inspiratie

Douglas hout behandelen

Douglas hout is een erg geliefde houtsoort. Douglas hout heeft een lange levensduur en wordt zowel binnen- als buitenshuis gebruikt. Onder andere lambriseringen, vloeren, schuttingen, veranda’s, meubels en tuinhuisjes worden van douglas hout gemaakt. Om al deze houten producten zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het hout te behandelen. Dit kan op verschillende manieren. Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden om douglas hout te behandelen, zodat ook jij zo lang mogelijk van je houten producten geniet.

Wat is douglas hout?

Douglas hout heeft zijn naam te danken aan de boom waar het van geoogst wordt, namelijk de douglasspar. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Hierdoor heeft douglas hout een erg lange levensduur, zelfs als je het niet verder behandelt. Maar hoe lang gaat douglas hout precies mee? Onbehandeld kan het hout zo’n 10 tot 15 jaar meegaan.

Waarom douglas hout behandelen?

Douglas hout heeft onbehandeld dus al een lange levensduur. Toch adviseren wij je om douglas houten producten te behandelen. Door het hout te behandelen, kun je de levensduur namelijk nog verder verlengen, soms met wel 20 jaar. Met name het effect dat regen en vocht op het hout heeft, kan door de juiste behandeling beperkt worden. Schimmel en houtrot krijgen hierdoor geen kans. Daarnaast zal onbehandeld douglas hout na enige tijd gaan vergrijzen. Om dit tegen te gaan is behandeling ook nodig. Wij adviseren om behandeld douglas hout na 5 jaar opnieuw te behandelen om het hout landurig te beschermen.

De verschillende manieren om douglas hout te behandelen

Er zijn verschillende manieren om douglas hout te behandelen. Je kunt douglas hout impregneren met beits, maar je kunt het ook verven. Daarnaast bestaat er voor douglas hout olie, waarmee je het hout kunt aanpakken. Wij raden wel aan om het douglas hout te schoonmaken en te schuren voordat je begint met het impregneren op een van de onderstaande manieren.

Douglas hout beitsen

 • Beits legt een beschermende laag op het hout en trekt in het hout. Het werkt hier vochtregulerend.
 • Douglas hout beitsen kan in verschillende kleuren. Zo kun je douglas zwart beitsen of juist de originele houtkleur bewaren.
 • Wat is de beste beits voor douglas hout? Er zijn verschillende soorten buitenbeits erg geschikt, maar wij raden Lacq douglas beits aan voor het beitsen van douglas hout.
 • Beits is in transparante kleuren en in dekkende kleuren verkrijgbaar.

Douglas hout verven

 • Buitenlak legt een beschermende laag op het hout.
 • Goede manier om het hout een andere kleur of uitstraling te geven.
 • Trekt niet in het hout, dus werkt niet vochtregulerend.

Douglas hout oliën

 • Olie trekt diep in het hout.
 • Douglas hout zal buiten door de olie niet of minder snel vergrijzen.
 • Het authentieke uiterlijk van het hout zal bewaard blijven.
 • Geeft een minder duurzame bescherming dan beits of lak.
 • Douglas hout behandelen met lijnolie kan voor de verkleuring van douglas hout zorgen door het vergelende effect van lijnolie.

Douglas hout laten vergrijzen

Kies je ervoor om het douglas hout niet te behandelen? Dan zal hout onder invloed van externe omstandigheden gaan vergrijzen. Vergrijsd douglas hout heeft een uniek uiterlijk, maar wij raden het natuurlijk vergrijzen van het hout niet aan. Tijdens het vergrijzen wordt de kwaliteit van het hout namelijk minder. Daarom kun je douglas hout ontgrijzen en daarna op een van de bovengenoemde manieren behandelen voor een lange levensduur.

Tip!

Wil je toch dat vergrijsde uiterlijk van het hout? Dan raden we je aan om het hout met een (semi-)transparante grijze beits te behandelen. Zo geniet je wel van het vergrijsde uiterlijk, maar ook van de extra lange levensduur van het douglas hout.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn schutting meubels? - thumbnail
Hoe beits ik mijn houten meubels? stappenplan
Schutting beitsen - thumbnail
Hoe beits ik mijn houten schutting? stappenplan
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Houten tuinmeubelen onderhouden - thumbnail
Houten tuinmeubelen onderhouden inspiratie
Deze inspiratie komt voor in