stappenplan

Hoe leg ik een laminaat vloer?

Laminaat leggen is zeer aantrekkelijk om meerdere redenen: laminaat is relatief goedkoop, slijtvast en vergt amper onderhoud. En je legt het in een handomdraai met dit stappenplan van Karwei. Bekijk snel welke stappen er zijn en waar je op moet letten.

Tip!

Plaats voordat je start met een laminaat vloer leggen op de ondergrond een ondervloer. Bekijk daarvoor het Karwei stappenplan Hoe leg ik een ondervloer?

stap 1

Meet de oppervlakte op

Meet het oppervlak op van de vloer waar je laminaat gaat leggen. Neem tien procent extra in verband met zaagverlies. Laat de pakken liggend 48 uur op temperatuur komen in de kamer waar je de vloer gaat leggen.

Tip!

Zet de pakken niet schuin tegen de muur in verband met eventueel krom trekken.

stap 2

Leg de eerste baan

Begin in een hoek. Kijk op de verpakking of het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur moet liggen. Hou met afstandhouders de laminaatvloer 1 cm van de muur, zodat deze nog kan uitzetten. Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste. Gebruik het deel dat overblijft in de volgende rij. Draai het laatste deel van een baan een halve slag en leg hem op 1 cm van de muur. Teken bij het einde van het vorige deel af. Zaag met een laminaatsnijder het vloerdeel op maat. Neem de tijd voor de eerste twee banen.

Tip!

Lopen er leidingen midden door een laminaat deel? Meet de contouren op en zaag de uitsparingen uit met een speedboor en een decoupeerzaag.

stap 3

Leg de overige banen

Begin elke nieuwe baan met het afgezaagde deel van het laatste stuk van de vorige baan. Maak dat deel niet korter dan 30 cm. Zaag anders een nieuwe plank doormidden en begin daarmee. Snij lastige hoekjes perfect op maat met een handige profielmal. Controleer na elke baan of het laminaat goed sluit, want het is later niet meer mogelijk om een kier dicht te krijgen.

Tip!

Gebruik planken van de verschillende pakken door elkaar: zo vallen eventuele kleurverschillen minder op.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in