stappenplan

Hoe leg ik een houten vloer?

O, een houten vloer leggen in je huis is een hele slimme zet. Zo mooi! Je spant je even in en dan heb je ook écht wat! Al denkend aan het eindresultaat, en met dit stappenplan ga jij deze houten vloer gewoon leggen. We hebben alle tips en stappen hieronder voor je opgesomd, zodat jij samen met je klusmaatje in no time een vloer kunt leggen.

Tip!

Vloerdelen hebben een messing en groef, waarmee ze gemakkelijk in elkaar schuift. De vloerdelen zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten in de maten van 9 en 14 cm. Vuren en grenen worden het meest gebruikt. Vurenhout is het goedkoopste, maar ook het zachtste hout. Grenen is wat harder en massiever en krimpt minder. Soms worden de delen geleverd in pakketten die wisselende breedtes bevatten. Dat levert een speels en verrassend effect op.

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen gewoon retourneren bij Karwei.

legpatroon houten vloer
stap 1

Bepaal de hoeveelheid vloerdelen

Maak een plattegrond van de kamer en bereken het aantal banen. Kies een legpatroon, wat mede bepaalt hoeveel vloerdelen je nodig hebt. Zo geeft een diagonaal legpatroon een meerverbruik van circa 7%.

Tip!

Haal de vloerdelen minimaal twee weken voor het leggen in huis, zodat het hout op temperatuur kan komen.

egaliseer de ondergrond
stap 2

Maak de ondergrond egaal

Gebruik een plamuurmes om alle oneffenheden en loszittende delen in de vloer weg te steken. Egaliseer de ondergrond door eventuele gaten en deuken op te vullen met egaliseercement. Breng voorstrijk aan.

Tip!

Controleer of de vloer droog genoeg is. Vooral als je een betrekkelijk nieuw huis hebt. Je kunt hiervoor een hygrometer huren. De maximale vochtigheid bedraagt 3%.

plaatsen dampdichte folie
stap 3

Leg de folie op de vloer

Bedek de vloer eerst met een dampdichte folie. Snij met een stanleymes de folie op maat en laat hem iets tegen de muren oplopen, zodat de randen straks achter de plinten vallen. Plak de naden af met aluminiumtape.

spaanplaten ondervloer
stap 4

Leg spaanplaten op de folie

Breng een toplaag van 12mm spaanplaat aan. Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven. Hou 1 cm ruimte open tussen de spaanplaten en de muur en een paar millimeter tussen de platen onderling.

ondervloer leggen
stap 5

Leg de ondervloer

Leg de platen in halfsteens verband los op de spaanplaten. Snij met stanleymes de platen op maat. Gebruik een andere plaat als liniaal. Leg de platen niet te strak tegen elkaar, dan kunnen ze nog een beetje uitzetten.

beginlijn bepalen vloerdelen
stap 6

Zet een beginlijn uit

Zet met een metseltouwtje een beginlijn uit. Doe dit op het oog, want muren lopen zelden geheel recht. Houd er rekening mee dat tussen de muur en de houten planken een ruimte van 1 cm open moet blijven voor de afstandhouders.

houten vloerdelen leggen
stap 7

Leg de eerste rij vloerdelen

Begin in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer met het leggen van de houten vloer. Leg de eerste rij vloerdelen, met de groef gericht naar de muurzijde. Zet afstandblokjes van tussen de vloerdelen en de wand. Gebruik per vloerdeel zes afstandhouders. Houd rondom een ruimte aan van 1,5 à 2 cm.

Tip!

Lak de achterkant van de vloerdelen voordat je deze gaat het leggen. Dat verkleint de kans op kromtrekken van de planken.

lijm massieve houten vloer
stap 8

Lijm de massieve houten vloer

Lijm de massieve houten vloer in de groef van de korte zijde aan elkaar. Lijm bij zacht hout de kopse kanten van de vloerdelen aan elkaar met een watervaste lijm die transparant opdroogt. Schuif de lange zijden zonder lijm in elkaar.

Tip!

Maak je gebruik van zacht hout? Zet de vloerdelen van deze eerste rij dan vast met kleine spijkertjes. Sla deze spijkertjes door de messing heen, zodat deze straks onzichtbaar zijn.

slagijzer plank aantikken
stap 9

Gebruik een slagijzer

Tik bij het laatste vloerdeel de hele eerste rij tegen elkaar aan met een slagijzer en een hamer.

houtenvloer planken leggen
stap 10

Leg de tweede rij vloerdelen

Leg nu de tweede baan door het afgezaagde stuk hout te gebruiken van de eerste baan (dit is dus het eindstuk van de eerste baan). Leg de banen in halfsteens verband. Let op: dit stuk hout moet minimaal 30 cm zijn. De naden van de korte zijden moeten steeds met minimaal 30 cm verspringen ten opzichte van de vorige baan.

vastlijmen groeven houtenvloer
stap 11

Lijm de groeven en kopse kanten

Smeer de groeven en kopse kanten in met lijm. Schuif de vloerdelen in elkaar. Tik iedere baan de houten planken strak tegen elkaar, met het slagblokje. Gebruik bij de laatste rij het slagijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen.

Tip!

Spijker steeds de zesde rij vloerdelen blind op de vloer vast, door de messing. Zo weet je zeker dat de vloer voldoende is vastgezet.

uitsparingen leidingen vloerdelen
stap 12

Zaag uitsparingen voor de leidingen

Teken eventuele leidingen af op een vloerdeel en zaag de gaten 3 cm groter dan de diameter van de buis. Zaag het vloerdeel precies in het midden van de gaten door. Smeer beide delen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Druk vervolgens beide delen stevig tegen elkaar aan.

profielmal zagen op maat
stap 13

Gebruik een profielmal

Teken lastige vormen zoals deurposten af met een profielmal. Duw de mal tegen het obstakel aan, zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Teken deze vorm vervolgens af op het vloerdeel en zaag deze op maat.

plinten zagen verstekbak
stap 14

Zaag de plinten op maat

Zaag de plinten op maat in een verstekbak. Lijm ze op de vloer of schroef ze op de muur (afhankelijk van het type plint). Schuur onbehandelde vloerdelen na 24 uur na het leggen licht op.

Tip!

Bewaar wat van het schuurstof. Vermeng dit met wat houtlijm, waarmee je later kieren en gaatjes onzichtbaar kunt wegwerken.

Tip!

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deuken. Plaats onder de stoelpoten viltrondjes voor extra bescherming.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Laminaat leggen - thumbnails
Hoe leg ik een laminaat vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel? stappenplan
Plinten leggen - thumbnail
Hoe leg ik plinten op mijn vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in