stappenplan

Hoe leg ik een laminaat vloer?

Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen: laminaat is relatief goedkoop, slijtvast en vergt amper onderhoud. In de video en het stappenplan leer je hoe je de klus laminaat leggen succesvol aanpakt.

stap 1

Voorbereiding

Meet het oppervlak van je vloer. Neem tien procent extra in verband met zaagverlies. Laat de pakken liggend 48 uur op temperatuur komen in de kamer waar je de vloer gaat leggen.

Tip!

Zet de pakken niet schuin tegen de muur in verband met eventueel krom trekken.

stap 2

De eerste baan

Begin altijd in een hoek. Kijk goed op de verpakking of het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur moet liggen. Met afstandhouders hou je de vloer 1 cm van de muur. Dan kan die nog uitzetten.

Soms lopen er leidingen midden door een laminaat deel. Deze werk je netjes weg met hulp van een speedboor en een decoupeerzaag.

Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste. Het deel dat overblijft gebruik je weer in de volgende rij. Draai het laatste deel van een baan een halve slag en leg ‘m op 1 centimeter van de muur. Teken bij het einde van het vorige deel af en knip op maat of zaag met een laminaatsnijder.

Neem de tijd voor de eerste twee banen. Die moeten perfect in elkaar zitten!

stap 3

Overige banen

Elke nieuwe baan begin je met het afgezaagde deel van het laatste stuk van de vorige baan. Dat deel mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Zaag anders een nieuwe plank doormidden en begin daarmee. Lastige hoekjes snij je perfect op maat met een handige profielmal.

Gebruik planken van de verschillende pakken door elkaar: zo vallen eventuele kleurverschillen minder op.

Zo, die ligt!

Tip!

Controleer na elke baan of het laminaat goed sluit. Het is later niet meer mogelijk om een kier dicht te krijgen.

Benodigdheden

Materialen (1)
Dit stappenplan komt voor in