stappenplan

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?

Een deurdorpel, trapkant of ander overgangsprofiel tussen twee soorten vloeren (laminaat, zeil, tapijt of tegels), plaats je eenvoudig zelf. Ze zijn bij KARWEI verkrijgbaar in kunststof of aluminium, in diverse tinten.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Deurdorpel

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 1

Deurdorpel

Met een deurdorpel werk je de naad af tussen twee vloeren. Bijvoorbeeld aan weerszijden van een deur. Deurdorpels zijn verkrijgbaar in diverse breedtes (30-47 mm), tinten en typen. Ze zijn geschikt voor vloerbedekking van maximaal 14 of 17 mm dik.

Voordat je kunt beginnen met het plaatsen van dit overgangsprofiel, meet je eerst de kozijnbreedte van de deur op. Zaag de deurdorpel op maat met een ijzerzaag.

Deurdorpel: zelfklevend

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 2

Deurdorpel aftekenen

Leg de deurdorpel op de grens van de twee vloerbedekkingen en teken met dunne potloodstreepjes de contouren af.

stap 3

Deurdorpel vastplakken

Trek de beschermfolie van de plakrand weg en druk de deurdorpel, binnen de contourlijnen, stevig vast.

Deurdorpel: met bevestigingspluggen

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 4

Gaten boren

Boor vier gaten (hout- of steenboor, 6 mm) in de kier tussen de twee (laminaat)vloeren. Zorg dat deze gaten in een rechte lijn en op gelijke afstand van elkaar zitten.

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 5

Bevestigingspluggen plaatsen

Schuif de bijgeleverde bevestigingspluggen in de gleuf aan de onderzijde van de deurdorpel. Let op dat de onderlinge afstand overeenkomt met de de geboorde gaten.

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 6

Dorpel bevestigen

Steek de deurdorpel met de bevestigingspluggen in de boorgaten. Tik de deurdorpel met een hamer vast, totdat hij strak op het laminaat (of andere vloerbedekking) ligt. Leg eerst een plankje op de deurdorpel om beschadiging van de hamer te voorkomen.

Trapkant

Hoe plaats ik een overgangsprofiel?
stap 7

Trapkanten gebruiken

Je kunt kiezen uit trapkanten met een kleine 'neus' (meest linker op de afbeelding) of met een doorlopende hoek. Hiermee werk je de overgang van de vloerbedekking van de overloop naar de eerste traptrede af. Als het loopvlak van de treden ook een vloerbedekking heeft, gebruik je trapkanten ook om elke trede af te werken. Trapkanten hebben een standaardlengte van 1 meter en zijn voorzien van antislipprofiel. Het meest degelijk is de aluminium variant die je op de trapneus schroeft. Er zijn ook kunststof varianten die vast geplakt worden. Deze zijn met name geschikt voor een trap die met zeil of linoleum is bekleed.

Tip!

Sommige typen trapkanten zijn al voorzien van schroefgaten. Bij andere moet je dat zelf doen. Ruim in dat geval de boorgaten met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes weg.

Benodigdheden

Materialen (4)
Dit stappenplan komt voor in