stappenplan

Hoe leg ik een houten vloer?

Een houten vloer leggen? Leg met behulp van de klusinstructie van KARWEI zelf eenvoudig een grenen, eiken of vuren houten vloer. Lees meer over de bevestiging, isolatie en ondergrond.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 1

Je herkent vloerdelen aan hun messing en groef. Hiermee schuif je ze gemakkelijk in elkaar. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Vuren, eiken en grenen worden het meest gebruikt. Vurenhout is het goedkoopste maar ook het zachtste hout. Grenen is wat harder, krimpt minder en heeft een mooiere tekening. Je kunt bij KARWEI ook vloerdelen kopen waarvan de kanten iets zijn bijgeschaafd. Dat levert een mooie en strakke afwerking op.

Tip!

Haal de vloerdelen minimaal 2 weken voor het leggen in huis, zodat het hout kan acclimatiseren.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 2

Houten vloerdelen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, de standaardmaat is 9 of 14 cm. Soms worden ze geleverd in pakketten die juist wisselende breedtes bevatten. Dat levert een speels en verrassend effect op.

Tip!

Het legpatroon bepaalt mede hoeveel vloerdelen je nodig hebt. Maak voordat je de houten vloer gaat leggen een plattegrond van de kamer en bereken het aantal banen. Een diagonaal legpatroon geeft een meerverbruik van circa 7%.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 3

Controleer of de vloer droog genoeg is. Vooral als je een betrekkelijk nieuw huis hebt. Je kunt hiervoor een hygrometer huren. De maximale vochtigheid bedraagt 3%. Steek alle oneffenheden in de vloer weg. Vul eventuele deuken op met egaliseercement.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 4

Verwijder de plinten en bedek de vloer met een vochtscherm. Laat dit achter de plinten tegen de muren op lopen. Plak de naden af met aluminiumtape.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 5

Verwijder alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng een toplaag van 12mm spaanplaat aan. Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven. Hou 1 cm ruimte open tussen de spaanplaten en de muur en een paar millimeter tussen de platen onderling.

Tip!

Lak de achterkant van de vloerdelen voor het leggen. Dat verkleint de kans op kromtrekken van de planken.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 6

Kies eerst de juiste ondervloer. Bedek de vloer met de gekozen ondervloer. Bekijk hiervoor de klusinstructie ondervloer leggen.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 7

Zet met behulp van een metseltouwtje een beginlijn uit. Doe dit op het oog, muren lopen zelden geheel recht. Houd er rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1 cm open moet blijven voor de afstandhouders.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 8

Leg de eerste rij vloerdelen, met de groef gericht naar de muurzijde. Gebruik per vloerdeel zes afstandhouders. Houd rondom een ruimte aan van 1.5 à 2 cm.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 9

Lijm de kopse kanten van de vloerdelen aan elkaar.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 10

Zet alle vloerdelen van deze eerste rij vast met kleine spijkertjes. Sla ze door de messing heen, zodat ze straks onzichtbaar zijn.

Tip!

Verwijder gemorste lijm direct met een vochtige doek.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 11

Druk bij het laatste vloerdeel de hele rij tegen elkaar aan, met behulp van het slagijzer.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 12

Gebruik het restant van het laatste vloerdeel van de eerste rij als beginstuk van de tweede rij. Leg de banen in halfsteens verband.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 13

Smeer de groeven en kopse kanten in met lijm. Schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Gebruik bij de laatste rij het slagijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen.

Tip!

Spijker steeds de derde rij vloerdelen blind op de vloer vast, door de messing. Zo zet je de vloer voldoende vast. Dit kan je alleen op een houten ondergrond doen.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 14

Teken leidingen af en zaag het vloerdeel op die plek precies doormidden. Smeer beide delen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Zaag de gaten 3 cm groter dan de diameter van de buis.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 15

Lastige vormen zoals deurposten kun je aftekenen met behulp van een profielmal. Als je deze tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Teken deze vorm vervolgens af op het vloerdeel.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 16

Nu je klaar bent met het leggen van je houten vloer, kun je de plinten gaan leggen. Zaag de plinten op maat in een verstekbak. Lijm ze op de vloer of schroef ze op de muur (afhankelijk van het type plint). Onbehandelde vloerdelen kun je 24 uur na het leggen licht opschuren.

Tip!

Bewaar wat van het schuurstof. Als je dit vermengt met wat houtlijm, dan kun je er later kieren en gaatjes onzichtbaar mee wegwerken.

Hoe leg ik een houten vloer?
stap 17

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deuken. Voorzie de stoelpoten daarom van viltrondjes. Zie ook houten vloer afwerken en onderhouden.

Tip!

Als je een houten vloer hebt, kun je de vloerdelen ook vol verlijmen op de spaanplaten. Breng met een lijmkam parketlijm aan op de ondeerzijde van de delen en lijm ze op het spaanplaat. Je hoeft geen lijm in de mes en groef aan te brengen. Vernagel elke derde baan in de mes met koploze spijkertjes aan de ondervloer.

Dit stappenplan komt voor in