stappenplan

Hoe schuur ik mijn houten vloer?

Je wilt de oude en verweerde houten vloer thuis schuren. Maar hoe ga je te werk? Behandel je houten vloer goed en geef deze een opknapbeurt met een parketschuurmachine. In dit stappenplan van Karwei lees je hoe je de vloer grondig blank schuurt en weer een frisse blik geeft. Met z’n tweeën is het geen vermoeiend en tijdrovend klus, en mag het resultaat er absoluut zijn!

Tip!

Schuur een houten vloer met een professionele parketschuurmachine en een kantenschuurmachine. Deze huur je eenvoudig bij Karwei. Reserveer ze wel tijdig.

wegwerken spijkers drevel
stap 1

Verwijder spijkers uit de vloer

Verwijder oude spijkers met een nijptang of sla uitstekende spijkers met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Vervang spijkers die geen grip meer hebben door nieuwe (langere) spijkers of schroeven.

schuine banen schuren
stap 2

Breng eerst grof schuurlinnen aan

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer, steeds in dezelfde richting.

Tip!

Haal bij het schuren steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend stilstaat, 'vreet' zich razendsnel in het hout.

parketschuurmachine opschuren vloer
stap 3

Breng middel grof schuurlinnen aan

Breng voor de tweede schuurbeurt middel grof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine en schuur de vloerdelen nogmaals. Werk dit keer in de lengterichting van de planken. Schuur bij de derde schuurbeurt de vloer nogmaals na in de lengterichting met het fijne schuurlinnen op de parketschuurmachine.

houten vloerdelen kantenschuurmachin
stap 4

Gebruik een kantenschuurmachine

Gebruik voor het schuren van de kanten een kantenschuurmachine. Begin met de grove schuurschijf en eindig met de fijne schijf.

Tip!

Gebruik verfafbijt op plaatsen waar de parketschuurmachine niet bij kan. Laat dit een paar minuten inwerken. Verwijder daarna de verf met een krabber en schuur het stuk vloer op (met de hand of een vlakschuurmachine).

houten vloerdelen kantenschuurmachine
stap 5

Reinig de houten vloer

Zuig de vloer grondig en neem hem af met een licht vochtige dweil.

Tip!

Een vers geschuurde houten vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop op schone sokken over de vloer.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe zet ik mijn houten vloer in de olie? - Thumbnail
Hoe zet ik mijn houten vloer in de olie? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? - Thumbnail
Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in