stappenplan

Hoe zet ik mijn houten vloer in de blackwash?

In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je de nerf van je vloer een mooi kleur-accent kunt geven. Daarvoor gebruik je verdunde verf op waterbasis, acrylverf. Kies je voor wit dan noem je het whitewashen, neem je zwarte verf dan heet het blackwashen.

Voorbereiding

Welke afwerking je ook kiest, voor het beste resultaat moet je de vloer eerst helemaal kaal schuren en losse en uitstekende spijkers verwijderen. Uitstekende spijkers verwijder je met de achterkant van een hamer. Lukt dat niet? Sla ze dan met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Loszittende spijkers vervang je door langere spijkers of schroeven.

Als je plinten verwijdert, heb je meer ruimte voor het schuren van de vloer en beschadig je ze niet. Geen uitstekende spijkers meer? Dan kun je aan de slag met de parketschuurmachine.

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan om grote oneffenheden snel te verwijderen. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden over de vloer. Werk niet heen en weer maar telkens in dezelfde richting, dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. Denk erom dat je de machine nóóit draaiend stil laat staan, dan maakt-ie namelijk razendsnel een uitholling in het hout. Haal daarom steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog.

Breng nu middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine. Schuur de vloerdelen nogmaals, deze keer in de léngterichting van de planken.

Voor de derde en laatste keer schuren breng je fijn schuurlinnen aan op de parketschuurmachine: hoe fijner het schuurpapier, des te mooier de afwerking. Schuur de vloer in de lengterichting van de planken.

Voor het schuren van lastige hoekjes gebruik je een handschuurmachine. Ervaren klussers kunnen ook een kantenschuurmachine gebruiken. Breng ook hier eerst de grove schuurschijf aan en herhaal dit met middel,- en fijn schuurlinnen.

Stofzuig vervolgens de vloer en ook goed tussen de kieren. Tot slot afnemen met een licht vochtige dweil.

Blackwashen

Nu kunnen we aan de slag met het aanbrengen van de blackwash. Trek beschermende kleding en waterwerende handschoenen aan tegen de verfspetters. Giet de verf in een emmer en verdunnen met water. Hier houden we één deel verf en twee delen water aan. En roer het mengsel goed door. Heb je verf van een ander merk? Lees dan eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Oefen het blackwashen eerst op een restje hout of in een hoekje waar later een bank of kast komt. Dit is het effect na één behandeling...na twee……en na drie behandelingen. Zo kies je zelf heel makkelijk jouw favoriete tint.

We gaan beginnen. Bepaal eerst waar je begint en waar je wilt eindigen. Doop de spons of doek in de verdunde verf en wrijf in een hoog tempo met de nerf mee in de lengterichting over de vloerdelen. Werk altijd naar de deuropening, zo sluit je jezelf niet op.

Maak elke plank in één keer af, dus nooit halverwege stoppen. Veeg overlappende delen goed uit. Laat de verf enkele minuten intrekken en wrijf de geverfde vloerdelen na met een schone, licht vochtige doek.

Laat de verf minimaal 4 uur drogen voordat je verder gaat.

Afwerken

Lelijke overlappingen? Schuur dan één plank kaal en doe de stappen opnieuw.

Door het verven komen de houtvezels omhoog. Om die weg te halen moet je de hele vloer nog even líchtjes opschuren. Dat dit met de hand, met weinig druk en met heel fijn schuurpapier. Nu kun je op dezelfde manier een eventuele tweede of derde laag verf aanbrengen.

Deze verf is niet slijtvast. Je moet dus altijd nog een lak- of waslaag aanbrengen.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan
Dit stappenplan komt voor in