keuzehulp

Hoe leg ik een parket vloer?

Een vloer is ontzettend sfeer bepalend voor jouw interieur, daarom wil je een vloer die past bij jouw persoonlijke stijl en wensen. Een parketvloer geeft jouw ruimte uitstraling en karakter. Ben je op zoek naar een authentieke vloer die een karakteristieke sfeer geeft aan jou ruimte, dan zit je goed bij KARWEI.

KARWEI heeft een ruim assortiment parket vloeren zorgvuldig samengesteld naar jouw behoeftes en wensen. Alle parket planken zijn in 2 lagen verdeeld, de toplaag en de onderlaag. De toplaag is gemaakt van echt hard hout en daarom enorm duurzaam bovendien is elke plank uniek. De onderlaag is gemaakt van geperst hout en remt de werking van de vloer. Door de duurzaamheid van de planken kun je jouw parketvloer na jaren weer opschuren en opnieuw afwerken in de trend van het moment.

Het leggen van een parketvloer is een nauwkeurig karwei die niet voor iedere doe-het-zelver is weg gelegd. Als ervaren doe-het-zelver kun je zelf de parketvloer leggen maar met onze KARWEI Klusservice is het ook mogelijk om jou parketvloer vakkundig te laten meten en leggen. Dit bespaart jou enorm veel tijd, en je bent zeker van een professioneel gelegde vloer naar jouw wensen.

Voordelen

 • Echte houten toplaag, elke plank is uniek
 • Zeer duurzaam: opschuren, opnieuw afwerken mogelijk
 • Werkt fors minder dan een massieve plankenvloer
 • Geschikt voor vloerverwarming d.m.v. warm water
Bekijk het assortiment

Nadelen

 • Kan niet goed tegen vocht
 • Minder geluiddempend dan vinyl en PVC

Voorbereiding

In het KARWEI assortiment is voor ieder wat wils, we hebben van klassiek tot modern genoeg keuze in parketvloeren. Bij KARWEI heb je keuze uit een creëer-het-zelf of kant-en-klaar parket vloer (lees hier de verschillen). Alle parket vloeren hebben minimaal 10 jaar tot 20 jaar garantie.

Opmeten van de ruimte
Voordat je het parket uiteindelijk gaat aanschaven is het handig om een nauwkeurige tekening van jouw ruimte te maken. Houdt hierbij goed rekening met eventueel afwijken in de ruimte. Bedenkt van tevoren in welk patroon je de vloer wil leggen dit kan ook gevolgen hebben op de hoeveelheid M2 die je nodig hebt.

Zorg dat je de juist afmetingen hebt, het is aan de raden om alles zelf te meten en daarna een controle uit te voeren om verrassingen te voorkomen.
Houdt rekening met 10% extra zaagruimte. Bij parket vloeren kun je eventueel beschadigde planken vervangen, dus een aantal extra planken bewaren kan nooit kwaad. Als je pakken overhebt kun je deze altijd retourneren in de winkel.
Kijk goed hoeveel M2 er in een pak zit, bereken daarna goed door hoeveel pakken je nodig hebt.
Het opmeten van de ruimte kun je ook laten doen door de KARWEI Klusservice.

Dit heb je verder nodig
- Goede ondergrond
- Optioneel: ondervloer
- Vloer gereedschap
- Plinten
- Optioneel: vloer onderhoud

Parket leggen

Het leggen van een parket vloer is niet een alledaags klusje, voor een gemiddelde doe-het-zelver is het niet aan te raden een parket vloer zelf te leggen. Met behulp van KARWEI Klusservice kun je door vakkundige professionals alles laten doen; op meten en leggen. Dit bespaart jou enorm veel tijd, en je bent zeker van een professioneel gelegde vloer naar jouw wensen.

