stappenplan

Hoe maak ik een fundering van gewapend beton?

Een fundering maken kost even tijd, maar dan heb je wel de stevige basis voor de muur die er bovenop komt. Zo gaat je muurtje niet gaat scheuren door verzakking en staat deze als een huis, voor jarenlang! Lees hoe je de bekisting maakt, waar je op moet letten, welke materialen je nodig hebt en nog veel meer hieronder.

Tip!

Leg de fundering op minimaal 60 cm diepte in de grond om verzakking na een vorstperiode te voorkomen. In dit stappenplan maken we een fundering van 250 cm lang en 55 cm breed.

stap 1

Ga goed van start

Bekijk de overzichtstekening om een goed beeld van de klus te krijgen. Reken voor 1 m2 beton van 1 cm dik, 21 kg betonmortel. In dit voorbeeld bedraagt het oppervlak 1.38 m2 (250x55 cm) en de dikte 15 cm. Dus heb je 1.38 x 15 x 21 = 435 kg betonmortel nodig.

uitgraven bodem fundering
stap 2

Graaf een gleuf van 60 bij 70 cm

Zet de contouren van de fundering op de bodem uit en graaf een sleuf van 60 cm diep en 70 cm breed. Stamp de ondergrond goed aan en strijk hem glad.

plaatsen bekisting gleuf
stap 3

Maak de bekisting

Schroef de stroken betontriplex voor de bekisting van je fundering in molenwiekverband aan elkaar vast.

plaatsen bekisting gleuf
stap 4

Plaats de bekisting in de gleuf

Laat de bekisting in de sleuf zakken en stel hem waterpas. Controleer of de bekisting goed loodrecht staat en alle hoeken haaks zijn.

bekisting vastzetten in de grond
stap 5

Zet de bekisting vast

Sla langs de buitenkant van de bekisting tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoeken. De palen moeten 50 cm diep de grond in. Schroef de bekisting voor je fundering aan de palen vast.

afzagen palen bekisting
stap 6

Zaag de palen af

Breng bij de lange zijden van de bekisting nog twee extra palen aan en schroef de bekisting ook daaraan vast. Zaag alle palen af, zodat ze tijdens het afreien van je fundering niet in de weg zitten.

bodem bedekken folie
stap 7

Plaats plastic folie

Bedek de bodem van de bekisting met plastic folie.

bouwstaalmatten gewapend beton
stap 8

Maak bouwstaalmatten op maat

Maak de bouwstaalmatten voor je gewapend beton op maat met een haakse slijper. Laat ze rusten op stukken stoeptegel, zodat ze los van de bodem liggen.

Tip!

Denk aan je veiligheid: zet altijd een veiligheidsbril op als je met een slijper aan de slag gaat. ´Brand´ de bouwstaalstaven voor je gewapend beton 'aan', door ze in te spuiten met water en er beton (uit de zak) over te strooien.

betonmortel storten
stap 9

Stort de betonmortel

Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort de aangemaakte betonmortel in de bekisting en prik veelvuldig met een stok in het beton zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

Tip!

Huur eenvoudig een betonmolen bij Karwei en bespaar jezelf het zware werk van beton aanmaken.

reien gewapend beton funderen
stap 10

Gebruik een reilat

Rei het gewapend beton van je fundering in een zigzagbeweging af met een reilat.

hoeken vullen beton
stap 11

Egaliseer de oppervlakte

Vul de hoeken van de bekisting goed op met een troffel. Egaliseer het oppervlak van de fundering met een metalen spaan.

bewateren fundering
stap 12

Dek de fundering af met folie

Besprenkel de fundering met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het gewapend beton minimaal vier dagen uitharden. Verwijder dan pas de palen en de bekisting.

Tip!

Het uitharden van beton is een chemische reactie. Het water bindt zich aan de mortel. Als het water in de bodem zakt of verdampt, droogt het mengsel uit en wordt het niet hard. Stort beton nooit direct op het zand en bescherm het tegen uitdroging.

metselen muur dubbele laag
stap 13

Metsel de eerste laag bakstenen

Maak de metselspecie aan zoals op de verpakking staat omschreven. Metsel op de betonnen rand van de fundering een dubbele laag bakstenen. Laat deze dubbele laag inspringen aan weerszijden 5 cm ten opzichte van het gewapend beton. Controleer steeds of het metselwerk goed waterpas loopt.

fundering metsellagen
stap 14

Metsel nog een dubbele laag

Metsel vervolgens nog een dubbele laag stenen op. Ook deze dubbele laag springt weer 5 cm in ten opzichte van de eerdere laag bakstenen.

Hoe maak ik een fundering van gewapend beton?
stap 15

Smeer de bakstenen in met specie

Laat het metselwerk 24 uur drogen. Maak de bakstenen waterafstotend door ze met een borstel in te smeren met verdunde specie. Na droging kun je beginnen met het bouwen van de bovengrondse muren.

Meer klusadvies

Vloer egaliseren - thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe stort ik een betonvloer van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? - Thumbnail
Hoe egaliseer ik mijn garagevloer? stappenplan

Twijfel je of heb je zelf geen tijd voor je klus? Maak dan gebruik van onze handige Klusservice en stel nooit meer een klus uit. We helpen je graag.

Bekijk meer
Dit stappenplan komt voor in