keuzehulp

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

In de klusinstructie houten vloer schuren heb je geleerd hoe je een oude vloer grondig blank schuurt. In deze klusinstructie laten we zien hoe je de houten vloer afwerkt en onderhoudt. Je hebt drie opties: vloer olie, vloer lakken of in de was zetten.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 1

Voordat je met afwerking en onderhoud van de houten vloer kunt beginnen, zuig je de vloer grondig. Neem hem daarna af met een licht vochtige dweil.

In de was zetten

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 2

Was kan de vloer een mat of een glanzend uiterlijk geven. Een matte afwerking geeft de meest natuurlijke uitstraling. Je houten vloer heeft met was meer onderhoud nodig dan met lak. Het is echter wel veel makkelijk om versleten plekken bij te werken.
Breng eerst een impregneerlaag van bijvoorbeeld waxolie aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf het impregneermiddel goed in de nerven van het hout.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 3

Voor het opbrengen van de was gebruik je een boenmachine. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel. Deze stap moet je meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Vraag hierover advies bij KARWEI.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 4

Plekken die in de loop der tijd kaal zijn geworden, werk je eenvoudig bij met speciale onderhoudswas en een zachte doek. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

Tip!

Test eerst op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op deze houtsoort is.

Vloer olie

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 5

Vloer olie geeft de vloer een mat uiterlijk. Vloer olie heeft meer onderhoud nodig dan vloer lak. Het is wel veel makkelijker om versleten plekken bij te werken. Wrijf de vloer in met de vloer olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang totdat alle vloer olie ingetrokken is en de vloer een matte aanblik heeft gekregen. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn de vloer nogmaals te behandelen voor een optimaal resultaat. Vraag hierover advies bij KARWEI. De vloer vervolgens 2 dagen niet belopen.

Tip!

Heb je je vloer met vloer olie behandeld? De eerste weken niet met water afnemen. Daarna kun je de vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 6

Plekken die in de loop der tijd kaal geworden zijn, kun je eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. Je houdt je vloer mooi als je hem minstens een keer per jaar opnieuw in de vloer olie zet.

Vloer lakken

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 7

Je vloer lakken met vloerlak (halfmat of hoogglans) geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf. Je vloer lakken is meer werk, maar je hebt er jarenlang geen onderhoud meer aan. Tegenwoordig is vloerlak watergedragen. Beter voor het milieu en geen last van stank. Het enige nadeel van je vloer lakken is dat het herstellen van krassen en doffe plekken lastig is.
Bedenk van tevoren waar je met je vloer lakken begint en zorg dat je altijd eindigt bij de deur. Breng de vloerlak aan met een parketlakroller. Rol mee met de nerf. Minimaal drie laklagen aanbrengen. Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen, informeer hierover bij KARWEI.
Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur hem tussendoor steeds licht op.

Tip!

Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl). Dit is bijna reukloos, droogt binnen enkele uren en bevat geen schadelijke oplosmiddelen. Acryl vloerlak is verkrijgbaar in mat of zijdeglans. Gebruik voor het vloer lakken met acryllak altijd speciale acrylrollers.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?
stap 8

Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort. Hij blijft mooier als je bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt. Dof geworden plekken wrijf je in met onverdunde polish. Deze is na een uurtje beloopbaar.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Vloerolie
  • Zachte doek
  • Parketlakroller + verfbakje
  • Vloerlak
  • Impregneermiddel, bijvoorbeeld waxolie
  • Vloerwas
  • Boenmachine
Gereedschappen (0)
Deze keuzehulp komt voor in