stappenplan

Hoe egaliseer ik mijn vloer?

Je vloer egaliseren is een must voordat je er een houten vloer, tegels of laminaat op gaat leggen. Dus eerst egaliseren die betonnen vloer, zodat de knikkers nooit meer naar één hoek van de kamer rollen, vloerdelen bewegen of tegels breken. Zorg voor een vlakke basis. Hoe je zo’n strak vloertje gladstrijkt met egalisatiecement lees je allemaal hieronder.

Tip!

Opvullen van kleine oneffenheden kan met standaard egalisatiecement. Voor grotere oneffenheden is er egalisatiecement van zware kwaliteit verkrijgbaar bij Karwei.

Vloer schoonmaken egaliseren
stap 1

Maak de ondergrond schoon

Maak de betonnen ondergrond goed droog en stofvrij. Verwijder eventuele uitstekende spijkers en andere oneffenheden in de vloer. Vul diepe scheuren en gaten met snelcement. Smeer vervolgens de vloer in met voorstrijkmiddel, zo zuigt de vloer straks minder cement op.

Tip!

Snelcement hardt uit in enkele minuten. Maak daarom per keer kleine hoeveelheden aan. Bescherm je handen met stevige rubberen werkhandschoenen, want snelcement is agressief materiaal.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 2

Breng de primer aan

Borstel de primer met roterende bewegingen in met een stoffer op de hele ondergrond. Wacht tot de primer helemaal is ingetrokken en opgedroogd.

Egalisatiecement aanmaken speciekuip
stap 3

Meng de mortel

Meet het vloeroppervlak op dat je wil egaliseren en reken uit hoeveel egalisatiemiddel je nodig hebt. Reken per m2 ongeveer 3 kg. Ga je een grote oppervlakte aanpakken, dan raden we aan deze klus met z'n tweeën te doen. Ook gezellig!

Maak in de speciekuip het egalisatiecement aan met water zoals op de verpakking staat vermeld. Mix het cement minimaal 2 minuten met een mortelmixer en zorg dat het egalisatiecement klontvrij is.

Tip!

Huur eenvoudig voor deze klus een mortelmixer bij Karwei.

egalisatiecement gieten
stap 4

Egaliseer de vloer

Giet het egalisatiecement over de vloer, wat vanzelf gelijkmatig uitvloeit over de oppervlakte. Gebruik een plakspaan voor het uitsmeren van het cement. Zorg ervoor dat alle hoekjes opgevuld zijn. Werk in banen zodat je overal goed bij kunt komen en eindig bij de uitgang. Laat de cement laag 24 uur drogen. Maak het gebruikte gereedschap na afloop direct schoon.

Tip!

Na vier uur kan je op de vloer lopen, en na een dag kan je de vloer betegelen.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Ondervloer leggen - thumbnails
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? - Thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in