stappenplan

Tuinhuis beitsen

Of je nou een tuinhuis, houten schuur of blokhut in de tuin hebt staan, het goed onderhouden van dit soort houten bouwwerken is belangrijk. Niet alleen zorg je er zo voor dat je schuur of tuinhuis er fris uitziet, ook verleng je de levensduur van het hout. Je tuinhuis beitsen is daarom een uitstekend idee. Wij vertellen je precies hoe je deze klus aanpakt.

Je tuinhuis beitsen of lakken?

Hout behandelen en beschermen kan op verschillende manieren. Zo kun je tuinhout beitsen, maar ook lakken. Het belangrijkste verschil tussen beits en lak is dat beits in het hout trekt en hier vochtregulerend werkt, terwijl lak alleen een beschermlaag aan de buitenkant van het hout legt. Ook zorgen beits en lak voor een verschillend uiterlijk. Bij beits blijft de houtstructuur zichtbaar, terwijl dit bij lak niet zo is. Wil je meer weten over de verschillende manieren om hout te behandelen? Lees dan ons klusadvies artikel over het behandelen van douglas hout.

Je tuinhuisje beitsen: een stappenplan

Wil jij zelf aan de slag met je tuinhuisje, schuur of blokhut beitsen? Met onderstaand stappenplan weet jij straks precies hoe je deze klus aanpakt.

stap 1

Kies de juiste beits

Voor het beitsen van je tuinhuis heb je de keuze uit verschillende soorten buitenbeits. Voor het kiezen van de beits zijn er twee factoren erg belangrijk: de vochtregulerende werking en de kleur. Beits werkt altijd vochtregulerend, maar niet alle soorten beits zijn even vochtregulerend. Een tuinhuis, blokhut of schuur krijgt veel te maken met vocht. Daarom heeft de beste beits voor een tuinhuis een hoge vochtregulerende werking. Daarnaast kun je jouw tuinhuis beitsen in diverse kleuren. Je kunt je schuur zwart beitsen, maar ook een transparante beits behoort tot de mogelijkheden.

stap 2

Een goede voorbereiding van het hout

Beits kan zonder grondverf worden aangebracht op het hout, maar een goede voorbereiding blijft wel onmisbaar. Maak het hout allereerst goed schoon en ontvet het. Plak eventuele ramen af met afplaktape en verwijder hang- en sluitwerk waar mogelijk. Dek de bestrating rond je tuinhuis of schuur af, zodat er geen beits op je tegels komt. Bij een transparante beits is het niet nodig om het hout te schuren, bij een dekkende beits kun je dit wel doen voor een beter eindresultaat.

stap 3

Impregneer het hout

In principe kan beits zonder impregneer op het hout aangebracht worden, maar voor een optimaal resultaat raden wij het je wel aan. De impregneer zorgt ervoor dat de beits beter hecht en dat het hout minder zuigt. Schuur het hout daarna licht op en maak het geheel stofvrij.

stap 4

Breng de beits in lagen aan

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de beits. Dit kan het beste met een platte kwast. Voor het beste resultaat zullen er twee of drie lagen nodig zijn. Laat de lagen tussendoor goed drogen. De binnenkant van je schuur beitsen is ook aan te raden. Zo is het hout aan alle kanten beschermd. Verwijder na het aanbrengen van de laatste laag direct de afplaktape. Laat de laatste laag goed drogen en je tuinhuis is de komende jaren weer goed beschermd!

Tuinhuis beitsen in kleuren

Beits voor een tuinhuis bestaat in diverse varianten. Zo kun je je tuinhuis verven in verschillende kleuren. Zoek je inspiratie voor het beitsen van je tuinhuis, schuur, blokhut of ander tuinhout? In ons kleurinspiratie artikel lees je er alles over en geven wij je inspiratie om zelf aan de slag te gaan met de vele mogelijke kleuren.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn schutting meubels? - thumbnail
Hoe beits ik mijn houten meubels? stappenplan
Schutting beitsen - thumbnail
Hoe beits ik mijn houten schutting? stappenplan
Houten tuinmeubelen onderhouden - thumbnail
Houten tuinmeubelen onderhouden inspiratie
Douglas hout behandelen
Douglas hout behandelen inspiratie

Benodigdheden

Gereedschappen (2)
Dit stappenplan komt voor in