stappenplan

Hoe leg ik een laminaat vloer?

Door laminaat te leggen geef je een kamer echte een upgrade. Laminaat leggen is bij uitstek de klus die je gezellig samen doet. Er gaat namelijk wel even wat tijd in zitten, maar gezelligheid kent geen tijd. Wist je dat laminaat relatief goedkoop is, slijtvast, makkelijk te reinigen en weinig onderhoud nodig heeft? Super toch! Bekijk hieronder ons hoe-moet-ik-zelf-laminaat-leggen-plan.

Tip!

Plaats voordat je start met een laminaat vloer leggen op de ondergrond een ondervloer. Bekijk daarvoor het Karwei stappenplan Hoe leg ik een ondervloer?

stap 1

Meet de oppervlakte op

Meet het oppervlak op van de vloer waar je laminaat gaat leggen. Neem tien procent extra in verband met zaagverlies. Laat de pakken liggend 48 uur op temperatuur komen in de kamer waar je de vloer gaat leggen.

Tip!

Zet de pakken niet schuin tegen de muur in verband met eventueel krom trekken.

stap 2

Leg de eerste baan

Begin in een hoek. Kijk op de verpakking of het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur moet liggen. Hou met afstandhouders de laminaatvloer 1 cm van de muur, zodat deze nog kan uitzetten. Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste. Gebruik het deel dat overblijft in de volgende rij. Draai het laatste deel van een baan een halve slag en leg hem op 1 cm van de muur. Teken bij het einde van het vorige deel af. Zaag met een laminaatsnijder het vloerdeel op maat. Neem de tijd voor de eerste twee banen.

Tip!

Lopen er leidingen midden door een laminaat deel? Meet de contouren op en zaag de uitsparingen uit met een speedboor en een decoupeerzaag.

stap 3

Leg de overige banen

Begin elke nieuwe baan met het afgezaagde deel van het laatste stuk van de vorige baan. Maak dat deel niet korter dan 30 cm. Zaag anders een nieuwe plank doormidden en begin daarmee. Snij lastige hoekjes perfect op maat met een handige profielmal. Controleer na elke baan of het laminaat goed sluit, want het is later niet meer mogelijk om een kier dicht te krijgen.

Tip!

Gebruik planken van de verschillende pakken door elkaar: zo vallen eventuele kleurverschillen minder op.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel? - Thumbnail
Overgangsprofielen plaatsen? Zo doe je dat zelf | Karwei stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe leg ik plinten op mijn vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik plinten op mijn vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe leg ik een houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een houten vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in