stappenplan

Hoe schuur ik mijn houten vloer?

Je oude en verweerde vloerdelen worden weer als nieuw door je houten vloer te schuren met een parketschuurmachine. Schuur je vloer grondig blank. Een vermoeiend en tijdrovend karwei, maar het resultaat mag er zijn. Ga zelf aan de slag!

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 1

Je houten vloer schuren? Sla eerst uitstekende spijkers met behulp van een drevel minimaal 3 mm diep het hout in.

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 2

Vervang spijkers die geen grip meer hebben door nieuwe (langere) spijkers of schroeven. Je kunt de oude spijkers verwijderen met behulp van een spijkertrekker.

Tip!

Een houten vloer schuren doe je met een professionele parketschuurmachine en een kantenschuurmachine. Deze zijn te huur bij KARWEI. Reserveer ze tijdig.

stap 3

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer, steeds in dezelfde richting.

Tip!

Een houten vloer schuren: haal steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend stilstaat, 'vreet' zich razendsnel in het hout.

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 4

Breng voor de tweede schuurbeurt middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine en schuur de vloerdelen nogmaals. Werk dit keer in de lengterichting van de planken. Bij de derde schuurbeurt schuur je de vloer nogmaals na in de lengterichting met het fijne schuurlinnen op de parketschuurmachine.

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 5

Gebruik voor het schuren van de kanten een kantenschuurmachine. Met de parketschuurmachine kom je hier niet bij. Begin met de grove schuurschijf en eindig met de fijne.

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 6

Heb je nadat je klaar bent met je houten vloer schuren nog oude lak op plaatsen waar de parketschuurmachine niet bij kon? Gebruik dan verfafbijt. Laat dit een paar minuten inwerken. Verwijder daarna de verf met een krabber en schuur het stuk vloer op (met de hand of een vlakschuurmachine).

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
stap 7

Zuig de vloer grondig en neem hem af met een licht vochtige dweil. Je bent nu klaar met de klus 'Houten vloer schuren met een parketschuurmachine'. Nu kun je verder met de klusinstructie 'Houtenvloer afwerken en onderhouden'.

Tip!

Pas op: de vers geschuurde vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop op schone sokken!

Benodigdheden

Materialen (6)
  • Houtschroeven (platte kop, 6 cm lang)
  • Schuurlinnen (voor parketschuurmachine, grof, middel en fijn)
  • Schuurschijven (voor kantenschuurmachine, grof, middel en fijn)
  • Verfafbijtmiddel + wegwerpkwast
  • Kantenschuurmachine (Huren)
  • Parketschuurmachine (Huren)
Gereedschappen (7)
Dit stappenplan komt voor in