stappenplan

Hoe zet ik mijn houten vloer in de blackwash?

Wil je de laminaat vloer gaan verven? Ga dan je houten vloer verven in een stijlvolle zwarttint. We noemen dat ook wel een blackwashen. Super tof vloer-idee. Bekijk in deze klusvideo stap voor stap hoe je de houten vloer omtovert in een donkere vloer met klasse. Of misschien wil je liever een houten vloer met een witte waas, ook bekend als een whitewash vloer. Het principe is hetzelfde. Succes met deze klus, en weet dat het eindresultaat prachtig is!

Spijkers verwijderen in houten vloer voor verven
stap 1

Verwijder alles in en op de vloer

Maak voor het beste resultaat je de vloer eerst helemaal kaal en verwijder losse en uitstekende spijkers. Gebruik de achterkant van een hamer om de spijkers te verwijderen. Lukt dat niet? Sla ze dan met een drevel minimaal 3 mm diep het hout in. Vervang loszittende spijkers door langere spijkers of schroeven.

Tip!

Als je plinten verwijdert, heb je meer ruimte voor het schuren van de vloer en beschadig je ze niet. Dan kun je aan de slag met de parketschuurmachine.

Houten vloer schuren met parketschuurmachine
stap 2

Schuur de vloer drie keer

Voor deze klus kun je het beste een parketschuurmachine huren bij Karwei. Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan om grote oneffenheden snel te verwijderen. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden over de vloer. Werk telkens in dezelfde richting, dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. Laat de machine nooit draaiend stil staan, want deze maakt namelijk razendsnel een uitholling in het hout. Haal daarom steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog.

Breng nu middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine. Schuur de vloerdelen nogmaals, en deze keer in de lengterichting van de planken.

Plaats voor de derde en laatste keer schuren fijn schuurlinnen aan op de parketschuurmachine: hoe fijner het schuurpapier, des te mooier de afwerking. Schuur de vloer in de lengterichting van de planken.

Tip!

Gebruik voor het schuren van lastige hoekjes een handschuurmachine. Begin ook hier eerst de grove schuurschijf aan, dan middelgrof en eindig met fijn schuurlinnen.

Vloer stofvrij maken voor houten vloer verven
stap 3

Maak de vloer helemaal stofvrij

Zuig als laatste de vloer goed stofvrij, en vergeet de kieren niet. Neem tot slot de vloer af met een licht vochtige dweil.

Gebruik spons bij de houten vloer verven
stap 4

Ga nu de houten vloer verven

Trek beschermende kleding en waterdichte handschoenen aan tegen de verfspetters. Giet de verf in een emmer en verdunnen met water met de verhouding 1:2 (verf:water). Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Oefen het blackwashen eerst op een restje hout of in een hoekje waar later een bank of kast komt. Bekijk het effect na één behandeling, na twee en na drie keer verven. Kies jouw favoriete tint.

Doop de spons of doek in de verdunde verf en wrijf in een hoog tempo met de nerf mee in de lengterichting over de vloerdelen. Werk altijd naar de deuropening, zo sluit je jezelf niet op.

Maak elke plank in één keer af, dus nooit halverwege stoppen. Veeg overlappende delen goed uit. Laat de verf enkele minuten intrekken en wrijf de geverfde vloerdelen na met een schone, licht vochtige doek. Laat de verf minimaal 4 uur drogen voordat je verder gaat.

Houten vloer verven met blackwash
stap 5

Werk de vloer mooi af

Is de vloer droog na het verven en zijn de houtvezels omhoog gekomen? Haal deze weg door de hele vloer nog even líchtjes op te schuren. Doe dit met de hand, met weinig druk en met heel fijn schuurpapier. Breng nu op dezelfde manier een laag verf aan. Heb je lelijke overlappingen? Schuur dan één plank kaal en doe de stappen opnieuw.

Tip!

Deze verf is niet slijtvast. Je moet dus altijd nog een lak- of waslaag aanbrengen.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Houten vloer oliën - thumbnail
Houten vloer oliën stappenplan
Dit stappenplan komt voor in