Zelf een inbouwkast maken

DIY: Zelf een inbouwkast maken

Interieurstyliste Doortje is de eigenaresse van Thuis bij Door, en samen met Karwei maakt ze hele toffe dingen. Naast interieurs stylen houdt ze ook erg van klussen. Onlangs heeft ze haar appartement in Amsterdam verbouwd, waarbij ook meer kastruimte op haar lijstje stond. Van de verbouwing was dit wel één van de dingen waar ze het meest naar uitkeek. Omdat ze geen passende kant-en-klare kast kon vinden, besloot ze samen met haar super kluspapa van een bestaande kast een mooie 'nieuwe' maatkast te maken. Lees mee over hoe ze zelf de inbouwkasten heeft gemaakt en wie weet maak jij binnenkort ook je eigen inbouwkasten. Plek zat!

De basis van de inbouwkast

Als basis voor de inbouwkast hebben we zes keer de Fabian kast gebruikt en deze gestapeld. Vervolgens hebben we er een ombouw van latten omheen gemaakt, sierlijsten op de deurtjes geplakt en andere greepjes op de deurtjes gezet, en het geheel geschilderd. In minder dan een dag stond er een prachtig resultaat, met heel veel kastruimte!

Bekijk de stappen die we hebben doorlopen van deze leuke DIY.

stap 1

Plaats drie Fabian kasten

Zet drie Fabian kasten in elkaar en zet ze op de juiste plek naast elkaar. Laat de deuren er nog even af. Heel belangrijk om deze kasten onderling aan elkaar vast te zetten zoals in de handleiding staat. Bevestig de kasten ook aan de muur. Meet goed op of alles waterpas staat terwijl je de kasten aan het plaatsen bent.

stap 2

Zaag de bovenkasten op maat

Zet de overige drie Fabian kasten nog niet in elkaar, maar zaag deze eerst op maat. Meet dit heel goed af! De zijkanten van de kasten, de deuren en de achterkant zaag je vervolgens op maat. Beide zijkanten van één kast kun je het beste in één keer zagen. Zaag daarna de achterkant per kast op maat.

stap 3

Geen extra scharniergaten

Om geen extra scharniergaten te hoeven maken in de kast, kun je het beste de deuren op maat zagen door er aan de bovenkant een stuk af te zagen. Tip: Zaag de deuren ook per paar op maat.

stap 4

Zet de bovenkasten in elkaar

Nu is het tijd om de op maat gezaagde kasten in elkaar te zetten. Aan de zijkanten van de kast (bij de bovenkant), zitten nu geen voorgeboorde schroefgaten meer. Boor deze dus eerst zelf met een boor van 6 mm, alvorens je de schroeven erin boort. Verder kun je deze kasten normaal in elkaar zetten. Laat de deuren er nog even uit.

stap 5

Monteer de stoelhoeken

Bevestig aan beide zijkanten van de kast die al staat twee stoelhoeken van 70x70mm. Zorg ervoor dat de hoek 18mm verwijderd is van de voorkant van de kast.

Monteer vervolgens aan een van de op maat gezaagde kasten aan de linker zijkant en bij een andere kast aan de rechterkant ook 2 stoelhoeken van 70x70mm. Zorg ook hierbij ervoor dat de hoek 18mm verwijderd is van de voorkant van de kast.

Bevestig nu in het midden, aan de bovenkant van de drie op maat gezaagde kasten, een stoelhoek van 70x70mm, ook weer 18mm verwijderd van de voorkant van de kast.

stap 6

Plaats de bovenkasten

Zet de drie op maat gemaakte kasten boven op de kasten die al op hun plek staan. Let op: doe dit één voor één en maak de kasten die bovenop komen te staan gelijk goed vast aan de muur en aan de kast eronder. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid! En meet goed na of alles waterpas staat.

