Inklapbaar bureau: DIY werkplek in de woonkamer

Inklapbaar bureau: DIY werkplek in de woonkamer

Wil je een plek om te kunnen werken in je woonkamer, maar heb je niet veel ruimte voor een extra bureau of een tafel in huis? Benut alle ruimte goed en boek winst met een inklapbare DIY-werkplekkast. Creëer ruimtewinst met deze kast en werkplek in één. Fijn werken aan het uitklapbare werkblad, die je ook zo weer dichtklapt. Werkdag klaar? Dan klap je gewoon je bureaublad dicht! Bekijk de DIY-stappen hier.

Een inklapbaar bureau en kast in één

Voor deze DIY heb je houten onderdelen nodig met de volgende afmetingen, die je uit 5 betonplex platen van 1220 x 2240 x 18 mm (bxhxd) kunt halen:

• 1 maal een plank van 2400 x 1000 mm (nr 1)
• 4 maal een plank van 2400 x 382 mm (nr 2)
• 8 maal een plank van 928 x 382 mm (nr 3)
• 1 maal een plank van 926 x 528 mm (nr 4)
• 2 maal een plank van 606 x 463 mm (nr 5)
• 2 maal een plank van 686 x 382 mm (nr 6)
• 2 maal een plank van 746 x 382 mm (nr 7)
• 4 maal een plank van 606 x 382 mm (nr 8)
• 2 maal een plank van 286 x 382 mm (nr 9)
• 1 maal een plank van 928 x 40 mm (nr 10)
• 1 maal een plank van 928 x 345 mm (nr 11)

Laat alle houten onderdelen op maat zagen bij Karwei met behulp van onze hout op maat tool. Handig, snel en praktisch als je niet naar de bouwmarkt kunt komen. We bezorgen het namelijk ook bij je thuis.

Voordat je start

Voordat je begint is het goed om de tekening hieronder van de kast met uitklapbare werkplek aandachtig te bestuderen. Zo heb je een scherp beeld van de klus. Daarnaast is het handig om, bij het maken van deze DIY, de kast met z’n tweeën te maken. En dat is ook nog eens ontzettend gezellig!

stap 1

Verlijm en schroef de panelen vast

Lijm de onderstaande panelen aan elkaar met houtlijm. Laat de lijm goed drogen.
• 2 maal 2 panelen (nr 2)
• 4 maal 2 panelen (nr 3)
• 2 panelen (nr 6)
• 2 panelen (nr 7)
• 2 maal 2 panelen (nr 8)
• 2 panelen (nr 9)

stap 2

Maak de ombouw van de kast

Zet de twee zijkanten, de onder- en bovenkant rechtop op een schone en vlakke ondergrond, met alle lange zijdes op de grond. Plaats de bovenkant tussen de twee zijpanelen en schroef deze vast met schroeven van 60 x 3,5 mm. Schroef de onderplaat ook tussen de twee zijpanelen vast, maar dan op 40 mm hoogte vanaf de onderkant. Boor de gaten eerst voor met een verzinkboor, zodat de schroeven mooi verzonken zijn.

stap 3

Schroef de achterplaat vast

Leg de ombouw van stap 1 goed haaks en plaats de achterplaat (nr 1) op de ombouw. Schroef de achterplaat vast met schroeven van 40 x 3,5 mm.

stap 4

Bevestig alle verlijmde panelen

Plaats nu alle eerder verlijmde panelen in de kast, zoals aangegeven op de tekening. Schroef deze vast met schroeven van 60 x 3,5 mm. Vergeet ook hier niet voor te boren en te verzinken.

stap 5

Maak het scharnier aan de klep

Bevestig een pianoscharnier op de lange zijde van de klep (nr 4). Kort het scharnier af op een lengte van 92 cm met een ijzerzaag of haakse slijper.

stap 6

Monteer de klepscharen

Zet de klep, als het scharnier is geplaatst, op 90 graden ten opzichte van de kast en monteer nu de klepscharen.

stap 7

Plaats de onderste ligplank

Gebruik plankdragers voor het plaatsen de ligplank (nr 11).

stap 8

Bevestig de onderlat

Plaats nu de lat (nr 10) onder op de bodemplank.

stap 9

Zet de handgrepen/knopjes erop

Maak een keuze uit het grote assortiment aan handgrepen en knoppen bij Karwei, en bevestig deze op de klep en op beide deurtjes.

stap 10

Plaats een strookje achter de klep

Maak van het resthout een strookje hout van 5 cm breed. Bevestig deze achter de klep en verdiept op 18 mm in de kast, om te voorkomen dat de klep naar binnen toe draait.

stap 11

Zet de kast overeind

Plaats de kast nu met z’n tweeën rechtop en zet je nieuwe kast op de gewenste positie in je huis. Zorg dat de kast goed waterpas staat.

stap 12

Bevestig de kast aan de muur

Borg de kast aan de muur door bovenop de kast twee stoelhoeken op de kast te schroeven (35 x 3,5 mm). Schroef de stoelhoeken vast aan de muur zodat de kast niet kan omvallen als er geleund wordt op de klep. Wij raden dit echt aan, maar het is je eigen verantwoordelijkheid.

Je eigen kast is klaar, waarin je mooie spullen kunt stallen die gezien mogen worden. En waar je werkspullen in kunt opbergen achter de deurtjes. De multifunctionele kast met uitklapbaar werkblad die je een winst in de ruimte is. Geniet van deze ruimte winst!

Meer DIY’s ontdekken

Laat je inspireren door onze ideeën voor een fijne praktische werkplek, en bekijk ook wat je allemaal kunt doen met je woonkamer. Met veel plezier en zorg zijn alle DIY’s van Karwei samengesteld, zodat jij alles uit je huis en jezelf kunt halen!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!