stappenplan

Hoe leg ik een tegelvloer?

Ga je een tegelvloer leggen? Of het nou gaat om het tegelen van een badkamervloer of een andere ruimte in huis, het is handig om te kijken of de ondervloer goed vlak is. Het is tenslotte zonde als je vloertegels breken door een oneffenheidje in de vloer. Eerst egaliseren is dan de oplossing, en daarna kun je jouw tegelvloer leggen! Zoek mooie vloertegels uit en ga met behulp van alle stappen hieronder jouw strakke tegelvloer leggen.

hoeveelheid tegels tegelvloer
stap 1

Bereken het aantal tegels

Meet de oppervlakte van de vloer op en bereken de hoeveelheid vloertegels. Houd daarbij rekening met de voegen. Zorg ervoor dat straks de passtukken aan tegenoverliggende zijden van de vloer even groot zijn.

stap 2

Bekijk of egalisatie nodig is

Een vlakke ondergrond is cruciaal als je tegels wilt leggen. Of je nu tegels gaat lijmen op beton of een andere ondervloer, bekijk altijd of egalisatie nodig is. Met egalisatiecement kan je oneffenheden van enkele millimeters tot enkele centimeters opheffen en je vloer gemakkelijk egaliseren. Reken ongeveer 3 kg cement per vierkante meter. Wil je oneffenheden tot 3 cm opvullen: haal dan egalisatiecement van zware kwaliteit.

spandraden vloer betegelen
stap 3

Zet twee spandraden

Bevestig twee spandraden aan stalen spijkers die je in de vloer slaat. Zorg ervoor dat de afstand van deze draden tot de muur even groot is als de breedte van het passtuk (plus de voeg). Zet de spandraden haaks op de deur, zodat de ‘zichtlijn’ van de tegelvloer voor het gevoel netjes recht loopt.

tegellijm aanbrengen tegelvloer
stap 4

Maak de tegellijm

Maak de tegellijm aan zoals op de verpakking staat beschreven. Het is nu tijd om de lijm aan te brengen. Maar waar begin je met tegelen? Begin altijd met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan met een troffel. Verdeel de lijm gelijkmatig met een lijmkam, door deze stevig tegen de vloer aan te drukken.

Tip!

Breng per keer niet meer dan 1 m2 lijm aan, want de lijm droogt erg snel.

tegel leggen tegelvloer
stap 5

Plaats de eerste tegel

Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Druk hem stevig in de lijm vast.

Tip!

Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar heen. Zo vallen eventuele kleine kleurverschillen later minder op.

tegels leggen voegkruisjes
stap 6

Gebruik voegkruisjes tussen de tegels

Druk een voegkruisje (diep) op de hoekpunten van de tegel in de lijm. Plaats de volgende tegel strak tegen de voegkruisjes aan. Breng de volgende tegel aan en herhaal het plaatsen van de kruisjes. Veeg overtollige lijmresten direct weg met een vochtige spons.

Tip!

Controleer regelmatig of de tegels ‘op het oog’ recht lopen en of ze allemaal precies tegenover elkaar zitten. Zolang de lijm nog niet droog is, kan je de tegels nog wat verschuiven. Gebruik een lange lat bij het controleren of de tegels aan de voorkant netjes lijnen.

Tip!

Ligt een tegel iets te diep? Hoog deze op door wat meer tegellijm op de vloer aan te brengen.

tegelranden op maat snijden
stap 7

Snij de randen op maat

Maak de passtukken voor de randen van de vloer op maat met een tegelsnijder. Teken de maat op de tegel af met viltstift. Teken de snijlijn zo af dat het breukvlak later in de hoek komt. Houd rekening met de voegbreedte. Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje enkele malen over de tegel heen totdat er een kras in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door.

Tip!

Huur bij Karwei een tegelsnijder. Zeer praktisch als je maar eenmalig gaat tegelen.

profielmal tegels zagen
stap 8

Gebruik een profielmal

Gebruik een profielmal voor het aftekenen van lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen. Druk de mal tegen het voorwerp aan zodat de pennen de vorm overnemen. Teken de vorm af op de tegel. Gebruik een tegelzaag voor het maken van gebogen uitsparingen. Werk kleine hoekjes en randjes voorzichtig bij met een knabbeltang. Vijl de randen glad met een tegelvijl.

kant-en-klaar voegmiddel tegelvloer
stap 9

Voeg de tegelvloer

Laat de tegellijm 24 uur uitharden voordat je de tegels gaat voegen. Gebruik kant-en-klaar voegmiddel of poedervormig voegmiddel aangemaakt met water, zoals op de verpakking staat. Breng het voegmiddel aan met een rubberen spaan en wrijf dit over de tegels. Druk het voegmiddel goed in de voegen. Werk snel door, want voegmiddel wordt snel hard.

Tip!

De voegkruisjes kan je gewoon laten zitten, want deze worden door het voegmiddel afgedekt.

schoonmaken tegelvloer
stap 10

Verwijder de voegmiddelrestanten

Verwijder gemorst voegmiddel op de tegels voorzichtig met een vochtige spons. Pas op dat je geen voegmiddel uit de voegen veegt. Wacht tot het voegmiddel uitgehard is en wrijf de waas weg die op de tegels is achtergebleven. Veeg de tegels tot slot na met een droge doek.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel? stappenplan
Laminaat leggen - thumbnails
Hoe leg ik een laminaat vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe leg ik een houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een houten vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in