stappenplan

Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton?

Wil jij je op een betonvloer storten voor je tuinhuisje of fietsenhok, maar weet je niet hoe je beton moet storten? Wij wel! We helpen je, zodat je tuinhuisje of fietsenhok straks staat als een huis. Een vloer storten kun je heel goed zelf, en het heeft ook iets om zelf beton te storten. We hebben hieronder alles voor je op een rij gezet.

Tip!

Voor een lichte constructie is een vloer van gewapend beton voldoende. Komt er een zwaardere constructie op de vloer, dan moet je echt een fundering maken van gewapend beton. Bekijk snel dit stappenplan van Karwei voor een fundering maken.

Bekijk de overzichtstekening om een goed beeld van de klus te krijgen. Zet met vier tuinpalen de hoekpunten van de 4 m2 betonnen vloer uit. Houd tussen de palen een afstand aan van 210 cm.

Tip!

Reken voor 1 m2 beton van 1 cm dik, 21 kg betonmortel. In dit voorbeeld bedraagt het oppervlak 4 m2 en de dikte 10 cm. Dus heb je 4 x 10 x 21 = 840 kg betonmortel nodig.

uitgraven grond betonvloer
stap 1

Schep de tuinaarde weg

Schep tot op een diepte van 15 cm de tuinaarde weg. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand (5 cm onder het maaiveld). Stamp het zand aan en strijk het glad met een reilat.

sleuven graven betonmal
stap 2

Graaf een smalle sleuf

Graaf tussen de hoekpalen een smalle sleuf van 20 cm diep.

bekisting fundering betontriplex
stap 3

Maak de bekisting

Steek de stroken betontriplex in molenwiekverband in de uitgegraven sleuven. Laat ze 5 cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed recht staan. Vul de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.

hoekpalen bekisting betonvloer
stap 4

Verwijder de eerste hoekpalen

Verwijder de 'oude' hoekpalen. Sla rond de bekisting voor je betonnen vloer tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoekpunten. Sla de palen ruim 50 cm diep de grond in en schroef de bekisting eraan vast.

afzagen palen bekisting
stap 5

Zaag de palen af

Plaats halverwege de bekistingstroken nog een extra paal en schroef de bekisting ook daaraan vast. Zaag alle palen af, zodat ze tijdens het afreien van je vloer niet in de weg zitten.

bodem bedekken folie
stap 6

Plaats plastic folie

Bedek de bodem van de bekisting met plastic folie.

Tip!

Het beste kan je deze klus met zijn tweeën uitvoeren, omdat beton redelijk snel uithardt.

bouwstaalstaven bewapend beton
stap 7

Leg de wapeningsstaven op tegels

Maak de bouwstaalstaven voor je gewapend beton op maat met een haakse slijper. Leg om de 15 cm een wapeningsstaaf. Laat ze rusten op stukken stoeptegel, zodat ze los van de bodem liggen.

Tip!

Denk aan je veiligheid: zet altijd een veiligheidsbril op als je met een slijper aan de slag gaat. ´Brand´ de bouwstaalstaven voor je gewapend beton 'aan', door ze in te spuiten met water en er beton (uit de zak) over te strooien.

betonmortel storten
stap 8

Stort de betonmortel

Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort de aangemaakte betonmortel in de bekisting en prik veelvuldig met een stok in het beton zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

Tip!

Huur eenvoudig een betonmolen bij Karwei en bespaar jezelf het zware werk van beton aanmaken.

reien gewapend beton funderen
stap 9

Gebruik een reilat

Rei het gewapend beton van je fundering in een zigzagbeweging af met een reilat.

hoeken vullen beton
stap 10

Egaliseer de oppervlakte

Vul de hoeken van de bekisting goed op met een troffel. Egaliseer het oppervlak van de betonnen vloer van gewapend beton met een metalen spaan.

bewateren fundering
stap 11

Dek de fundering af met folie

Besprenkel de betonnen vloer met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het gewapend beton minimaal vier dagen uitharden. Verwijder dan pas de palen en de bekisting.

Tip!

Het uitharden van beton is een chemische reactie. Het water bindt zich aan de mortel. Als het water in de bodem zakt of verdampt, droogt het mengsel uit en wordt het niet hard. Stort beton nooit direct op het zand en bescherm het tegen uitdroging.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? stappenplan
Vloer egaliseren - thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? - Thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in