stap 7

Maak de latten ombouw

Zaag nu de latten voor de ombouw op maat. Je wilt dat deze latten straks passen tussen de wand en de kast, om het inbouweffect te krijgen. Bevestig de latten voor de ombouw rondom te kast gemakkelijk aan de stoelhoeken. Kit vervolgens op de plekken waar de latten de wand raken alles mooi af. Zo dicht je kleine kieren.

stap 8

Schilder de ombouw en voorkant

Schuur alle deuren van de kasten licht op en dicht de greep-gaatjes in de deuren die je straks niet gaat gebruiken met allesvuller. Schilder nu de ombouw en de voorkant van de hele kast, waardoor je één geheel creëert en daarmee een inbouwkast-effect.

stap 9

Maak de sierlijsten

Meet alle sierlijsten op voor op de deuren, met een ruimte van 7cm tot de rand van de deuren. Zaag de sierlijsten verstek. Plak de sierlijsten met montage kit vast aan de deuren.

Tip!

Om zeker te weten dat je goed plakt, kun je het beste in ieder hoek van de kast een kruis aftekenen waar de sierlijsten tegen elkaar aan moeten komen.

stap 10

Schilder de kastdeuren

Schilder, als de montagelijm is gedroogd, alle deuren inclusief sierlijsten met een laag primer speciaal voor kunststof. Verf vervolgens de deuren inclusief sierlijsten nog twee keer met zijdeglans lak in een kleur naar keuze.

stap 11

Bevestig de deuren en de greepjes

Hang alle deuren in de kasten zoals in de handleiding straat beschreven. Boor nieuwe gaatjes van 3 mm voor de messing greepjes Dian en bevestig de nieuwe greepjes op de kastdeuren.

Meer kastruimte met je inbouwkast op maat!

Et voilà, de inbouwkast is klaar! Wil je ook meer kastruimte creëren op de werkkamer, je slaapkamer of op welke wand in je huis dan ook die ruimte biedt voor een toffe inbouwkast? Met de stappen in deze DIY kan je helemaal los gaan met je eigen inbouwkasten maken. Ik ben in ieder geval superblij met mijn nieuwe kasten!

Liefs,
Door

Shop de looks!

Greep Dian messing antiek 105mm
1 klantreview
Greep Dian messing antiek 105mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Een handgreep is ideaal voor de keuken of voor een kast. Handvatten ... Greep Dian messing antiek 105mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstralin...
3.
89
3+1 gratis Bij aankoop van 4 stuks ontvang je het goedkoopste artikel gratis
Aanbieding t/m 23-06-2024
Bekijk alles in greep
Multifunctionele kast Fabian wit
142 klantreviews
De multifunctionele 2-deurs kledingkast Fabian is een perfecte kast als je op zoek bent naar iets meer bergruimte voor in huis. Deze 2-deurs kast met 5 legplanken is uitgevoerd ... De multifunctionele 2-deurs kledingkast Fabian is een perfecte kast als je op zoek bent naar iets...
96.
75
129.00
Met Club Karwei
25% korting
Aanbieding t/m 23-06-2024
Bekijk alles in kledingkast
Muurdecoratie canvas zwart - l70xb90xh3,5cm op=opruimen op=opruimen
1 klantreview
Met deze prachtige muurdecoratie loop je nu met veel plezier door de hal of de gang. Maar ook in de slaap- of woonkamer is dit kunstwerk een leuke verfraaiing. Hij is gemaakt va... Met deze prachtige muurdecoratie loop je nu met veel plezier door de hal of de gang. Maar ook in ...
29.
99
59.99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in canvas

Geschreven door:

Doortje Kruisheer

Doortje is interieurstyliste en eigenaresse van Thuis bij Door. Haar passie is het geven van advies en inspiratie voor je interieur. In Amsterdam geniet ze volop van haar huis, die helemaal naar haar wensen is en dat gunt ze iedereen. Maak van je huis de beste plek! In haar blogs deelt Doortje inspirerende interieuradviezen en hele toffe klussen.

Volg ons en mis niets!