DIY houten airco ombouw op wieltjes

Zo maak je een airco ombouw

Maak een strakke ombouw voor de airco met wieltjes! In de warme zomer is het heerlijk om het binnen in huis lekker koel te hebben en te houden. Alleen die airco is niet het fraaiste apparaat in huis. Met een airco in een houten ombouw is deze ideaal weggewerkt en verplaats je deze ook eenvoudig door de wieltjes aan de onderkant. Geniale oplossing deze DIY. Bekijk hoe jij deze praktische airco-ombouw in een paar stappen zelf maakt. En wordt het je te warm tijdens deze klus? Zet dan de airco alvast aan!

Het zaagplan van deze DIY

In onderstaande afbeelding zie je uit welke verschillende onderdelen deze airco ombouw is opgebouwd. Naast de maten in dit zaagplan heb je ook nodig:
- 8 vurenhouten latten van 27 x 18 x 890 mm
- vurenhouten latjes of strookjes multiplex voor onder het dienblad voor fixatie
- 2 greepjes voor aan het dienblad

We beschrijven in dit stappenplan eerst hoe we het vakkenkastje en het airco-gedeelte maken. Vervolgens gaan we deze twee houten gedeeltes aan elkaar bevestigen. En dan koelen maar!

Hoe lees ik het zaagplan

In het stappenplan wordt verwezen naar de paneelnummers 1 tot met 9, die je als volgt moet lezen: lees van linksonder (nummer 1= onderkant dienblad) naar rechts, van boven naar beneden. Het zijpaneel van 400x890 is nummer 4 enzovoort. De latjes van het dienblad hebben geen nummer. Succes met deze coole DIY airco ombouw!

stap 1

Start met het vakkenkastje

Zorg dat je de volgende panelen hebt: Paneel 5, 6 (3x), 7, 8 en 9. Plaats paneel 9 op paneel 7. Schroef paneel 5 aan de onderzijde vast en een plankje van paneel 6 bovenop. Plaats paneel 8 aan de rechterzijde. Monteer nu de twee overige plankjes van paneel 6 tussen paneel 8 en 9, met een tussenruimte van 27 cm.

stap 2

Maak het airco-gedeelte

Schroef paneel 2 vast aan paneel 3. Herhaal deze stap . Zet
paneel 4 de zijkant vast aan paneel 2 en 3. Aan de voorzijde steekt paneel 3 18 mm uit.

stap 3

Plaats de twee gedeeltes naast elkaar

Leg het vakkenkastje op de achterkant en leg het airco-gedeelte ernaast.

stap 4

Verbind de twee gedeeltes

Plaats aan de voorzijde van de onderkant een balkje van 4,4 x 44 x 41,2 cm lang. Hiermee wordt het vakkenkastje met het airco-gedeelte verbonden. Schroef aan de onderkant van paneel 4 ook een balkje 4,4 x4,4 x 33,2 cm lang vast.

stap 5

Plaats de voorkant-latten

Monteer de 8 vuren latten aan de voorzijde van het meubel. Beginnen aan de rechterzijde. Spijker de 8 latjes met tussenruimte van 27 mm vast met een spijkertje van 30 mm.

stap 6

Schroef de wieltjes vast

Zet de 4 wieltjes op de onderzijde van de ombouw in de hoeken vast, op 1 cm van de buitenrand van het houten frame.

stap 7

Maak het dienblad

Monteer de 4 dienblad-latjes op paneel 1, de onderkant dienblad, met spijkertjes van 30 mm en houtlijm. Bevestig naar eigen smaak twee handgreepjes aan de zijkant van het dienblad.

stap 8

Werk alle gaatjes weg

Vul alle gaatjes in het hout met kneedbaar hout. Schuur de gevulde gaatjes licht als het vulmiddel goed gedroogd is.

stap 9

Geef de airco ombouw een kleur

Verf of beits deze DIY in een kleur naar jouw wens, of laat de houten kast mooi naturel.

Je eigen airco kast op wielen is klaar, waarin je nu de airco kunt plaatsen. Zet ook mooie spullen in de vakjes die gezien mogen worden. Deze multifunctionele kast met afneembaar dienblad biedt naast lekkere verkoeling ook extra opbergruimte in huis. Weer zo’n slimme oplossing waar je blij van wordt!

Meer DIY’s ontdekken

Laat je inspireren door onze ideeën voor een nog fijnere en praktische werkplek thuis, en bekijk ook wat je allemaal kunt doen met je woonkamer. Met veel plezier en zorg zijn alle DIY’s van Karwei samengesteld, zodat jij alles uit je huis en jezelf kunt halen!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!