stappenplan

Hoe egaliseer ik mijn vloer?

Je vloer egaliseren is een must voordat je er een houten vloer, tegels of laminaat op gaat leggen. Dus eerst egaliseren die betonnen vloer, zodat de knikkers nooit meer naar één hoek van de kamer rollen, vloerdelen bewegen of tegels breken. Zorg voor een vlakke basis. Hoe je zo’n strak vloertje gladstrijkt met egalisatiecement lees je allemaal hieronder.

Tip!

Opvullen van kleine oneffenheden kan met standaard egalisatiecement. Voor grotere oneffenheden is er egalisatiecement van zware kwaliteit verkrijgbaar bij Karwei.

vloer schoonmaken egaliseren
stap 1

Maak de vloer droog en stofvrij

Maak de betonnen vloer droog en stofvrij. Verwijder bij een uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Vul diepe scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met voorstrijkmiddel. De vloer ‘zuigt’ dan minder op. Meet het vloeroppervlak op en reken uit hoeveel egalisatiemiddel er nodig is. Reken per m2 ongeveer 3 kg.

Tip!

Snelcement hardt uit in enkele minuten. Maak daarom per keer kleine hoeveelheden aan. Bescherm je handen met stevige rubberen werkhandschoenen, want snelcement is agressief materiaal.

spaanplaten op vloer schroeven
stap 2

Breng spaanplaten aan

Breng een 2 mm dikke toplaag aan van spaanplaat. Zaag de spaanplaten op maat en leg ze in halfsteens verband. Schroef ze om de 30 cm vast in de betonnen vloer met verzonken schroeven. Lees het stappenplan van Karwei over hoe je in verschillende materialen boort. Strijk de platen voor met hechtmiddel. Vul de kieren en spleten op met snelcement. Laat het snelcement goed uitdrogen.

egalisatiecement aanmaken speciekuip
stap 3

Maak het egalisatiecement aan

Maak in de speciekuip het egalisatiecement aan zoals op de verpakking staat vermeld. Mix het cement met een mortelmixer en zorg dat het cement klontvrij is.

Tip!

Huur eenvoudig een mortelmixer bij Karwei.

egalisatiecement gieten
stap 4

Giet het egalisatiecement over de vloer

Giet het egalisatiecement over de vloer, wat vanzelf gelijkmatig uitvloeit over de oppervlakte. Werk in banen zodat je overal goed bij kunt komen.

egaliseren cement plakspaan
stap 5

Gebruik een plakspaan

Gebruik een plakspaan voor het uitsmeren van het cement. Zorg ervoor dat alle hoekjes opgevuld zijn. Laat de cement laag 24 uur drogen. Maak het gebruikte gereedschap na afloop direct schoon.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? - Thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in