stappenplan

Tips voor het schuren

Ga je hout verven? Dan is eerst zorgvuldig schuren en plamuren de basis voor een strak gelakt eindresultaat. Maar welke korrel schuurpapier gebruik je waarvoor, en welke soorten schuurpapier zijn er allemaal? We helpen je graag in de wondere wereld van schuren, zodat jij weet welke korrel schuurpapier je moet gebruiken om de kozijn te schuren. Lees hier alles over schuren en ontdek onze tips over schuren!

stap 1

Verwijder alle oude verflagen

Verwijder voor je begint alle loszittende verf. Steek alle losse verfbladders weg met een scherp plamuurmes. Is de oude verflaag flink beschadigd? Verwijder deze dan volledig met een heteluchtpistool en een krabber of afbijtmiddel.

stap 2

Ontvet de ondergrond

Ontvet eerst de ondergrond voordat je gaat schuren. Anders schuur je het vet in de verflaag. Gebruik een milieuvriendelijk, geurloos alternatief als ontvetter. Reinig de ondergrond na het ontvetten na met schoon water.

Tip!

Gebruik voor het ontvetten geen ammoniak. Dit is schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Kies bijvoorbeeld voor de KARWEI-verfreiniger.

Schuurblok of schuurmachine voor het schuren
stap 3

Gebruik een vlakschuurmachine of schuurblok

Wil je grote, geverfde oppervlakken schuren? Gebruik dan een vlakschuurmachine. Druk niet te veel op de machine, anders bestaat et risico dat je te diep schuurt. Gaat je voor kleine oppervlaktes? Gebruik dan een schuurblok en vouw er schuurpapier omheen. Zo kom je in alle hoekjes.

Bandschuurmachines bij Karwei
stap 4

Schuur met een bandschuurmachine

Ga je voor het grove werk, dan kun je het beste een bandschuurmachine gebruiken voor het schuren. Met een bandschuurmachine schuur je razendsnel door de hoge draaisnelheid van de band. Schuur in overlappende banen en houd de bandschuurmachine niet op één plek stil.

Welke korrel schuurpapier voor hout kiezen
stap 5

Kies de juiste korrel schuurpapier

Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.

Stofvrij maken na het schuren
stap 6

Maak alles stofvrij

Verwijder met een zachte borstel al het stof en neem daarna de oppervlakte af met een vochtige doek. Nu is het tijd voor lakken!

Tip!

We hebben handige schuurdoekjes die speciaal zijn ontwikkeld voor het weghalen van schuurstof. Ideaal! Vind ze in de bouwmarkt of online.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in