stappenplan

Hoe schuur ik mijn houten vloer?

Je houten vloer schuren is een flinke klus, maar het resultaat is fantastisch. Ramen open, alle meubels aan de kant en schuren maar! Door geregeld je parketvloer te schuren geniet je langer van deze mooie vloer. Wees lief voor je knieën en huur eenvoudig bij Karwei een parketschuurmachine. Wel zo handig! Lees hieronder de beste schuur- en lakaanpak.

Tip!

Schuur een houten vloer met een professionele parketschuurmachine en een kantenschuurmachine. Deze huur je eenvoudig bij Karwei. Reserveer ze wel tijdig.

Wegwerken van oude, uitstekende spijkers met een drevel
stap 1

Verwijder spijkers uit de vloer

Verwijder oude spijkers met een nijptang of sla uitstekende spijkers met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Vervang spijkers die geen grip meer hebben door nieuwe (langere) spijkers of schroeven.

Houten vloerdelen in schuine banen schuren
stap 2

Breng eerst grof schuurlinnen aan

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer, steeds in dezelfde richting.

Tip!

Haal bij het schuren steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend stilstaat, 'vreet' zich razendsnel in het hout.

Houten vloerdelen in de lengterichting van de planken schuren
stap 3

Breng middel grof schuurlinnen aan

Breng voor de tweede schuurbeurt middel grof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine en schuur de vloerdelen nogmaals. Werk dit keer in de lengterichting van de planken. Schuur bij de derde schuurbeurt de vloer nogmaals na in de lengterichting met het fijne schuurlinnen op de parketschuurmachine.

Houten vloerdelen schuren met een kantenschuurmachine
stap 4

Gebruik een kantenschuurmachine

Gebruik voor het schuren van de kanten een kantenschuurmachine. Begin met de grove schuurschijf en eindig met de fijne schijf.

Tip!

Gebruik verfafbijt op plaatsen waar de parketschuurmachine niet bij kan. Laat dit een paar minuten inwerken. Verwijder daarna de verf met een krabber en schuur het stuk vloer op (met de hand of een vlakschuurmachine).

Houten vloerdelen na het schuren afnemen met een licht vochtige dweil
stap 5

Reinig de houten vloer

Stofzuig de vloer grondig en neem deze af met een licht vochtige dweil.

Tip!

Een vers geschuurde houten vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop op schone sokken over de vloer.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? - Thumbnail
Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in