stappenplan

Hoe beits ik mijn houten meubels?

Door je houten meubels te beitsen, geef je ze een broodnodige beschermlaag. Je beschermt het hout tegen diverse invloeden van buitenaf. Zo krijgt vocht geen kans meer om het hout aan te tasten, waardoor houtrot of schimmel verleden tijd zijn. Ook bescherm je het hout door het te beitsen tegen krassen en vlekken en is het hout door de beits minder gevoelig voor UV-straling. Beits voor tuinmeubelen zorgt ervoor dat je extra lang van je houten meubels kunt genieten. Bovendien kun je met een transparant kleuraccent of een dekkende kleurbeits jouw meubels wat meer karakter geven. Gebruik bijvoorbeeld zwarte meubelbeits voor je tuinbank om deze er stoer en eigentijds uit te laten zien. Naast je tuinmeubelen kun je uiteraard ook de houten tuinmeubelen binnenshuis beitsen. Het beitsen van je houten meubelen in huis is minder belangrijk voor bescherming van de meubelen, maar juist leuk om te doen om je meubels een nieuwe look te geven!

Welke houten meubels kun je allemaal beitsen?

Met beits jouw tuinmeubelen aanpakken is een effectieve manier om je meubels te beschermen, te herstellen of van een fris nieuw uiterlijk te voorzien. In principe kun je dit met alle soorten houten tuinmeubelen doen. Een tuintafel beitsen is goed mogelijk, maar ook een picknicktafel beitsen, een steigerhouten bankje beitsen of tuinstoelen beitsen kan zeker. Je kunt onbehandeld hout beitsen, maar ook hout dat al eerder behandeld is. Het is zelfs mogelijk om beschadigd hout te herstellen en daarna te beitsen. Die beschadigde tuinbank, picknicktafel of tuintafel kan daarna weer jaren mee.

Houten meubels beitsen: zo pak je het aan

Wil jij oude houten tuinmeubels een nieuw en fris uiterlijk geven of wil je jouw meubels gewoon voorzien van een beschermlaagje? Met beits kan het allebei. Met onderstaand stappenplan pak je de klus goed aan.

stap 1

Een beits kiezen

Voor het beitsen van je houten meubels kun je gebruik maken van twee soorten beits. Kies je voor je houten tafel, stoelen of picknicktafel beitsen met een dekkende beits. Dan bedek je de kenmerkende houtstructuur van de meubels. Als je de houtstructuur wel zichtbaar wilt houden, kun je kiezen voor een transparante beits. Zowel dekkende beits als transparante beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren. In ons assortiment hebben we tuinmeubel beits en meubel beits verkrijgbaar in zowel de dekkende als transparante variant, zo kies je altijd de ideale beits voor jouw klus.

Houten stoel ontvetten en reinigen met een borstel
stap 2

Het hout ontvetten of reinigen

Bij nieuwe tuinmeubels is het belangrijk deze eerst te ontvetten. Verweerde meubels reinig je met een harde borstel en schoonmaakmiddel voor houten meubels. Na het ontvetten of reinigen spoel je de meubels af met water en een zachte borstel. De meubels laat je nu 24 uur drogen.

Gaten en scheuren in een houten stoel opvullen met een plamuurmes
stap 3

De gaten en scheuren vullen

Ga jij oude tuinstoelen, een gebruikte tuintafel of een wat oudere tuinbank beitsen? Vul de gaten en scheuren in het hout dan met kneedbaar hout. Werk met twee plamuurmessen bij het aanbrengen van kneedbaar hout. Op het bredere plamuurmes doe je een voorraadje kneedbaar hout, met het smallere plamuurmes haal je hier steeds een kleine hoeveelheid vanaf en smeer je het op de scheuren en gaten. Werk zo systematisch het hele meubel af, totdat er geen gaten en scheuren meer zichtbaar zijn.

Houten stoel schuren met een vlakschuurmachine
stap 4

De gerepareerde plekken schuren

De gerepareerde plekken moeten nu worden geschuurd in de richting van de houtstructuur. Gebruik bij het schuren een vlakschuurmachine en fijn schuurpapier (korrel 180).

Tip!

Als je met de houtnerf meeschuurt, vallen de eventuele schuurplekken niet op!

De beits verdunnen met terpentine
stap 5

De beits verdunnen

Voordat je gaat beitsen, verdun je eerst de dekkende of transparante beits. Hierdoor dringt beits dieper in het hout, wat de impregnerende werking verhoogt. Giet een beetje beits in een leeg blik en verdun deze met terpentine. Zorg dat je de volgende verhouding aanhoudt: een deel terpentine tegenover drie delen beits.

Tip!

Vergeet je persoonlijke bescherming niet. Trek werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsmasker bij gebruik van terpentine.

Houten stoel met een kwast beitsen
stap 6

De meubels beitsen

De eerste laag beits breng je aan met een ronde kwast en voor grotere vlakken met een verfroller. Je zult in een hoog tempo moeten schilderen omdat beits snel in het hout trekt. Je voorkomt kleurverschil door de natte, gebeitste delen met elkaar te overlappen. Vergeet niet de eventuele ‘druipers’ meteen weg te vegen voor het mooiste en strakste resultaat. De gebeitste meubelen laat je nu 24 uur drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Werk hierbij op dezelfde manier en laat ook deze laag goed drogen.

Een derde laag beits aanbrengen met een kwast op een houten stoel
stap 7

Een derde laag beits aanbrengen

Ga jij een nieuwe picknicktafel beitsen? Of zet je die nieuwe tuinbank in de beits? Bij meubels van onbehandeld hout is het belangrijk om nog een derde laag beits aan te brengen. Als de tuinmeubels al eerder gebeitst zijn, heb je aan twee lagen meestal genoeg. Laat ook de eventuele derde laag goed drogen. Daarna zijn de houten meubels weer helemaal klaar voor gebruik.

Benodigdheden

Materialen (7)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik met een verfspuit? - thumbnail
Hoe moet ik beits spuiten? stappenplan
IJzeren hek schilderen - Thumbnail
IJzeren hek schilderen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in