Houten babygym maken

Houten babygym maken

Wil je graag zelf een houten babygym maken? Met dit handige stappenplan heb je dat zo voor elkaar. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je met vier latten en een bezemsteel een heuse babygym van hout maakt voor de kleine sportievelingen.

Een babygym?

Een babygym, of speelgym, is eigenlijk een soort mini-sportschool voor baby’s. Met knuffels en speeltjes, hangend aan een frame, kunnen kleintjes zichzelf vermaken. Mocht je (nog) niet op zoek zijn naar een babygym, dan kun je alsnog inspiratie opdoen door deze DIY. Het houten frame dat in dit stappenplan wordt gemaakt, is namelijk ook te gebruiken als kledingrek (kies dan voor langere latten) of maak een tent voor je neefjes/nichtjes/buurkinderen. Alles kan!

DIY-houten-babygym-1-e1500630327226
stap 1

Begin met het boren van gaten in de planken

Zet op 5 cm vanaf de bovenzijde een stip en boor hier een gat met een doorsnede van 22 mm. Boor ook 6 kleine gaatjes (afhankelijk van het aantal speeltjes) verdeeld over de lengte van je bezemsteel. Dit is om de speeltjes op te kunnen hangen. Schuur na het boren de gaten mooi glad.

DIY-houten-babygym-2
stap 2

Boor in elke duvel een klein gaatje

Voor het boren van de grote gaten in de latten, heb je een houtboor van 22 mm nodig. Daarnaast heb je duvels nodig om de draden te bevestigen. Boor in elke duvel een klein gaatje in het midden met een boorkop van 2 mm. Klinkt misschien lastig, maar het gepriel valt mee en het gaat verrassend eenvoudig. Let wel op je vingers!

DIY-houten-babygym-3
stap 3

Verf het hout

Je kunt het blanke hout natuurlijk van een leuk kleurtje voorzien. Ga je voor een matte look? Dan heb je niet veel verf nodig. Dan kun je bijvoorbeeld twee testpotjes van Le Noir & Blanc gebruiken. Dit is muurverf, maar werkt ook goed.

DIY-houten-babygym-4
stap 4

Schuif aan weerszijden twee latten over de bezemsteel

Om er zeker van te zijn dat de latten niet van de steel schuiven, kun je aan de uiteindes een gat boren en hierin een duvel steken. Het kost echter veel kracht om de latten op de steel te krijgen, dus deze extra maatregel is wellicht overbodig.

DIY-houten-babygym-5
stap 5

Span het touw

Om ervoor te zorgen dat de poten van de babygym op hun plek blijven, dien je aan weerszijden een touwtje te spannen. Dit doe je door een klein gaatje in de latten te boren en het touwtje door deze gaatjes en de duveltjes te spannen. Eventueel kun je de duvels een likje verf geven.

DIY-houten-babygym-6
stap 6

Bevestig het touw

Om de speeltjes op te hangen, heb je 6 gaten (dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal speeltjes) in je bezemsteel geboord. Trek het touwtje waaraan je speeltjes bungelen door de steel en zet deze aan de bovenzijde vast met een duvel.

DIY-houten-babygym-7
stap 7

Naai met naald en draad het (gevlochten) touwtje vast aan de knuffels

Bij deze houten babygym hebben we gekozen voor een mix van houten gordijnringen en vrolijke knuffeltjes. Naai met naald en draad het (gevlochten) touwtje vast aan de knuffels, zodat je ze op kunt hangen. Alle overige materialen (exclusief de knuffels, het touw en de naald en draad) zijn te koop bij Karwei.

Benodigdheden

Tip!

Maak de ‘fitnessruimte’ van je baby extra comfortabel door een zacht schapenvachtje op de vloer te leggen.

Veiligheidswaarschuwing

In verband met de veiligheid bij het gebruik van deze DIY babygym: zorg ervoor dat de houten babygym altijd onder toezicht wordt gebruikt.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!