stappenplan

Hoe leg ik een tegelvloer?

Tegels zijn de beste manier om een keuken- of badkamervloer af te werken. Ze bieden maximale bescherming tegen vocht. Geef elke ruimte een eigen sfeer met een mooie tegel in jouw gewenste kleur en maat. Je eigen tegelvloer leggen kan jij ook met deze klusinstructie erbij.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Zorg voor een vlakke ondergrond. Met behulp van egalisatiecement kan je oneffenheden van enkele millimeters opheffen. Reken daarvoor op circa 3 kilo cement per vierkante meter.

Tip!

Wil je oneffenheden tot 3 centimeter opvullen? Haal dan bij de speciaalzaak egalisatiecement van zware kwaliteit.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 1

Meet de lengte en breedte van de vloer op en bereken hoeveel tegels je kwijt kunt. Houd daarbij rekening met de voegen. Die komen tussen de tegels onderling en daar waar ze op de muren aansluiten. Zorg ervoor dat straks de passtukken aan tegenoverliggende zijden van de vloer even groot zijn.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 2

Bevestig twee spandraden aan stalen spijkers die je in de vloer slaat. De afstand van deze draden tot de muur is even groot als de breedte van het passtuk (plus de voeg!).

Tip!

In oudere huizen staan de muren niet altijd 100% haaks op elkaar. Zorg dan dat de spandraden haaks staan op de deur. Dan loopt de ‘zichtlijn’ van de tegelvloer voor het gevoel netjes recht.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 3

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan met een troffel. Verdeel de lijm gelijkmatig met een lijmkam, die je stevig tegen de vloer aandrukt.

Tip!

Breng per keer niet meer dan 1 m2 lijm aan. De lijm droogt snel.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 4

Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Druk hem stevig in de lijm vast.

Tip!

Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar heen gebruikt, vallen eventuele kleine kleurverschillen later minder op.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 5

Druk op de hoekpunten van de tegel een voegkruisje (diep) in de lijm. Plaats de volgende tegel strak tegen de voegkruisjes aan. Breng dan de volgende tegel aan, enzovoort. Veeg overtollige lijmresten direct weg met een vochtige spons.

Tip!

Controleer regelmatig of de tegels ‘op het oog’ recht lopen en of ze allemaal precies tegenover elkaar zitten. Zolang de lijm nog niet droog is, kan je de tegels nog wat verschuiven. Controleer met een lange lat of de tegels aan de voorkant netjes lijnen.

Tip!

Tegels die iets te diep liggen, kan je ophogen door wat meer tegellijm op de vloer aan te brengen.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 6

Maak de passtukken voor de randen van de vloer op maat met een tegelsnijder. Teken de maat op de tegel af met viltstift. Houd rekening met de voegbreedte. Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje enkele malen over de tegel heen totdat er een kras in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door.

Tip!

Bij KARWEI kan je ook goede tegelsnijders huren. Dan hoef je ‘m voor een eenmalige klus niet te kopen.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 7

Teken de snijlijn zo af dat het breukvlak later in de hoek komt. Werk eventuele kleine hoekjes en randjes voorzichtig bij met behulp van een knabbeltang. Vijl de randen zonodig glad met een tegelvijl. Gebruik een tegelzaag voor het maken van gebogen uitsparingen. Gebruik je een profielmal voor het aftekenen van lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen. Druk de mal tegen het voorwerp aan zodat de pennen de vorm zoveel mogelijk volgen.Teken deze vorm vervolgens af op de tegel.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 8

Na 24 uur is de lijm uitgehard en kan je de tegels voegen. Je kunt kant-en-klaar voegmiddel gebruiken of poedervormig voegmiddel zelf aanmaken met water (zie de gebruiksaanwijzing). Breng het voegmiddel aan door het met een rubberen spaan over de tegels te wrijven. Druk het voegmiddel goed in de voegen. Werk snel door, want voegmiddel wordt snel hard!

Tip!

Je kunt de voegkruisjes gewoon laten zitten, want deze worden door het voegmiddel afgedekt.

Hoe leg ik een tegelvloer?
stap 9

Verwijder eventueel gemorst voegmiddel op de tegels voorzichtig met een vochtige spons. Pas op dat je geen voegmiddel uit de voegen veegt. Wacht tot het voegmiddel uitgehard is en wrijf de waas weg die op de tegels is achtergebleven. Veeg de tegels tot slot na met een droge doek. Je tegelvloer is klaar!

Benodigdheden

Materialen (6)
Gereedschappen (12)
Dit stappenplan komt voor in