stappenplan

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?

Het plaatsen van een overgangsprofiel maakt een ruimte net even af. Door een
deurdorpel, trapkant of ander overgangsprofiel tussen twee soorten vloeren aan te brengen zorg je er ook voor dat je de overgang van de verschillende vloeren niet kapot loopt. Ontdek in dit Karwei stappenplan hoe je deze klus eenvoudig zelf doet.

Tip!

Bij Karwei zijn verschillende profielen verkrijgbaar in kunststof of aluminium en in diverse tinten.

Deurdorpel plaatsen

opmeten deurkozijn deurdorpel
stap 1

Meet de deurkozijnbreedte op

Meet de kozijnbreedte van de deur op. Teken de contouren met dunne potloodstreepjes af op de dorpel. Zaag de deurdorpel op maat met een ijzerzaag.

Tip!

Met een deurdorpel werk je de naad af tussen twee vloeren. Bijvoorbeeld aan weerszijden van een deur. Deurdorpels zijn verkrijgbaar in diverse breedtes (30-47 mm), tinten en typen. Ze zijn geschikt voor vloerbedekking van maximaal 14 of 17 mm dik.

vastplakken zelfklevende deurdorpel
stap 2

Plak de deurdorpel vast

Maak de ondergrond stof- en vetvrij. Trek de beschermfolie van de plakrand weg en druk de deurdorpel stevig vast op de grond.

vastschroeven deurdorpel
stap 3

Boor gaten tussen de vloerdelen

Boor vier gaten (hout- of steenboor, 6 mm) in de kier tussen de twee (laminaat)vloeren. Zorg dat deze gaten in een rechte lijn en op gelijke afstand van elkaar zitten.

bevestigingspluggen deurdorpel
stap 4

Plaats bevestigingspluggen in de dorpel

Schuif de bijgeleverde bevestigingspluggen in de gleuf aan de onderzijde van de deurdorpel. Let op dat de onderlinge afstand overeenkomt met de geboorde gaten in de vloer.

pluggen in boorgaten deurdorpel
stap 5

Druk de bevestigingspluggen in de boorgaten

Steek de deurdorpel met de bevestigingspluggen in de boorgaten. Leg een plankje op de deurdorpel om beschadiging van de hamer te voorkomen. Tik vervolgens de deurdorpel met een hamer vast, totdat hij strak op het laminaat (of andere vloerbedekking) ligt.

Trapkant plaatsen

trapkanten overgang vloerbedekking traptrede
stap 6

Plaats een trapkant

Kies uit een trapkant met een kleine 'neus' (met kleine hoekrand) of met een doorlopende hoek. Werk hiermee de overgang van de vloerbedekking van de overloop naar de eerste traptrede af. Gebruik trapkanten ook om elke trede af te werken als het loopvlak van de treden ook een vloerbedekking heeft. Zijn de trapkanten nog niet voorzien van schroefgaten? Boor deze voor en ruim de boorgaten met een verzinkboor, zodat de schroeven netjes wegvallen.

Tip!

Trapkanten hebben een standaardlengte van 1 meter en zijn voorzien van een antislipprofiel. De meest degelijke variant is aluminium, die je op de trapneus schroeft. De kunststof varianten plak je vast en zijn met name geschikt voor een trap die met zeil of linoleum is bekleed.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Laminaat leggen - thumbnails
Hoe leg ik een laminaat vloer? stappenplan
Plinten leggen - thumbnail
Hoe leg ik plinten op mijn vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe leg ik een houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een houten vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in