stappenplan

Houten vloer lakken

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je zelf je houten vloer afwerkt door deze in de lak te zetten. Door je vloer te lakken bescherm je deze beter tegen slijtage en vlekken. Voor het beste resultaat moet je de vloer eerst helemaal kaal schuren en losse en uitstekende spijkers verwijderen. Ontdek al onze handige tips voor een mooie afwerking die jouw vloer laat stralen.

De voordelen van het lakken van je houten vloer

Het lakken van een houten vloer heeft meerdere voordelen, maar de belangrijkste heeft te maken met de bescherming van de vloer. Door een laklaag toe te voegen aan de houten vloer blijft je vloer tot ongeveer 10 jaar beschermd tegen vlekken en slijtage. Bovendien zorgt deze laag voor een natuurlijke uitstraling en zorgt ervoor dat het onderhoud aan je vloer beperkt blijft tot stofzuigen en dweilen, perfect dus als je weinig zin hebt in veel onderhoud aan je vloer.

Ook kun je met een laklaag je vloer een nieuw kleurtje geven. Zo kun je gemakkelijk een white wash van je vloer zelf doen om je ruimte een leuk landelijk effect te geven!

stap 1

Uitstekende spijkers verwijderen

Uitstekende spijkers verwijder je met de achterkant van een hamer. Lukt dat niet? Sla ze dan met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Loszittende spijkers vervang je door langere spijkers of schroeven. Als je de plinten verwijdert, heb je meer ruimte voor het schuren van de vloer en beschadig je ze niet. Geen uitstekende spijkers meer? Dan kun je aan de slag met de parketschuurmachine.

stap 2

Vloer schuren

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan om grote oneffenheden snel te verwijderen. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden over de vloer. Werk niet heen en weer maar telkens in dezelfde richting, dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. Denk erom dat je de machine nóóit draaiend stil laat staan, dan maakt-ie namelijk razendsnel een uitholling in het hout. Haal daarom steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog.

Breng nu middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine. Schuur de vloerdelen nogmaals, deze keer in de léngterichting van de planken. Als je de derde en laatste keer schuurt breng je fijn schuurlinnen aan op de parketschuurmachine: hoe fijner het schuurpapier, des te mooier de afwerking. Schuur de vloer in de lengterichting van de planken.

Voor het schuren van lastige hoekjes gebruik je een handschuurmachine. Ervaren klussers kunnen ook een kantenschuurmachine gebruiken. Breng ook hier eerst de grove schuurschijf aan en eindig met middel- en fijn schuurlinnen.

stap 3

Vloer stof- en vuilvrij maken

Stofzuig vervolgens de vloer en ook goed tussen de kieren. Tot slot afnemen met een licht vochtige dweil. Dan gaan we nu verder met het lakken.

stap 4

In de lak zetten

Lakken is een iets intensiever werkje dan bijvoorbeeld oliën of in de was zetten, maar een gelakte vloer heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Roer de lak goed en giet het in een bakje. Bedenk van tevoren op welke plek je begint en zorg dat je altijd eindigt bij een deur want na het lakken kun je de vloer niet meer belopen.

Begin langs de zijkant en rol mee met de nerf. Gebruik voor een groter oppervlak een roller op steel.

Geen stukken vergeten?

stap 5

Afwerking

Laat de gelakte vloer 24 uur drogen, schuur hem daarna licht op. En maak hem weer stofvrij door te stofzuigen en af te nemen met een licht vochtige doek, (of dweil)

Nu kun je de tweede laklaag aanbrengen. Laat ook die laag goed drogen, schuur 'm op en maak 'm stofvrij. Breng tot slot de derde en laatste laklaag aan.

Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort met een scheutje vloerpolish. Dof geworden plekken wrijf je in met onverdunde vloerpolish. Die zijn na een uurtje weer beloopbaar.

Zo,een glanzend gelakte vloer!

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan
Dit stappenplan komt voor in