stappenplan

Hoe beits ik mijn houten meubels?

Door je houten meubels te beitsen, geef je ze een broodnodige beschermlaag. Een transparant kleuraccent of een dekkende kleurbeits geeft ze bovendien een persoonlijke uitstraling. Zo ga je te werk:

stap 1

Een beits kiezen

Voor het beitsen van je houten meubels kun je gebruik maken van twee soorten beits. Bij een dekkende beits wordt de houtstructuur van je houten tafel of tuinstoelen niet langer zichtbaar. Als je de houtstructuur wel zichtbaar wilt houden, kun je kiezen voor een transparante beits.

stap 2

Het hout ontvetten of reinigen

Bij nieuwe tuinmeubels is het belangrijk deze eerst te ontvetten. Verweerde meubels reinig je met een harde borstel en verdunde tuinmeubelreiniger. Na het ontvetten of reinigen spoel je de meubels af met water en een zachte borstel. De meubels zullen nu 24 uur moeten drogen.

stap 3

De gaten en scheuren vullen

Vul de gaten en scheuren in het hout met kneedbaar hout. Werk met twee plamuurmessen bij het aanbrengen van het kneedbaar hout. Op het bredere plamuurmes doe je voorraadje kneedbaar hout, met het smallere plamuurmes haal je steeds een kleine hoeveelheid er vanaf.

stap 4

De gerepareerde plekken schuren

De gerepareerde plekken moeten nu worden geschuurd in de richting van de houtstructuur. Gebruik bij het schuren een vlakschuurmachine en fijn schuurpapier (korrel 180).

Tip!

Als je met de houtnerf meeschuurt, vallen de eventuele schuurplekken niet op!

stap 5

De beits verdunnen

Voor dat je gaat beitsen verdun je eerst de dekkende of transparante beits. Hierdoor dringt beits dieper in het hout, wat de impregnerende werking verhoogt. Giet een beetje beits in een leeg blik en verdun deze met terpentine. Zorg dat je de volgende verhouding aanhoudt: een deel terpentine tegenover drie delen beits.

Tip!

Trek werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsmasker bij gebruik van terpentine.

stap 6

De tuinmeubels beitsen

De eerste laag beits breng je aan met een ronde kwast en voor grotere vlakken een verfroller. Je zult in een hoog tempo moeten schilderen omdat beits snel in het hout trekt. Je voorkomt kleurverschil door de natte, gebeitste delen met elkaar te overlappen. Vergeet niet de eventuele ‘druipers’ meteen weg te vegen voor het mooiste en strakste resultaat. De gebeitste meubelen moeten nu 24 uur lang drogen om vervolgens de tweede laag te kunnen aanbrengen.

stap 7

Een derde laag beits aanbrengen

Bij meubels gemaakt van onbehandeld hout is het belangrijk om nog een derde laag beits aan te brengen. Als de tuinmeubels al eerder gebeitst zijn, heb je aan twee lagen meestal genoeg.

Benodigdheden

Materialen (7)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik met een verfspuit? - thumbnail
Hoe beits ik met een verfspuit? stappenplan
IJzeren hek schilderen - Thumbnail
IJzeren hek schilderen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in