Ondergrond:
Vol verlijmt kan je parket rechtstreeks plakken op een vlakke ondergrond die drukvast, schoon, vocht- en scheurvrij is. Voldoet jouw ondergrond niet aan de bovenstaande eisen dan kun je deze zelf geschikt maken.

Als je een betonnen ondergrond hebt kun je met behulp van een egaliseer cement de vloer egaliseren. Voor extra geluidsreductie, geluiddemping, egalisatie en warmte isolatie kun je een ondervloer tussen de ondergrond en het parket leggen. De Firstfloor Isoline of Firstfloor Isoline Plus zijn uitermate geschikt als ondervloer voor parket.

Beschik je over een houten ondergrond dan kun je met behulp van spaanplaat de ondergrond gereed maken voor het leggen van parket. Wil je extra geluidsreductie, geluiddemping, egalisatie en warmte isolatie kun je een ondervloer tussen de ondergrond en het parket leggen. De Firstfloor Isoline of Firstfloor Isoline Plus zijn uitermate geschikt als ondervloer voor parket.

Onderhoud

Als je een parketvloer gaat aanschaven is het handig om te weten wat er aan onderhoud moet gebeuren. Het grote en dagelijkse onderhoud is verschillend per situatie; wordt de vloer intensief gebruikt, hoeveel laklagen heeft de vloer, voor welke kwaliteit vloer heb je gekozen etc. Hieronder staan alvast wat tips voor het onderhoud van een parketvloer die voor iedereen gelden:

 1. Door middel van een schoonloopmat houdt je veel vuil en chemicaliën van schoeisel buiten.
 2. Reinig met een zachte veeg of stofzuiger de vloer regelmatig, hierdoor kan het vuil ook geen verdere sporen nalaten op de vloer.
 3. Maak objecten die je vaak over de vloer schuiven zo krasbestendig mogelijk. Voorzie alle stoelen van vilten, gebruik de stofzuiger op de juiste stand en check regelmatig of er geen zand op de wieltjes ligt.
 4. Gebruik regelmatig de geschikte HG parket reiniger voor het reinigen van jou vloer. Let op dat je de dweil of mop extra goed uitwringt zodat je weinig vocht gebruikt (te veel vocht kan schadelijk zijn voor de vloer). Frequentie van reinigen is afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt.
 5. Bij morsen; probeer altijd zo snel mogelijk met een licht vochtige doek zonder schoonmaakmiddel weg te halen. Daarna de vlek behandelen met de juiste methode.
Tip!

Per vloer is het verschillend wat je aan groot onderhoud kan doen. Bekijk het klusadvies houten vloer onderhouden en afwerken

Soorten parket

KANT-EN-KLAAR (behandeld)
Bij KARWEI hebben wij diverse soorten kant-en-klaar parket. Deze planken hebben geen extra behandeling meer nodig als ze gelegd zijn. We hebben verschillende soorten afwerkingen denk aan; white wash, naturel olie of een gekleurde lak. De vtwonen parketvloeren zijn stuk voor stuk uniek en onderscheidend in afwerking. Zo is er voor elke smaak een geschikte parketvloer. Wil je na verloop van tijd een andere look voor jouw vloer? Dan kun je de vloer opschuren en een nieuwe olie aanbrengen.

CREEER-HET-ZELF (onbehandeld)
Van de Le Noir & Blanc parket collectie heeft KARWEI ook een onbehandeld parket. Deze kun je naar eigen wens afwerken met een van de vier soorten oliën. Hiermee kun je dus jouw unieke vloer creëren. Door meerdere lagen aan te brengen wordt het effect van de olie beter zichtbaar. Wil je na verloop van tijd een andere look voor jouw vloer? Dan kun je de vloer opschuren en een nieuwe olie aanbrengen.

Bekijk het assortiment parket

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe leg ik een houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een houten vloer? stappenplan
Laminaat leggen - thumbnails
Hoe leg ik een laminaat vloer? stappenplan
Ondervloer leggen - thumbnails
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in