stappenplan

Hoe zet ik mijn houten vloer in de olie?

In deze video laten we je zien hoe je een houten vloer afwerkt door deze te oliën. Welke afwerking je ook kiest, voor het beste resultaat moet je de vloer eerst helemaal kaal schuren en losse en uitstekende spijkers verwijderen.

Voorbereiding

Uitstekende spijkers verwijder je met de achterkant van een hamer. Lukt dat niet? Sla ze dan met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Loszittende spijkers vervang je door langere spijkers of schroeven. Als je plinten verwijdert heb je meer ruimte voor het schuren van de vloer en beschadig je ze niet. Geen uitstekende spijkers meer? Dan kun je aan de slag met de parketschuurmachine.

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan om grote oneffenheden snel te verwijderen. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden over de vloer. Werk niet heen en weer maar telkens in dezelfde richting, dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. Denk erom dat je de machine nóóit draaiend stil laat staan, dan maakt-ie namelijk razendsnel een uitholling in het hout. Haal daarom steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog.

Breng nu middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine. Schuur de vloerdelen nogmaals, deze keer in de léngterichting van de planken. Voor de derde en laatste keer schuren breng je fijn schuurlinnen aan op de parketschuurmachine: hoe fijner het schuurpapier, des te mooier de afwerking. Schuur de vloer in de lengterichting van de planken.

Voor het schuren van lastige hoekjes gebruik je een handschuurmachine. Ervaren klussers kunnen ook een kantenschuurmachine gebruiken Breng ook hier eerst de grove schuurschijf aan en herhaal dit met middel,- en fijn schuurlinnen.

Stofzuig vervolgens de vloer (ook goed tussen de kieren). Tot slot de vloer afnemen met een licht vochtige dweil. Dan gaan we nu verder met de vloer in de olie zetten.

In de olie zetten

Olie heeft een iets mattere uitstraling en trekt meer in het hout. Je hoeft de vloer daarom ook niet eerst te impregneren. Roer goed en giet de olie in een bakje. Voor het aanbrengen van de olie neem je een lakroller waarmee je de olie in een dunne laag aanbrengt. Als je geen lakroller hebt, kun je ook een niet pluizende doek gebruiken. Werk altijd vanuit de hoeken naar een deuropening toe zodat je niet onnodig over de net behandelde vloer hoeft te lopen.

Ga net zolang met de lakroller over de vloer tot alle vloerolie is ingetrokken. Wacht een minuut of tien. De vloer moet er dan mat uitzien. Is dat niet het geval of zie je ongelijke plekken, herhaal dan de behandeling met een dunne laag nieuwe olie.

Wrijf 10 minuten na het aanbrengen de olie uit met een doek. Hierdoor kun je plakkerige gedeeltes verwijderen/voorkomen.

Afwerking

Een vloer die in de olie is gezet, mag je twee dagen niet belopen en de eerste weken niet met water afnemen. Daarna maak je hem schoon met speciale zachte vloerzeep. Zo, deze vloer kan er weer tegen!

Benodigdheden

Materialen (14)
Gereedschappen (5)
Dit stappenplan komt voor in