestig een kattenspeeltje

Draai een schroefhaak in de zijkant van het huisje en hang hier een leuk speeltje aan. Leg er eventueel een zacht kleedje in of op het huisje, zodat je kat hier heerlijk in kan slapen...

Dit was de eerste indruk van de katten...

Het DIY kattenhuisje op pootjes is klaar en ik vind hem helemaal niet misstaan naast de bank! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een puntdakje te maken, maar ik koos bewust voor een plat dak. Zo kan ik er nog iets bovenop zetten. Een grote plant bijvoorbeeld. Je kunt er ook een lekker kleedje of kussen op leggen zodat de ene kat in het huisje kan chillen, en de andere kat er bovenop! Mijn beestjes moesten eerst even wennen aan het nieuwe object in de woonkamer en snuffelden wat af. Met behulp van wat brokjes lokte ik ze naar het huisje en Def begreep al snel dat dit zijn domein was. Mos is ook erg nieuwsgierig maar houdt zich voorlopig nog even afzijdig… Ik had niet anders verwacht 😉

Weg met die lelijke kattenbak

Het fijne aan dit kattenhuisje is dat ik de kattenbak nu kan wegwerken! Deze staat bij ons namelijk al jaren in de woonkamer en is echt een doorn in het oog. Omdat het deurtje van het kattenhuisje open kan is het heel gemakkelijk om de kattenbak er in en uit te schuiven. Is dit voor jou ook de ideale oplossing? Houd dan bij je ontwerp rekening met de maten van de kattenbak. Ik ben erg blij met dit leuke DIY kattenhuisje wat ook een beetje dient als bijzettafel naast de bank! Hopelijk zijn jij en je kat er ook net zo blij mee!

Ben je benieuwd wat ik naast dit kattenhuisje nog meer in mijn huis heb staan? In dit artikel laat ik meer zien van mijn interieur en kun je binnenkijken in mijn huis.

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!