Inspiratie

Vragen over vloeren

0 stemmen

Wat zijn de laatste vloertrends? Hoe voorkom je geluidsoverlast? Kan vloerverwarming onder elke vloer? KARWEI geeft het antwoord op deze en andere vragen over vloeren.

Man zoekt informatie over laminaat.

Wat zijn de nieuwste trends op vloergebied?

Laminaat voorzien van zaagsneden bijvoorbeeld. Je vloer lijkt verzaagd en dit creëert een doorleefde en robuuste uitstraling

 

Ook Flexxfloors zijn populair. De zelfklevende kunststof (vinyl) stroken hebben een hout- of tegeldecor. Kies voor een gladde of voor een houtstructuur. Vinyl is makkelijk zelf te leggen en leuk om diverse patronen mee te maken.

 

 

tip! tip!

Hoeveel heb je nodig? Tel bij je vloeroppervlak altijd 10 procent op. Zagen en snijden van laminaat, tegels, vinyl, etc. zorgt altijd voor snijverlies.

Aan welke eisen moet een basisvloer voldoen?

Zorg dat je vloer schoon, droog en egaal is voordat je een ondervloer legt. Een betonnen vloer kun je egaliseren met egaliseercement. Schroef bij houten vloeren de loszittende planken vast. Extra egaliseren doe je door er dunne spaanplaatjes op te schroeven.

 

Voor een ondervloer kun je kiezen uit kunststoffolie op rol of ondervloertegels. Ga je voor ondervloertegels, leg dan eerst een vochtscherm (plastic folie) neer tegen optrekkend vocht. Gebruik bij een betonnen vloer altijd een vochtscherm.

 

 


Hoe voorkom je dat onderburen klagen over geluidsoverlast?

Zorg vooral bij hout dat je vloer stabiel is. Dat voorkomt piepen en kraken.

 

Kies daarnaast voor een ondervloer met een hoge geluidsreductielaag. Er is zelfs laminaat te koop met aanvullende loopgeluidsreductie. Dat zorgt voor demping en vermindert ook het loopgeluid in de kamer zelf. Ideaal voor flats en appartementen.

 

 


Kan ik onder elke vloer vloerverwarming aanleggen?

Op de laminaatverpakking staat of de vloer geschikt is voor vloerverwarming. De stelregel is: hoe dikker de plank des te minder het resultaat van de vloerverwarming. Vloerverwarming werkt goed onder een tegelvloer.

 

 


Wat zijn de voor- en nadelen van een tegelvloer?

Een tegelvloer kan in iedere ruimte gelegd worden. Bovendien zijn vloertegels zeer slijtvast. Het nadeel: leggen van een tegelvloer is niet eenvoudig.

 

 


Wat is het verschil tussen laminaat, parket en vloerdelen?

Laminaat is gemaakt van hdf (geperste houtvezels) met een bovenlaag van papier met houtdecor en een antislijttoplaag. Laminaat heeft een hoogwaardige klikverbinding. Laminaat vraagt weinig onderhoud, is makkelijk schoon te maken en is relatief goedkoop.

 

Parket bestaat uit een basisplank met een 3 mm toplaag van eiken of een andere hoogwaardige houtsoort. Parket is iets duurder dan laminaat en heeft meestal ook een klikverbinding. Parket is onbehandeld of voorzien van een geoliede finish.

 

Massieve houten vloerdelen van bijvoorbeeld eiken of grenen zijn weer iets duurder. De vloerdelen hebben een mes- en groefverbinding om ze aan elkaar te koppelen. Massieve vloerdelen zijn er zowel onbehandeld als in bijvoorbeeld whitewash.