stappenplan

Hoe zet ik mijn houten vloer in de was?

Je houten vloer in de was zetten is even een klus, maar de parketvloer is je zeer dankbaar. Want deze heeft wat te verduren met al die hakken, omgevallen drankjes, andere ongelukjes en al die harde dingen die op z’n dak vallen! Maak het jezelf en de knietjes makkelijk en huur een parketschuurmachine bij Karwei. En dan boenen maar! Bekijk hieronder alles over je vloer in de was zetten.

stap 1

Verwijder uitstekende spijkers

Verwijder uitstekende spijkers met de achterkant van je hamer. Lukt dat niet? Sla ze dan met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Loszittende spijkers vervang je door langere spijkers of schroeven. Als je de plinten verwijdert, heb je meer ruimte voor het schuren van de vloer en beschadig je ze niet. Geen uitstekende spijkers meer? Dan kun je aan de slag met de parketschuurmachine.

stap 2

Oneffenheden schuren

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan om grote oneffenheden snel te verwijderen. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer. Werk niet heen en weer maar telkens in dezelfde richting, dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. Denk erom dat je de machine nóóit draaiend stil laat staan, dan maakt-ie namelijk razendsnel een uitholling in het hout. Haal daarom steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog.

stap 3

Schuurlinnen aanbrengen op de parketschuurmachine

Schuur de vloerdelen nogmaals, deze keer in de léngterichting van de planken. Voor de derde en laatste schuurbeurt breng je fijn schuurlinnen aan op de parketschuurmachine: hoe fijner het schuurpapier, des te mooier de afwerking. Schuur de vloer in de lengterichting van de planken.
Voor het schuren van lastige hoekjes gebruik je een handschuurmachine. Ervaren klussers kunnen ook een kantenschuurmachine gebruiken. Breng ook hier eerst de grove schuurschijf aan en herhaal dit met middel en fijn schuurlinnen.

stap 4

Schoonmaken

Stofzuig vervolgens de vloer en ook goed tussen de kieren. Neem tot slot de vloer af met een licht vochtige dweil.

stap 5

Vloer impregneren

Nu gaan we beginnen met de was. Was geeft de vloer een natuurlijke uitstraling. Op de gebruiksaanwijzing kun je lezen of in de was al een impregneermiddel zit. Is dat niet het geval, dan moet je de vloer eerst impregneren. Doe de impregneer in een emmer en breng 'm in een dunne laag aan op de vloer, ook in de naden. Als de vloer helemaal schoon en droog is, kun je beginnen met het aanbrengen van de was. Om te zien hoe het effect van was is, is het handig eerst even het resultaat te testen op een los stukje hout of in een onopvallend hoekje.

stap 6

In de was zetten

Het beste breng je de was met ronde bewegingen, baan voor baan op. Laat de vloer 10 minuten drogen en wrijf de was opnieuw in. Herhaal deze stappen tot de vloer egaal mat is. Haal iedere keer overtollige was direct weg.

stap 7

Afwerken met een boenmachine

Begin met de hardste borstel om de wax goed in de vloer te wrijven. Verwijder de hardste borstel, herhaal het werk met de middelste en als laatste gebruik je de zachtste borstel voor een mooie matte glans. Deze stappen herhaal je net zo lang tot de vloer niet meer kleverig aanvoelt.0
In de loop van de tijd kunnen hier en daar wat kale plekken ontstaan. Die werk je eenvoudig bij met speciale onderhoudswas. Je vloer blijft prachtig mooi als je hem ieder jaar even in de was zet.

Zo deze vloer kan er weer tegen!

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan

Twijfel je of heb je zelf geen tijd voor je klus? Maak dan gebruik van onze handige Klusservice en stel nooit meer een klus uit. We helpen je graag.

Bekijk meer
Dit stappenplan komt voor in