stappenplan

Houten vloer oliën

Elke houten vloer verdient onderhoudsolie! Of je vloer net nieuw is of niet, deze wil het liefst elk jaar geolied worden. Net als een masker goed is voor je huid, wil je eiken vloer ook verwend worden. Schuur de vloer licht op en oliën maar. We hebben alle informatie voor je verzameld zodat jij deze klus goed kunt aanpakken. Lees hieronder hoe je te werk gaat!

Tip!

Voor het beste resultaat moet je de vloer eerst helemaal kaal schuren en losse en uitstekende spijkers verwijderen, voordat je deze gaat oliën.

stap 1

Schuur de houten vloer

Zorg ervoor dat de houten vloer helemaal gladgeschuurd en stofvrij is voordat je deze gaat oliën. Bekijk in dit Karwei stappenplan hoe je een houten vloer moet schuren (Hoe schuur ik mijn houten vloer?). Haal ook de plinten van de muur voor een beter geschuurd resultaat. Neem de vloer als laatste af met een licht vochtige dweil.

stap 2

Breng de olie aan op de vloer

Roer de olie goed en giet het in een verfbakje. Breng de olie aan in een dunne laag met een lakroller. Rol net zolang tot alle vloerolie is ingetrokken. Wacht 10 minuten en wrijf de olie uit met een doek, zo kun je plakkerige gedeeltes verwijderen of voorkomen. Herhaal de behandeling met een dunne laag nieuwe olie, als de vloer nog niet mat is of je ongelijke plekken ziet.

Tip!

Werk altijd vanuit de hoeken naar een deuropening toe, zodat je niet over de net geoliede vloer hoeft te lopen.

Tip!

Laat de geoliede vloer twee dagen drogen zonder deze te belopen. De vloer de eerste weken ook niet met water afnemen, maar maak hem schoon met speciale zachte vloerzeep.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? - Thumbnail
Hoe zet ik mijn houten vloer in de was? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in