stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Wil je de houten vloer gaan behandelen? Goed idee, want er wordt flink op geleefd. Jouw eiken houten vloer verdient goed onderhoud, zodat jij nog vele jaren kunt feesten, springen en genieten. Spullen aan de kant, de ramen open en schuren maar. Wees lief voor je knieën en huur eenvoudig een parketschuurmachine bij Karwei. Als laatste komt de was, olie of lak.

Tip!

Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op de houtsoort is. Zo weet je zeker dat je je vloer niet kunt verpesten.

Tip!

Een afgewerkte houten vloer houd je nog mooier door bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toe te voegen. Wrijf doffe plekken in met onverdunde polish. Een uur na deze behandeling kun je weer over de vloer lopen.

stap 1

Controleer de vloer

Begin met het controleren van de houten vloer. Check of je nog spijkers ziet uitsteken. Is dat het geval? Sla deze dieper in het hout met een hamer en een drevel. Een drevel plaats je met de holle kant op de kop van de spijker, waardoor je meer grip hebt als je de hamer gebruikt.

stap 2

Schuur de houten vloer

Schuur de vloer met een parketschuurmachine. Gebruik voor het schuren van de kanten een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurband. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.

Tip!

Huur bij Karwei een parket- en kantschuurmachines. Bespaar jezelf veel tijd en creëer met deze machines een egaal resultaat. Reserveer een parket- of kantschuurmachine wel op tijd.

Houten vloer dweilen voor het behandelen van de vloer
stap 3

Stofzuig de vloer grondig

Stofzuig de vloer grondig, ook de kieren en naden. Neem deze daarna af met een licht vochtige dweil.

Houten vloer in de was zetten

Impregneermiddel aanbrengen op de vloer met een doek
stap 4

Breng een impregneer laag aan

Breng eerst een impregneer laag van bijvoorbeeld waxolie aan met een niet pluizende doek. Wrijf het impregneermiddel goed in de nerven van het hout. Laat de vloer drogen.

Tip!

Was geeft de vloer een mat of een glanzend uiterlijk. Een matte afwerking geeft de meest natuurlijke uitstraling. Je houten vloer heeft met was meer onderhoud nodig dan met lak. Het is echter wel veel makkelijk om versleten plekken bij te werken.

Was aanbrengen op een vloer met een boenmachine
stap 5

Gebruik een boenmachine voor de was

Gebruik voor het opbrengen van de was een boenmachine, die je bij Karwei kunt huren. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel. Deze stap moet je meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Laat je hierover adviseren bij Karwei.

Tip!

Plekken die in de loop van de tijd kaal zijn geworden werk je eenvoudig bij met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het aan te raden om deze minstens één keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

Houten vloer oliën

Houten vloer oliën met een roller en verfbak
stap 6

Wrijf de houten vloer in met olie

Wrijf de vloer in met de olie en een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is en de vloer niet meer glimt. De vloerolie geeft de vloer een mat uiterlijk. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn dat je de vloer nogmaals behandelt voor een optimaal resultaat. Vraag hierover advies bij jouw Karwei. Beloop de geoliede vloer vervolgens twee dagen niet.

Tip!

De vloer mag je de eerste weken niet met water afnemen. Daarna kun je de vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep.

Tip!

Heb je na verloop van tijd kale plekken op je vloer? Werk deze eenvoudig bij met onderhoudsolie. Je houdt je vloer mooi als je deze minstens één keer per jaar opnieuw in de olie te zet.

Houten vloer lakken

Lak aanbrengen op de vloer met een verfbak en roller
stap 7

Lak de houten vloer

Bedenk van tevoren waar je met je vloer lakken begint en zorg dat je altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een parketlakroller. Rol mee met de nerf. Breng minimaal drie laklagen aan. Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur de houten vloer tussendoor steeds licht op. Sommige vloeren hebben meerdere laklagen nodig. Heb je hier vragen over? Stel je vraag in de dichtbij zijnde Karwei.

Tip!

Gebruik vloerlak op waterbasis. Deze lak is zo goed als geurloos, droogt binnen een paar uur en bevat geen schadelijke oplosmiddelen en is dus milieuvriendelijk. Acryl vloerlak is alleen in een matte of zijdeglans variant verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van acryllak altijd speciale acrylrollers en acrylkwasten.

Emmer met water en vloerpolish om een gelakte vloer schoon te maken
stap 8

Maak de gelakte houten vloer schoon

Maak de gelakte vloer makkelijk schoon met water en een zachte zeepsoort.
Houd de vloer mooi door bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toe te voegen. Wrijf dof geworden plekken in met onverdunde polish, die na een uurtje weer beloopbaar zijn.

Benodigdheden

Materialen (7)
Gereedschappen (0)

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? - Thumbnail
Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in