stappenplan

Hoe egaliseer ik mijn vloer?

Voordat je tegels, parket of Flexxfloors gaat leggen, is het vaak nodig om de vloer te egaliseren. Het gladmaken gaat simpel met de uitleg in dit stappenplan. Vul scheuren en gaten met snelcement en breng een toplaag aan waarover je egalisatiecement giet.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Opvullen van kleine oneffenheden kan met standaard egalisatiecement. Voor grotere oneffenheden is er egalisatiecement van zware kwaliteit.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 1

Maak een betonnen vloer droog en stofvrij. Verwijder bij een houten vloer uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen stevig vast met extra schroeven. Vul diepe scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met voorstrijkmiddel. De vloer ‘zuigt’ dan minder op. Meet het vloeroppervlak op en reken uit hoeveel egalisatiemiddel er nodig is. Reken per m2 ongeveer 3 kg.

Tip!

Snelcement hardt uit in enkele minuten. Maak daarom per keer kleine hoeveelheden aan. Snelcement is agressief materiaal. Bescherm daarom je handen met stevige rubberen werkhandschoenen.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 2

Breng een 2 mm dikke toplaag aan van spaanplaat. In het stappenplan ‘Zagen’ staan de fijne kneepjes van het zagen. Leg de platen in halfsteens verband. Zet ze om de 30 cm vast met verzonken schroeven. Lees voordat je gaat boren de klusinstructie ‘Boren’. Strijk de platen voor met hechtmiddel. Vul de kieren en spleten op met snelcement.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 3

Maak het egalisatiecement aan in de speciekuip. Het is normaal dat specie dun blijft. Mix het cement en zorg dat het klontvrij is.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 4

Giet het egalisatiemiddel uit over de vloer. Werk in banen zodat je overal goed bij kunt komen. Het cement vloeit vanzelf gelijkmatig uit.

Hoe egaliseer ik mijn vloer?
stap 5

Bevorder het uitvloeien met de plakspaan. Zorg dat alle hoekjes opgevuld zijn. Je kunt meerdere lagen egalisatiecement aanbrengen. Laat dan wel de voorgaande laag 24 uur drogen. Maak het gebruikte gereedschap na afloop direct schoon.

Tip!

Het afwerken van de vloer kan op verschillende manieren. Bekijk eens de stappenplannen ‘Vloer betegelen’ en 'Laminaat leggen’ en ‘Houten vloer leggen’.

Benodigdheden

Materialen (6)
  • Egalisatiecement
  • Hechtmiddel
  • Schroeven
  • Snelcement
  • Spaanplaat 12 mm
  • Voorstrijkmiddel
Gereedschappen (9)
Dit stappenplan komt voor in